Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
11 comentarii

CLICK AICI pentru Analiza TERMOFICĂRII Galaţiului: Cum încălzim oraşul (I)

Săptămâna trecută am arătat faptul că problema termoficării la Galaţi trebuie rezolvată dinspre apartament înspre centrala termică şi nu dinspre centrala termică înspre apartamente. Este obligatoriu un audit energetic municipal, pentru a măsura căldura necesară oraşului, inclusiv în apartamentele care au deja centrală individuală. Nimeni nu ştie sau nu comunică, în prezent, acest lucru. În paralel cu acest audit, trebuie imediat demarat un proiect de finanţare cu fonduri europene pentru reabilitarea termică şi contorizarea individuală per apartament a tuturor blocurilor din Galaţi, în maximum trei ani. Astfel, pierderile termice vor fi micşorate cu ajutorul termopanelor şi al materialelor termoizolante ecologice, pentru toţi cei care locuiesc la bloc (Programul Operaţional Regional 2016 - 2020).

Modernizarea reţelelor

Mai departe, Primăria are obligaţia să modernizeze, de urgenţă, atât reţeaua de distribuţie (punctele termice şi ţevile subterane din punctul termic până în apartament), cât şi reţeaua de transport (ţevile subterane dintre punctul termic şi centrala termică a oraşului). Încă din 2012, prof. dr. ing. Eduard Minciuc, o autoritate recunoscută la nivel naţional, din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti, afirma, cu privire la această reţea: "Iată câteva dintre problemele sistemului centralizat de încălzire din Galaţi, pe care noi le-am detectat. (...) Sistemul de transport, în lungime de 182 de kilometri, şi cel de distribuţie, în lungime de 614 kilometri şi cu 119 puncte termice, sunt supradimensionate, depăşite moral şi fizic şi au pierderi mari de căldură, de 25 la sută, faţă de 5-10 la sută în reţele similare. Consumatorii sunt în scădere - 78.850 acum, faţă de 117.814 iniţial - şi plătesc mult pe energia termică".

Până în anul curent, au fost modernizate o mare parte din punctele termice, dar rămâne de măsurat care este câştigul energetic obţinut în urma acestor modernizari şi dacă pierderile de până la 25 la sută s-au diminuat într-adevăr până la media de 5-10 la sută. În legătură cu acest subiect, "Viaţa liberă" a publicat un raport al consultărilor publice organizate printr-o iniţiativă a societăţii civile, care identifica, încă din 2012, această problemă, precum şi necesitatea reabilitării.

Proiectul pentru reabilitarea sistemului s-ar ridica la o valoare de aproximativ 200 milioane de euro. Aceşti bani se pot obţine printr-un proiect european, dar această soluţie este una de durată, din cauza faptului că apelul de proiecte nu este lansat de către Guvernul României, iar un termen pentru lansarea sa nu se întrevede.

Emisiune de obligaţiuni municipale


Soluţia rapidă şi modernă pentru obţinerea de finanţare a proiectelor de infrastructură este emisiunea de obligaţiuni municipale. Numeroase fonduri de investiţii, atât europene, cât şi americane sau chinezeşti, se oferă să cumpere obligaţiuni municipale din România, cu condiţia ca destinaţia fondurilor să fie lucrările de infrastructură. Avantajul acestor obligaţiuni este în primul rând faptul că sumele pot depăşi uşor plafoanele stabilite de bănci pentru creditare. Cu alte cuvinte, 200 milioane de euro ar fi un proiect chiar mic.

În al doilea rând, dobânda plătită ar fi inferioară dobânzilor plătite la instituţiile de creditare. Spre exemplu, municipiul Iaşi a emis obligaţiuni cu maturitate de 17 ani, la o dobanda ROBOR + 0,39%. Conform CNVMR, autoritatea competentă pentru emiterea de obligaţiuni, din 2001 până în 2006 s-au înregistrat 38 de emisiuni de obligaţiuni municipale, de către mai multe oraşe şi judeţe din România, iar din 2007 până în 2016 acest număr a crescut, culminând cu emisiunea de obligaţiuni a municipiului Bucureşti, în valoare de 2,2 miliarde lei, pentru finanţarea unor obiective majore de investiţii, inclusiv linia de metrou. În plus, utilizarea acestui instrument financiar ar obliga municipalitatea să realizeze lucrările cu o garanţie din partea executantului cel puţin egală cu perioada de maturizare a obligaţiunilor, adică o perioadă de circa 20 de ani.

