Analiza TERMOFICĂRII Galaţiului. Cum încălzim oraşul (II)

Analiza TERMOFICĂRII Galaţiului. Cum încălzim oraşul (II)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

CLICK AICI pentru Analiza TERMOFICĂRII Galaţiului: Cum încălzim oraşul (I)

Săptămâna trecută am arătat faptul că problema termoficării la Galaţi trebuie rezolvată dinspre apartament înspre centrala termică şi nu dinspre centrala termică înspre apartamente. Este obligatoriu un audit energetic municipal, pentru a măsura căldura necesară oraşului, inclusiv în apartamentele care au deja centrală individuală. Nimeni nu ştie sau nu comunică, în prezent, acest lucru. În paralel cu acest audit, trebuie imediat demarat un proiect de finanţare cu fonduri europene pentru reabilitarea termică şi contorizarea individuală per apartament a tuturor blocurilor din Galaţi, în maximum trei ani. Astfel, pierderile termice vor fi micşorate cu ajutorul termopanelor şi al materialelor termoizolante ecologice, pentru toţi cei care locuiesc la bloc (Programul Operaţional Regional 2016 - 2020).

Modernizarea reţelelor

Mai departe, Primăria are obligaţia să modernizeze, de urgenţă, atât reţeaua de distribuţie (punctele termice şi ţevile subterane din punctul termic până în apartament), cât şi reţeaua de transport (ţevile subterane dintre punctul termic şi centrala termică a oraşului). Încă din 2012, prof. dr. ing. Eduard Minciuc, o autoritate recunoscută la nivel naţional, din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti, afirma, cu privire la această reţea: "Iată câteva dintre problemele sistemului centralizat de încălzire din Galaţi, pe care noi le-am detectat. (...) Sistemul de transport, în lungime de 182 de kilometri, şi cel de distribuţie, în lungime de 614 kilometri şi cu 119 puncte termice, sunt supradimensionate, depăşite moral şi fizic şi au pierderi mari de căldură, de 25 la sută, faţă de 5-10 la sută în reţele similare. Consumatorii sunt în scădere - 78.850 acum, faţă de 117.814 iniţial - şi plătesc mult pe energia termică".

Până în anul curent, au fost modernizate o mare parte din punctele termice, dar rămâne de măsurat care este câştigul energetic obţinut în urma acestor modernizari şi dacă pierderile de până la 25 la sută s-au diminuat într-adevăr până la media de 5-10 la sută. În legătură cu acest subiect, "Viaţa liberă" a publicat un raport al consultărilor publice organizate printr-o iniţiativă a societăţii civile, care identifica, încă din 2012, această problemă, precum şi necesitatea reabilitării.

Proiectul pentru reabilitarea sistemului s-ar ridica la o valoare de aproximativ 200 milioane de euro. Aceşti bani se pot obţine printr-un proiect european, dar această soluţie este una de durată, din cauza faptului că apelul de proiecte nu este lansat de către Guvernul României, iar un termen pentru lansarea sa nu se întrevede.

Emisiune de obligaţiuni municipale

Soluţia rapidă şi modernă pentru obţinerea de finanţare a proiectelor de infrastructură este emisiunea de obligaţiuni municipale. Numeroase fonduri de investiţii, atât europene, cât şi americane sau chinezeşti, se oferă să cumpere obligaţiuni municipale din România, cu condiţia ca destinaţia fondurilor să fie lucrările de infrastructură. Avantajul acestor obligaţiuni este în primul rând faptul că sumele pot depăşi uşor plafoanele stabilite de bănci pentru creditare. Cu alte cuvinte, 200 milioane de euro ar fi un proiect chiar mic.

În al doilea rând, dobânda plătită ar fi inferioară dobânzilor plătite la instituţiile de creditare. Spre exemplu, municipiul Iaşi a emis obligaţiuni cu maturitate de 17 ani, la o dobanda ROBOR + 0,39%. Conform CNVMR, autoritatea competentă pentru emiterea de obligaţiuni, din 2001 până în 2006 s-au înregistrat 38 de emisiuni de obligaţiuni municipale, de către mai multe oraşe şi judeţe din România, iar din 2007 până în 2016 acest număr a crescut, culminând cu emisiunea de obligaţiuni a municipiului Bucureşti, în valoare de 2,2 miliarde lei, pentru finanţarea unor obiective majore de investiţii, inclusiv linia de metrou. În plus, utilizarea acestui instrument financiar ar obliga municipalitatea să realizeze lucrările cu o garanţie din partea executantului cel puţin egală cu perioada de maturizare a obligaţiunilor, adică o perioadă de circa 20 de ani.

Recomandarea din partea JCI GI Galaţi este ca Primăria şi Consiliul Local să apeleze cât mai repede la astfel de instrumente moderne de finanţare, pentru a evita prăbuşirea sistemului municipal de termoficare.

Săptămâna viitoare vom oferi o soluţie pentru modernizarea sistemului de producere a energiei termice, care sa înlocuiască actualul CET şi vom oferi şi în acest caz soluţia concretă pentru finanţarea proiectului.


Vă reamintim că "Viaţa liberă" găzduiește, săptămânal, cele mai interesante opinii şi atitudini despre Galaţi. Cu intenția să realizăm o radiografie a societăţii civile, în care să se regăsească aspiraţiile fiecărui gălăţean care are ceva de spus, vă invităm - dacă doriți să vă implicați şi considerați că puteți ajuta cu idei şi propuneri concrete la schimbarea în bine a oraşului - să trimiteți texte pe adresa de mail a ziarului, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 2757 ori Ultima modificare Duminică, 15 Decembrie 2019 00:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.