Analiza TERMOFICĂRII Galaţiului: Cum încălzim oraşul (I)

Analiza TERMOFICĂRII Galaţiului: Cum încălzim oraşul (I)
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

JCI GI Galaţi, federaţia internaţională a tinerilor lideri şi antreprenori, vă propune o analiză a situaţiei termoficării din oraş. O abordare corectă a acestui sistem presupune o privire a sa prin ochii consumatorului final. Nu vom cunoaşte niciodată care sunt măsurile pe care trebuie să le luăm dacă nu cunoaştem situaţia din teren a apartamentelor, a volumelor pe care trebuie să le încălzim iarna.

Primul pas la nivel de oraş este să realizăm un audit energetic generalizat al tuturor apartamentelor, atât conectate, cât şi deconectate de la sistemul centralizat. Acesta este singurul instrument care ne poate indica necesarul de energie de care are nevoie Galaţiul. Un astfel de audit nu depăşeşte 60 de zile, poate fi realizat pe timpul verii şi implică un număr de circa 150 de auditori energetici. Astfel vom putea şti de câtă căldură avem nevoie la acest moment.

Cel de-al doilea pas este cel de a efectua investiţii pentru a optimiza consumul. Dar ce presupune acest lucru? Presupune reabilitarea termică a tuturor blocurilor din oraş. Abordarea de până acum a fost una a paşilor mici: 4 blocuri azi, 5 mâine, 8 poimâine. Un proiect de reabilitare termică a întregului oraş ar presupune o investiţie de aproximativ  90 milioane de euro, realizabilă în trei ani, investiţie ce poate fi finanţată prin fonduri europene, Programul Operaţional Regional. Prin acest proiect s-ar instala termosistem ecologic pe clădiri, s-ar reabilita hidroizolaţia acoperişurilor şi a subsolurilor, s-ar instala tâmplărie PVC şi, cel mai important, s-ar reabilita conductele de transport a energiei termice de la punctele termice până la intrarea în apartamente, realizându-se astfel inclusiv contorizarea individuală.

În urma acestui proiect, necesarul de energie estimat iniţial s-ar măsura exact, cetăţenii neavând timpul necesar să mai aştepte încă patru ani pentru realizarea investiţiilor.

Pasul al treilea este identificarea soluţiei tehnice potrivite. Ca regulă generală, eficienţa şi securitatea energetică se obţin atunci când este respectat principiul diversităţii. Noi propunem separarea surselor de producţie a energiei pe timp de iarnă, pentru apă caldă şi căldură, de producţia de energie termică pe timp de vară, adică doar apă caldă. De asemenea, sursele de energie trebuie să fie sustenabile, adică să nu se bazeze pe arderea de combustibili fosili şi să aibă o amprentă de CO2 cât mai mică. În final, specialiştii energeticieni şi nu politicienii sau consultanţii ar trebui să fie cei care vor propune şi stabili soluţia optimă pentru încălzire.

În ultimul rând, investiţia descrisă mai sus necesită o finanţare de peste 200 milioane de euro, care nu poate fi susţinută de la bugetul local. Din acest motiv, sursele de finanţare trebuie să fie la fel de diversificate: publice, private, gurvernamentale, europene, naţionale şi internaţionale.

Săptămâna următoare vom propune soluţia concretă pentru pasul al treilea, respectiv modul de producţie a energiei, cât şi modul de finanţare a acestei investiţii şi timpul în care s-ar putea realiza.


Vă reamintim că "Viaţa liberă" găzduiește, săptămânal, cele mai interesante opinii şi atitudini despre Galaţi. Cu intenția să realizăm o radiografie a societăţii civile, în care să se regăsească aspiraţiile fiecărui gălăţean care are ceva de spus, vă invităm - dacă doriți să vă implicați şi considerați că puteți ajuta cu idei şi propuneri concrete la schimbarea în bine a oraşului - să trimiteți texte pe adresa de mail a ziarului, Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Citit 2708 ori Ultima modificare Marți, 29 Martie 2016 19:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.