Recomandarea din partea JCI GI Galaţi este ca Primăria şi Consiliul Local să apeleze cât mai repede la astfel de instrumente moderne de finanţare, pentru a evita prăbuşirea sistemului municipal de termoficare.

Săptămâna viitoare vom oferi o soluţie pentru modernizarea sistemului de producere a energiei termice, care sa înlocuiască actualul CET şi vom oferi şi în acest caz soluţia concretă pentru finanţarea proiectului.


Vă reamintim că "Viaţa liberă" găzduiește, săptămânal, cele mai interesante opinii şi atitudini despre Galaţi. Cu intenția să realizăm o radiografie a societăţii civile, în care să se regăsească aspiraţiile fiecărui gălăţean care are ceva de spus, vă invităm - dacă doriți să vă implicați şi considerați că puteți ajuta cu idei şi propuneri concrete la schimbarea în bine a oraşului - să trimiteți texte pe adresa de mail a ziarului, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 2451 ori Ultima modificare Duminică, 15 Decembrie 2019 00:20

11 comentarii

 • postat de un idiot obligat sa plateasca taxe arendasilor USA si H-UE Marți, 12 Aprilie 2016 18:48 141.0.12.*** Link la comentariu
  0
  0

  Si a fost in studiu la Ministerul Mediului un aspect: de la cate centrale de apartament, emisiile de gaze echivaleaza cu emisiile de la Electrocentrale. Pentru Galati, 35.000. Diferenta consta in distributia gazelor arse si otravitoare. In cazul Electrocentrale, prin Cosurile de fum si directia vanturilor, cantitatea este de 10 ori mai mica. Plus ca emisiile punctiforme se fac ilegal: cosul de evacuare nu depaseste cu minim 0,70m streasina constructiei.

  Raportează
 • postat de Mache Joi, 07 Aprilie 2016 17:41 95.77.196.*** Link la comentariu
  0
  3

  D-le Teodorescu,
  Nu exista sistem centralizat de termoficare care sa poata realiza pe intreg lantul generare-distributie un randament egal cu cel al unei centrale de apartament de 90% sau chiar peste 100% (pentru centralele in condensare) si care sa functioneze FARA PERSONAL RETRIBUIT. Rezulta ca centrala de apartament (sau maxim de bloc) este la ora actuala( si pentru urmatorii cca. 20 ani cat vom putea utiliza gazele drept combustibil) solutia cea mai eficienta din punct de vedere economic.Dupa aceea va urma incalzirea electrica, distributia energiei electrice fiind mult mai usor si mai economic de realizat decat distributia energiei termice sau a apei calde. Nu cred ca mai exista oras in lume(cu exceptia fostelor tari socialiste) unde apa calda sa fie produsa centralizat si plimbata SUTE DE KILOMETRI prin conducte.

  Raportează
 • postat de mihai Joi, 07 Aprilie 2016 16:38 82.159.94.*** Link la comentariu
  0
  0

  Abordarea este gresita in fond, dar buna in titlu, trebuie abordata dinspre apartament spre furnizorul de servicii dar in primul si in primul rand din punctul de vedere al pretului si a eficientei si-n avantajul consumatorului. Un lucru resalta din articol ca nu vrem sa scapam de centralismul democratic , constructia de obiective megalitice si acceptarea ca ce facem trebuie sa aiba pierderi. Hai sa acceptam realitatea, sistemul de incalzire conceput acum 50 de ani este mort si neviabil, societatea de astazi are alte criterii de functionare total diferite de societatea care a creat sistemul de termoficare. De moment primaria a fost incapabila sa dea o solutie, deacea mai bine de 30 de mii de familii au gasit solutia pe cont propriu, si-n actuala stare de imobilism al administratiei locale alte mii si mii de familii vor trece la actiune pe cont propriu fie ca isi pun centrale pe gaz sau folosesc curentul electric. Frumos ar fi daca primaria ar fi capabila sa vina in intampinarea cetatenilor cu solutii mai putin costisitoare cum ar fi centrale comune de bloc sau de mai multe blocuri pentru ca deja cand se vorbeste de cartier nu mai exista control, dar totul pleaca de la un studiu nu de minciuna care sa- garanteze consumatorului un pret sigur, economic si cu bataie lunga. Referinta deja este creata, centrala de apartament. Orce sistem care se va aplica trebuie sa fie mai economic decat centrala de apartament, de nu-i asa toate-s vorbe in vant si orce cheltuiala este inutila, nimeni nu va plati pierderi, servicii cu preturi umflate

