Evaluaţi acest articol
(8 voturi)
5 comentarii

CLICK AICI pentru Analiza TERMOFICĂRII Galaţiului: Cum încălzim oraşul (I)

CLICK AICI pentru Analiza TERMOFICĂRII Galaţiului: Cum încălzim oraşul (II)

După cum am arătat, reabilitarea sistemului de termoficare trebuie să pornească dinspre consumator înspre centrala termică. Începem cu măsurarea necesarului de energie printr-un audit energetic, optimizarea pierderilor prin termoizolarea blocurilor şi contorizarea individuală. Acest proiect ar dura trei ani şi s-ar ridica la 90 milioane de euro, din fonduri europene. Al doilea segment de lucrări reprezintă înlocuirea instalaţiei de distribuţie şi transport. Reţeaua de transport este învechită şi supradimensionată, după opinia specialiştilor. Înlocuirea acestor reţele se poate realiza printr-o emisiune de obligaţiuni municipale de 200 milioane de euro. Etapele descrise se pot realiza concomitent dacă sistemul de termoficare reprezintă o prioritate. Şi ar trebui să fie, pentru că directivele europene obligă la tranziţia către sisteme centralizate, sustenabile, fără combustibili fosili.

Analizăm, din punct de vedere financiar, generarea agentului termic. Specialiştii şi nu politicienii trebuie să propună soluţia tehnică: o centrală, două, câte una în fiecare cartier sau lângă bloc. Energeticienii sunt cei îndrituiţi la o opinie avizată. Noi ne vom opri doar asupra finanţării.

Orice soluţie am adopta, investiţia se ridică la circa 300 milioane de euro. Acum, Calorgal se confruntă cu o problemă tehnică şi de management. La fel şi CET. Pe lângă faptul că cele două companii ar trebui să devină una singură, propunem listarea la Bursa de Valori Bucureşti. Aceasta presupune adoptarea unui management profesionist, dar, mai ales, transparent. Guvernanţa corporativă ar fi aplicată cu adevărat, nu doar pe hârtie. Fiecare cetăţean şi acţionar ar cunoaşte modul de administrare a întreprinderii. Toate ar veni la pachet cu banii necesari pentru construirea de urgenţă a centralelor. Municipalitatea şi-ar păstra controlul asupra companiei dacă ar oferta doar 40 la sută din acţiuni printr-un IPO (oferta publică iniţială). După cum am mai scris, există fonduri de investiţii specializate în utilităţi publice.

În ţările civilizate, în perioade de criză, această soluţie este una mai eficientă decât împrumuturile. Consiliul Local şi Primăria trebuie să poarte de urgenţă negocieri cu Guvernul pentru ca acesta să faciliteze absorbţia CET de către Calorgal şi, în cazul unor impedimente juridice, acestea să fie înlăturate. Ar trebui să se asigure de garantarea, încă de pe acum, a unui ajutor financiar pentru a ţine în viaţă sistemul şi în iarna 2016-2017. Aceste garanţii ar trebui să aibă în contrapartidă garanţia administraţiei cu privire la modernizarea si aducerea la standardele solicitate de directiva europeană, până în iarna 2017-2018.

Calorgal trebuie să treacă printr-un proces de reformă internă, ce nu ar trebui să dureze mai mult de 10-12 luni, finalizat cu schimbarea fundamentală a modului de funcţionare şi, în final, cu listarea la bursă.

Sperăm să nu ne confruntăm iar cu o lipsă de viziune care ne va aşeza cu 20 de ani în urma altor oraşe. În lipsa unei astfel de strategii pe termen lung, pusă în aplicare după zicala „fă-ţi iarna car şi vara sanie”, un lucru este clar: sistemul nu va funcţiona nici în acest an, iar susţinerea guvernamentală va fi necesară şi de data aceasta.

Vă reamintim că "Viaţa liberă" găzduiește, săptămânal, cele mai interesante opinii şi atitudini despre Galaţi. Cu intenția să realizăm o radiografie a societăţii civile, în care să se regăsească aspiraţiile fiecărui gălăţean care are ceva de spus, vă invităm - dacă doriți să vă implicați şi considerați că puteți ajuta cu idei şi propuneri concrete la schimbarea în bine a oraşului - să trimiteți texte pe adresa de mail a ziarului, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 3998 ori Ultima modificare Vineri, 14 Octombrie 2016 16:00

5 comentarii

 • postat de mihai Joi, 14 Aprilie 2016 19:15 82.159.94.*** Link la comentariu
  0
  2

