Fostele fabrici gălățene, transformate în malluri şi blocuri. Istorie, ruine și speranțe

Fostele fabrici gălățene, transformate în malluri şi blocuri. Istorie, ruine și speranțe
Evaluaţi acest articol
(32 voturi)

Proiectul imobiliar care e foarte probabil să fie dezvoltat de noul proprietar pe ruinele fostului Mehid de pe bulevardul Coșbuc este încă un exemplu al crudului destin pe care l-au avut și îl au câteva dintre fostele renumite fabrici ale Galațiului. Unele s-au vândut după ani grei de suferință (a se citi paragină) și se vor transforma în proiecte imobiliare, altele au fost reprofilate pe activități total diferite față de ceea ce făceau înainte, iar cele mai puțin norocoase riscă să ajungă la fier vechi, neavând deocamdată niciun ofertant interesat.

Mehid, proiect imobiliar

Istoria Mehid a început în anul 1921, cu un grup de ateliere, iar din 1940 s-a transformat în Fabrica de Reparat Avioane ASAM Galați. În 1977, a devenit Întreprinderea Mecanică pentru Echipamente Hidraulice (IMEH). Uzina era considerată o bijuterie a orașului, fiind singura din țară care realiza hidrosfere (castele de apă). În 1991, IMEH s-a transformat în Mehid SA, iar în 2000 a fost preluată de Metal SA, deținută de Corneliu Mangalea. Câțiva ani mai târziu, s-au contractat împrumuturi bancare de 4 milioane de euro pentru capital de lucru și retehnologizare, fiind gajat întregul patrimoniu al firmei. Ulterior, după falimentul principalului client, Tractorul Brașov, Mehid a intrat în insolvență, iar apoi în faliment. Din 2011, totul este ruină. Pe 8 iunie 2022, terenul fostei întreprinderi a fost cumpărat, cu 6 milioane de euro, de firma Popa Nan Project SRL din București, cu activitate în imobiliare, la care sunt acționari doi olandezi și fostul consilier local gălățean Radu Gheorghe. Acesta din urmă a declarat, săptămâna trecută, pentru "Viața liberă", că prima opțiune pentru terenurile din bd. Coșbuc o reprezintă un proiect imobiliar.

Elnav, de la elice la containere

Elnav, întreprinderea gălățeană care producea cândva elice de zeci de tone și alte echipamente pentru industria navală, sub denumirea de INETOF, a intrat și ea în faliment, la câțiva ani după ce a fost cumpărată de același Corneliu Mangalea. Terenul de circa două hectare al fostei întreprinderi a fost cumpărat, în anul 2021, de firma gălățeană Palmex, lider național în producția de containere. Valoarea tranzacției a fost de aproximativ două milioane de euro, fără TVA.

O altă firmă din Galați, Gendav, a cumpărat în acest an fosta haldă de zgură a Elnav. Halda este pe lista celor peste 40 de depozite de deșeuri neconforme pentru care România este în pericol să plătească amenzi zilnice până la închiderea lor. La halda de zgură de la Elnav, la fel ca în cazul Mehid, există obligații de mediu neîndeplinite și care trebuie închise conform prevederilor legale.

În locul fostei TREFO, mall și blocuri

La câțiva pași de fosta Mehid, pe partea cealaltă a străzii, era înainte de 1990 Întreprinderea de Sârmă, cuie și lanțuri (ISCL), transformată apoi în Trefo SA. După mai multe neînțelegeri pe plan local, Trefo s-a relocat în alt oraș, iar în zona respectivă sunt acum mall-ul Shopping City și blocurile Italian Residence.

În imediata apropiere, vizavi de Patinoar, tot pe terenurile unor foste fabrici de pe bd. Coşbuc (Galacta, în cea mai mare parte), pe o suprafață de aproximativ 55.000 de metri pătrați, compania de bricolaj Dedeman va deschide în curând cel de-al doilea său magazin din Galaţi, după cel situat în Ţiglina III.

Proiect imobiliar mixt, pe locul fostei INTFOR

Fondul de investiții Nepi Rockcastle, proprietarul Shopping City, a cumpărat, în februarie 2022, teren și în Valea Orașului, pe strada Portului, pentru un proiect imobiliar mixt, a cărui construcție ar urma să înceapă în 2023. Cele 17 hectare cumpărate au aparținut fostei fabrici INTFOR, urmașa fostului Laminor de Tablă Galați. INTFOR a fost privatizată în 1999, iar din 2005 a fost preluată de grupul Profiland al omului de afaceri Andrei Lișinschi. Fabrica a intrat în faliment în 2020, după zece ani de insolvență.

"Coșmarul" BeyCity, pe locul fostei întreprinderi textile

O investiție care, pentru zeci de familii din Galați, a transformat visul frumos al unei locuințe noi într-un coșmar a fost BeyCity, proiect rezidențial început de turcii de la Beyler pe strada Domnească. Terenul ales, aproape de zona centrală a oraşului, era ocupat de câteva clădiri vechi de peste 100 de ani, care fuseseră ale Întreprinderii Textile Galaţi şi care au fost demolate rapid. Proiectul imobiliar s-a transformat într-un coșmar pentru cei care au rămas și fără apartamentele în care sperau să se mute, și fără banii dați. În mai 2022, firma de consultanță imobiliară Cerved Property Services a anunțat că, în ultimii trei ani, a intermediat tranzacții în valoare de aproximativ 60 milioane de euro. Printre acestea, firma enumera și "vânzarea proiectului Beyler City din Galați". În ciuda insistențelor noastre, nu ni s-au oferit alte detalii.

Nicio ofertă pentru Electrocentrale

O altă întreprindere care a făcut istorie în Galați, Electrocentrale, pare să devină... istorie. Poate produce dublul energiei pe care o consumă combinatul siderurgic, iar surplusul poate fi livrat în Sistemul Energetic Național. Deși sintagma "independență energetică" este pe buzele tuturor, nimeni nu s-a arătat până acum interesat să cumpere, în cele peste două luni de când Electrocentrale a fost scoasă la licitație de lichidatorul judiciar Maestro, pentru aproximativ 22 milioane de euro. Electrocentrale este situată pe platforma Combinatului Siderurgic Liberty, cam prea aproape pentru a fi construite acolo blocuri sau vreun complex comercial. Liberty are proiecte de producere a oțelului "verde", cu emisii reduse de carbon, dar lucrurile acestea cer timp și probabil că Electrocentrale nu va rezista până atunci. Ori se vinde, ori...

Citit 31127 ori Ultima modificare Marți, 02 August 2022 11:48

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.