  Raportează
 • postat de interesul poarta fesul Joi, 07 Aprilie 2016 08:28 193.231.176.*** Link la comentariu
  0
  1

  Mai terminati cu prostiile astea, cu obligatiuni,in loc sa investim in oras devenim sclavi pe viata la '' investitorii strategici ''. Ce rentabilitate mai pot avea aceste investitii cand intr-o scara de bloc mai sunt 2 apartamente racordate la reteaua centralizata din 20 ? Si acest lucru este vizibil in tot orasul. Cel mai bun lucru este sa ii ajutam pe cei care nu isi pot permite o centrala asa cum s-a intmplat la Braila si apoi ne mai ocupam si de orasul asta devenit o ruina. Eu inteleg ca insistati pe solutia incalzirii centralizate, ca de acolo vine cascavalul gros, dar noi gatatenii pana cand o sa mai platim combinatiile voastre, gen studii de fezbilitate e.t.c ? Orasul este plin de caini si platim taxe de ecarisaj, unde se duc banii astia, in care conturi ?

  Raportează
 • postat de Eu stiu ....nu bat campii !!!!!! Joi, 07 Aprilie 2016 01:45 89.137.229.*** Link la comentariu
  0
  0

  Frectii....studii......audit peste audit. In 2009 s-a rugat CEZ-ul cehesc , de Primar si Consiliu Local sa rezolve problema pe credit furnizor. Dar ai nostri conducatori NU si NU ca dau Electrocentralele faliment. Si ca veni vorba : - Nu mai bateti campii cu 75 000 de consumatori , ca nu sunt mai multi de 25 000. Asa sa stiti !!!!!!!

  Raportează
 • postat de Gregor Teodorescu Miercuri, 06 Aprilie 2016 16:00 89.137.227.*** Link la comentariu
  6
  1

  Domnule Robert Popescu,

  Va pot lamuri in multe dintre intrebarile pe care le-ati adresat in cadrul comentariului. Daca sunteti interesat de activitatile Grupului de Initiativa JCI Galati, nu ezitati sa ma contactati la numarul de telefon 0754.473.467, sa imi scrieti la adresa gregor.teodorescu@gmail.com, date de contact care sunt vizibile si pe contul de Facebook. In scurt timp vom lansa si site-ul JCI Galati (http://www.jcigalati.ro), unde de asemenea veti afla mai multe detalii despre cine suntem, ce am realizat pana in prezent si ce ne-am propus pentru viitor. Va asteptam intre noi, in cazul in care sunteti interesat de problemele comunitatii, aveti maxim 40 de ani si detineti calitatile unui lider si / sau intreprinzator. Cu bine.

  Raportează
 • postat de un idiot obligat sa plateasca taxe arendasilor USA si H-UE Miercuri, 06 Aprilie 2016 15:26 82.145.222.*** Link la comentariu
  1
  6

  Alt tanar frumos si ?vizionar? Un pic la munca cu niste calcule energetice, nu vrei matale sa incerci? Sau crezi ca pana acuma, noi, proiectantii am fost tampiti? Toate aceste calcule s-au facut, baiatu"! Mai trebuie gestionate cum trebuie, nu cu idei i.. , pardon, fistichii!

  Raportează
 • postat de Robert Popescu Miercuri, 06 Aprilie 2016 14:25 5.254.65.*** Link la comentariu
  4
  5

  Foarte interesant ca acest domn spune ca are solutii dar de ani de zile a stat ascuns si nu a vrut sa le scoata la iveala. Oare are legatura cu faptul ca vine campania electorala?

