Bugetare participativă, dar pentru cetăţeni-specialişti | Diferențe față de Cluj, Braşov şi Oradea
Foto: Reamenajarea zonei pietonale Piaţa Mărăşti din Cluj Napoca, prin bugetare participativă (sursa foto: https://bugetareparticipativa.ro)

Bugetare participativă, dar pentru cetăţeni-specialişti | Diferențe față de Cluj, Braşov şi Oradea
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

În vreme ce Primăria Cluj-Napoca a implementat primul proces de bugetare participativă online din România în 2017, iar de atunci a derulat cu succes încă două ediţii, Primăria Galaţi abia pregăteşte o ediţie-pilot. Gălăţenii care şi-ar dori să se implice susţin că, în regulamentul aprobat de aleşii locali, criteriile impuse nu sunt accesibile marii mase a populaţiei, ci sunt, din contră,  foarte restrictive.

Luni seara, într-o postare pe pagina de Facebook, Emil Boc, primarul Clujului, anunţa că tocmai a mai implementat un proiect propus şi votat de clujeni pe platforma www.bugetareparticipativa.ro. Este vorba despre toalete publice moderne, complet automatizate şi dotate pentru persoanele cu dizabilităţi, racordate la utilităţi şi prevăzute cu sistem de spălare automatizat, care asigură autocurăţarea după fiecare utilizare.

Fireşte, ne-am bucurat pentru clujeni. Dar ne-am adus aminte, cu speranţă, că şi noi avem un Regulament cu privire la desfăşurarea procesului pilot de bugetare participativă la nivelul municipiului Galaţi, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 153/2020.

Este adevărat că procesul pilot nu se referă la întreg oraşul, ci doar la zona Micro 38, 39, 40, că valoarea totală a bugetului propus este de numai 1.000.000 lei/an, dar tot ar fi un bun început. Desigur, dacă municipalitatea gălăţeană nu s-ar dovedi mai catolică decât papa în stabilirea regulilor.

Ce înseamnă "buget estimat"

Sesizările primite de la gălăţenii care ar fi vrut să se implice în procesul de bugetare participativă au vizat în mare parte cerinţele Primăriei pentru depunerea unui proiect. Astfel, conform regulamentului, în fişa de proiect, gălăţenii trebuie să explice "valoarea adăugată pe care proiectul o aduce beneficiarilor", iar la „Bugetul estimat: "se va completa valoarea estimată cu TVA care să includă costurile totale ale investiţiei (ex. proiectare, avizare, realizare)". Trecând peste faptul că nu este precizează moneda, gălăţenilor fără cunoştinţe de specialitate le-ar fi foarte greu să indice, fie şi estimat, desfăşurătorul costurilor.

"Doar cineva care este specialist în domeniu ar putea face un asemenea proiect. Poate că ar trebui să plătesc o firmă autorizată care să estimeze costurile pentru ca Primăria să realizeze ceva la mine în cartier", ne-a sesizat unul dintre gălăţeni.

Cum este la Cluj şi Braşov

Am citit regulamentele de bugetare participativă de la Cluj şi Braşov şi am descoperit formulări similare în privinţa costurilor. "Fiecare propunere ar trebui să aibă un cost total de cel mult 150.000 de euro (inclusiv TVA)", scrie Clujul în vreme ce Braşovul zice: "Fiecare propunere ar trebui să se încadrează într-un cost total de cel mult 100.000 de euro (inclusiv TVA)".

Ambele primării precizează clar: "Proiectele care ajung să fie supuse la vot nu sunt în mod obligatoriu o transcriere a propunerilor trimise de cetăţeni. Pot exista propuneri care necesită ajustări tehnice şi estimarea mai precisă a costurilor din partea serviciilor municipalităţii, pentru a putea fi supuse votului şi apoi implementate".

Cum este la Oradea

În vreme ce regulamentul de bugetare participativă al Primăriei Galaţi trosneşte de rigurozitate în limbaj lemnos, modelul formularului de proiect pe care l-am descoperit la Oradea este scris într-un limbaj accesibil tuturor.

De pildă, în vreme ce Primăria Galaţi cere ca titlul proiectului să fie "concis şi să se refere la un anumit rezultat-cheie al proiectului", Oradea îşi roagă cetăţenii "Alegeţi un titlu adecvat pentru proiectul dumneavoastră".

La "Descrierea proiectului", Galaţiul cere "formularea problemei, amănunţită, specificarea nevoilor identificate, descrierea beneficiilor generale obţinute prin implementarea proiectului". La Oradea e mai simplu: "Descriere proiect - Folosiţi o exprimare cât mai pe înţelesul tuturor. Nu uitaţi că cetăţenii trebuie să voteze! Ce aduce nou proiectul şi de ce este bun pentru comunitate. Pe lângă descriere, aceasta este partea cea mai importantă ca să convingeţi cetăţenii să voteze proiectul".

Cât despre bugetul estimat (lei), la Oradea este suficient să "scrieţi suma care credeţi dumneavostrăcă ar fi necesară pentru realizarea proiectului". La Galaţi, se pare însă că nu e suficient!

Foto 1 şi 2 - Pagina de Facebook a primarului Emil Boc

Foto 3 - https://bugetareparticipativa.ro/proiecte/reamenajare-zona-pietonala-piata-marasti/

Foto 4, 5, 6 şi 7 - imagini zona vizată de Primăria Galaţi pentru proiectul pilot de bugetare participativă

 

Citit 23753 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Iunie 2020 20:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.