  In articol se recunoaste ca nu avem nimic, sau mai bine zis avem nevoie de bani de o administratie profesionala, inlocuirea intregii retele, decizie plitica sau altfel spus din nimic sa facem bici. Mai mult, reunirea a doua firme de la care primaria sa ramana cu 40% din tort, si cand fabulatia nu-i intreaga societatea nou creata sa fie scoasa la bursa, si cu banii cui, cine investeste intr-o idee asa nastrusnica. Poate este timpul sa plecam de la mic la mai mare, adica crearea unui sistem pilot intr-un cartier unde o mana de vecini vor sa creeze sistemul propriu de furnizare a apei menajere si caldurii unde inca nu sa-u debransat prea multi, dar asta inseamna preocupare, decizie, consultare, ascultare, documentare, Si cine ar trebui sa aiba asemenea insusiri ?, consilierii locali, primarul?. Consultarea producatorilor de astfel de echipamente trebuiesc intrebati, ei au deja studii de eficienta a propriilor produse ei stiu mai bine ca toti cum sa monitorizeze astfel de lucrari. Orce studiu facut de primarie inseamna bani aruncati din buzunarul public in buzunarile unor alesi pe spranceana, asa ca continuam sa mergem in besna cum am facuto in acesti ultimi 26 de ani

  Raportează
 • postat de SPECIALISTUL Miercuri, 13 Aprilie 2016 12:58 81.12.149.*** Link la comentariu
  10
  4

  Dle Teodorescu esti pe aproape cu solutia, dar ai dat-o in SF cu partea economica si sumele acordate simultan. Cred ca solutia este de a trece esalonat la termoficare, pe zone, pentru ca problema se va rezolva in mai multi ani (mai multe ierni!).
  @Adrian:
  Cred că eşti unul din deţinătorii de CT de apartament şi vrei să impui asta tuturor! E treaba ta, nimeni nu-ţi va lua centrala, stai liniştit.. Dar când se va scumpi gazul metan sau vei fi nevoit să plăteşti taxa de poluare pentru coşul de evacuare a noxelor şi să supraînalţi acel coş deasupra blocului, să nu te aud că te vaiţi! Solutia pentru centralele pe gaze este de a se amplasa cât mai departe de locuinţe. Nu e vorba numai de riscuri de explozie, ci şi de poluare. Aici trebuie să găsim o soluţie de mijloc, eficientă (cu pierderi mici), rentabilă (cu costuri mici) şi cât mai puţin poluantă!

  Raportează
 • postat de Cristina Miercuri, 13 Aprilie 2016 12:46 193.111.232.*** Link la comentariu
  0
  12

  În țările civilizate nu stau oameni fără apa calda și căldură dar politicieni mai au nevoie să fure bani comunității locale așa că nu mai e dispus nimeni să aștepte 3 ani vrem căldură și apa calda acum și azi nu mâine sau poimâine

  Raportează
 • postat de Adrian Miercuri, 13 Aprilie 2016 09:14 5.2.205.*** Link la comentariu
  3
  11

  Prea multi bani implicati. Si nu cred ca va rezolva situatia. Cu centralele de bloc sau zonale oamenii vor fi tot la mana administratorilor care te fura cand intorci spatele. Totul porneste de la hotie si coruptie. Coruptia ucide oameni. E un cerc vicios. Vezi cazul accidentului din Braila. Centrale pe gaz la toti oamenii. E mai ieftin si mai rapid si ai control asupra consumului. Si sa nu aud tot felul de "experti energeticieni" ca in afara nu sutncentrale pe gaz ci bloc sau zonal. Normal ca in afara sunt la blocuri sau zonale deoarece asa a fost sistemul lor facut acum 20-30 de ani. Si functioneaza. La noi nu. Iar UE permite instalarea de centrale termice in apartamente/case. Asa ca sa lasam vrajeala ca stai cu bomba in casa. Numai tampitii gandesc in halul asta.

  Raportează
 • postat de galatiul real Miercuri, 13 Aprilie 2016 08:36 92.80.172.*** Link la comentariu
  1
  13

  Autorul nu are nicio legatura cu realitaile economice - atat cele ale administratiei, cat si ale pietei de capital. Imprumuturi, emisiune de obligatiuni, IPO, listare la bursa - suna bine pentru unul care nu are habar. Plus "constructia de urgenta a centralelor" - ??? Ce naiba inseamna asta? Termoizolare (si contorizare) = 90 milioane, retea = 200 milioane. "Constuctia de urgenta" - alte zeci de miloane de euro (nu se stie... precis!). Sa zicem total vreo 500 de milioane. De EURO!!! Termen de finalizare - necunoscut. Intre timp, alte multe milioane de euro vor fi tocate pentru... mentinerea actualului sistem - trebuie furnizata apa calda si caldura pana cand e gata povestea de mai sus!
  Mai oameni buni, voi sunteti sanatosi?! Zboara miliardele de euro prin "societatea civila MELCRET" ceva de groaza!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.