  Solicit "specialistului" sa arate prevederea legala, textul de lege, ce vrea domnia sa, unde scrie ca: "Primăria are obligaţia să modernizeze, de urgenţă, atât reţeaua de distribuţie (punctele termice şi ţevile subterane din punctul termic până în apartament), cât şi reţeaua de transport (ţevile subterane dintre punctul termic şi centrala termică a oraşului). "

  Despre termoficare nu stiti nimic. Desi, teoretic, ar trebui macar sa bajbaiti. Poate sa va spuna orice baba (iertata-mi fie exprimarea) care sta pe banca in fata blocului, ca incalzirea centralizata nu mai are aplicabilitate in Galati datorita dezechilibrelor tehnice pe de o parte cat si datorita faptului ca sunt cca 40% din cei bransati care teoretic mai au caldura de la CET, in realitate procentul fiind si mai mic, pentru ca desi nu au centrala, multi dintre ei, au renuntat la sistemul centralizat. Adica, sa intelegeti si dumneavoastra, nu mai merge, nu mai e fezabil.

  Domnule Gregor Teodorescu, ca tot va dati presedintele JCI-Galati, realitatea fiind ca va folositi de o postura pe care nu o mai aveti de vreo 4 ani, spuneti-ne ce ati facut concret din aceasta pozitie pentru orasul despre care acum, va dati cu parerea.
  Asteptam cu real interes pozitia dvs, mai ales ca reprezentati JCI, cu toate ca, nu va vad printre cei din 2016 ;) http://www.jciromania.ro/oameni/

  Raportează
 • postat de Marcel Miercuri, 06 Aprilie 2016 13:35 86.123.139.*** Link la comentariu
  2
  3

  ALEXANDRU MORUZI, primarul vizionar ,a emis obligatiuni municipale inca de la 1872. Astfel, canalizarea orasului, precum si alte lucrari publice au putut fi executate intr-o perioada f scurta de timp, cu toate ca primaria era mult mai saraca decat acum. Poate fi o solutie de luat in calcul.

  Raportează
 • postat de Radu Miercuri, 06 Aprilie 2016 12:38 46.97.34.*** Link la comentariu
  2
  9

  Bullshit! Lasati povestile cu "reabilitarea si modernizarea" ca macane...
  Viitorul este ELECTRIC.
  Reteaua de termoficare actuala trebuie inlocuita cu una electrica de 380V pentru a sustine consumul centralelor de apartament electrice.
  Municipalitatea ar trebui sa devina jucator activ pe piata de energie si sa vina cu scheme de subventii consistente la energia electrica pentru populatie, astfel incat sa fie accesibila tuturor pentru incalzirea locuintei.
  Nu in ultimul rand ar trebui sa construiasca o centrala electrica pe deseuri menajere, rezolvand astfel atat problema gunoniului menajer cat si iluminatul sau transportul public de calatori.
  ... cu fonduri europene, bineinteles!

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Miercuri, 06 Aprilie 2016 11:36 5.13.141.*** Link la comentariu
  6
  13

  Nu trebuie nici un audit [bani sifonati] Pentru 2-4 camere necesarul de caldura este intre 3500 si 10.000 de W direct proportional cu orientarea geografica a locuintei, tipul geamurilor si suprafata vitrala, grosimea peretilor etc. Mai bine ar lasa gargara pentru prosti si ar incepe subventiile
  pentru cei ce nu-si permit centrala, ci doar instalatia! Si mai grav... importul urgent de centrale de 9-14kW numai bune ptr garsoniere si 1-2 camere! Cele de 23-24kW pot incalzi 5-6 camere, sunt supradimensionate, singurul avantaj e ca nu muncesc din greu si le sustine fiabilitatea in timp (11-15 ani) pentru cele clasice.
  Daca modernizarile se faceau in cei 26 de ani irositi 90% pe toate planurile cel putin in Galati, si nu se sifonau banii oamenilor in partiele de kko, DA mai spuneai ca s-ar merita dar asa???
  Platesc de peste 40x caldura adica 4-5 grade doar ca e non stop agentul, instalatiile neaerisite corect, vecinii pornesc caloriferele cu taraita
  de când este muISTA pe piata si mai suge si asta 250-400% din bani!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.