Evaluaţi acest articol
(7 voturi)
4 comentarii

JCI GI Galaţi, federaţia internaţională a tinerilor lideri şi antreprenori, vă propune o analiză a situaţiei termoficării din oraş. O abordare corectă a acestui sistem presupune o privire a sa prin ochii consumatorului final. Nu vom cunoaşte niciodată care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm dacă nu cunoaştem situaţia din teren a apartamentelor, a volumelor pe care trebuie să le încălzim iarna.

Primul pas la nivel de oraş este să realizăm un audit energetic generalizat al tuturor apartamentelor, atât conectate, cât şi deconectate de la sistemul centralizat. Acesta este singurul instrument care ne poate indica necesarul de energie de care are nevoie Galaţiul. Un astfel de audit nu depăşeşte 60 de zile, poate fi realizat pe timpul verii şi implică un număr de circa 150 de auditori energetici. Astfel vom putea şti de câtă căldură avem nevoie la acest moment.

Cel de-al doilea pas este cel de a efectua investiţii pentru a optimiza consumul. Dar ce presupune acest lucru? Presupune reabilitarea termică a tuturor blocurilor din oraş. Abordarea de până acum a fost una a paşilor mici: 4 blocuri azi, 5 mâine, 8 poimâine. Un proiect de reabilitare termică a întregului oraş ar presupune o investiţie de aproximativ  90 milioane de euro, realizabilă în trei ani, investiţie ce poate fi finanţată prin fonduri europene, Programul Operaţional Regional. Prin acest proiect s-ar instala termosistem ecologic pe clădiri, s-ar reabilita hidroizolaţia acoperişurilor şi a subsolurilor, s-ar instala tâmplărie PVC şi, cel mai important, s-ar reabilita conductele de transport a energiei termice de la punctele termice până la intrarea în apartamente, realizându-se astfel inclusiv contorizarea individuală.

În urma acestui proiect, necesarul de energie estimat iniţial s-ar măsura exact, cetăţenii neavând timpul necesar să mai aştepte încă patru ani pentru realizarea investiţiilor.

Pasul al treilea este identificarea soluţiei tehnice potrivite. Ca regulă generală, eficienţa şi securitatea energetică se obţin atunci când este respectat principiul diversităţii. Noi propunem separarea surselor de producţie a energiei pe timp de iarnă, pentru apă caldă şi căldură, de producţia de energie termică pe timp de vară, adică doar apă caldă. De asemenea, sursele de energie trebuie să fie sustenabile, adică să nu se bazeze pe arderea de combustibili fosili şi să aibă o amprentă de CO2 cât mai mică. În final, specialiştii energeticieni şi nu politicienii sau consultanţii ar trebui să fie cei care vor propune şi stabili soluţia optimă pentru încălzire.

În ultimul rând, investiţia descrisă mai sus necesită o finanţare de peste 200 milioane de euro, care nu poate fi susţinută de la bugetul local. Din acest motiv, sursele de finanţare trebuie să fie la fel de diversificate: publice, private, gurvernamentale, europene, naţionale şi internaţionale.

Săptămâna următoare vom propune soluţia concretă pentru pasul al treilea, respectiv modul de producţie a energiei, cât şi modul de finanţare a acestei investiţii şi timpul în care s-ar putea realiza.


Vă reamintim că "Viaţa liberă" găzduiește, săptămânal, cele mai interesante opinii şi atitudini despre Galaţi. Cu intenția să realizăm o radiografie a societăţii civile, în care să se regăsească aspiraţiile fiecărui gălăţean care are ceva de spus, vă invităm - dacă doriți să vă implicați şi considerați că puteți ajuta cu idei şi propuneri concrete la schimbarea în bine a oraşului - să trimiteți texte pe adresa de mail a ziarului, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 2374 ori Ultima modificare Marți, 29 Martie 2016 19:10

4 comentarii

 • postat de Georgeta Miercuri, 30 Martie 2016 20:57 100.99.68.*** Link la comentariu
  1
  0

  Ce frumos............................. Incepem iarasi sa analizam,sa facem audit, sa facem..........................asa o tinem de ani si ani. Sa ne rugam ca iarna viitoare sa fie la fel de blanda ca anul acesta.

  Raportează
 • postat de un meserias batran......care vede fara ochelari, realitatea Miercuri, 30 Martie 2016 11:07 89.137.229.*** Link la comentariu
  6
  8

  Din cifrele prezentate nu am inteles cat o sa coste ,inventarul ,noul audit si noile analize si ca de obicei pentru ce gurita (a se citi buzunar), este pregatita si prajiturica asta. De ce oare uitam asa usor ca in anul 2008, cand nu lipseau nici caldura iarna si nici apa calda, un fost director al APATERM ,montase deja pe SC1-zona bancilor, panouri solare pentru apa calda de vara , urmand a monta aceleasi sisteme pe inca 100 de PT - uri. Drept multumire a fost dat afara si intreprinderea dusa de niste netoti in faliment. Solutii si rezolvari au existat tot timpul , numai ca s-au lovit de afaceri ,interese politice si prostie. Asa sa stiti.....!!!!!!!!!

  Raportează
 • postat de Vlad Tepes Miercuri, 30 Martie 2016 08:51 82.78.127.*** Link la comentariu
  2
  17

  E putin cam tarziu pentru analize. Totul se va opri dupa inventarierea apartamentelor ramase racordate la sistemul de termoficare al orasului. Dupa calcule o sa reiasa ca nu e rentabila incalzirea in sistemul centralizat. Si nu uitati un lucru cert: odata cu inchiderea caldurii ( prima zi a lunii aprilie ) orasul va redeveni un santier. Cred ca cel mai bine ar trebui sa incepeti prin a numara contractele firmelor de centrale termice sa vedeti numarul de abonati pe care sistemul ii pierde doar in luna aprilie. Cred ca mai fair-play ar fi ca municipalitatea sa isi recunoasca impotenta in cazul rezolvarii acestei probleme si sa incurajeze locatarii sa caute alte surse de incalzire in timp util. Apa calda nu mai e de multa vreme rentabila, deci mai bine nu-i mai dati drumul. Asa scutim bani multi din pusculita municipalitatii: auditori, inginerasi cu idei multiple, bla, bla, bla.. Numai daca nu exista deja o firma de-a unui cracanat politic care are nevoie de tocat nista bani si nu stie de unde sa-i ia, asa ca hai cu noi audituri si idei marete. Dar sa recunoastem acum: unui cadavru degeaba ii mai faci perfuzii. Tot mort ramane.

  Raportează
 • postat de ne furam caciula Miercuri, 30 Martie 2016 08:17 193.231.176.*** Link la comentariu
  3
  14

  Nu mai bateti campii cu incalzirea centralizata si cu sumele astea astronomice pt ca oricum nu mai au viitor.Nici la acest moment nu stiti macar cati locuitori mai sunt bransati la acest sistem. Ajutati galatenii care nu isi pot permite o centrala, sa o instaleze,si nu mai cheltuiti banul public cu '' subventii ''. Spitalele astea se darama,parca suntem in africa,in loc sa le dotam cu aparatura de ultima generatie, mor oameni cu zile de ni s-a dus duhul. Cel mai bun medic la Galati este accc. Galati -Bucuresti. Taxa pe caini o luati,dar voi stiti ce faceti cu ea, iar cainii defileaza in haite prin oras

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.