Gogomăniile anului 2022: „Am avut şi noi proştii noştri. Şi încă îi avem”
Foto: Arhiva VL

Gogomăniile anului 2022: „Am avut şi noi proştii noştri. Şi încă îi avem”
Evaluaţi acest articol
(49 voturi)

Să nu se simtă nimeni ofensat, declaraţia din titlu îi aparţine chiar primarului municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, şi a fost făcută la vederea unei imagini devenite virale pe reţelele de socializare: un indicator amplasat pe trotuarul străzii Radu Negru, care părea hotărât să-i provoace pe gălăţeni la un festival de… limbo! Şi n-a fost singurul de acest fel, după cum am aflat de la Poliţia Locală. Aşa cum nu puţine au fost situaţiile care au frizat absurdul în 2022! Absurd de Galaţi.

„Cele rele să se spele, cele bune să se-adune!”, aşa se spune la început de an. Tocmai ca să râdem şi să ne lepădăm de rele în 2023, vă propunem să ne amintim altfel de anul care tocmai s-a încheiat.

Suspiciuni de spionaj la Buceşti

Anul 2022 a început ca-n filmele poliţiste! Fix pe 6 ianuarie, SRI şi Poliţia au descins la Şcoala Gimnazială „Negoiţă Dănăilă” din satul Buceşti, comuna Iveşti, din cauza unor dispozitive de spionaj descoperite de agentul de pază. Aparatura de supraveghere avea şi componentă audio şi fusese montată de o firmă care nu avea licenţă în domeniu, drept pentru care s-a întocmit dosar penal pentru violarea vieţii private. Câteva zile mai târziu a ieşit la iveală adevărul: nu era vorba de spionaj, ci de supravegherea elevilor. Concret, două microfoane fuseseră amplasate în spatele tablelor din două săli de curs care funcționaseră ca săli de examinare la Evaluarea Națională, pentru supravegherea elevilor și prevenirea fraudelor în timpul examenelor.

Ca în „Dosarele X”

Cea mai mare gogomănie a anului s-a înregistrat tot la Bobotează. Întoarsă de la slujbă, o profesoară pensionară din Galaţi a găsit în cutia poștală o notificare trimisă de Apă Canal care i-a dat fiori reci. Conform documentului, murise!, dar tot dânsa trebuia să meargă urgent la Apă Canal ca să clarifice soarta contractului rămas, prin decesul ei, fără titular. În caz contrar, urma să-i fie sistată furnizarea apei.

„Sunt cu plățile la zi! Sunt vie și mă simt bine! Stau cu acte în regulă în casa pe care am moștenit-o de la mama mea, am certificat de moștenitor, contractul e valabil, încheiat pe numele meu, în 2013. Ce fac dacă îmi taie apa în toiul iernii?”, ne explica, indignată, gălăţeanca. Misterul s-a dezlegat ulterior: o eroare de sistem apărută la reactualizarea bazei de date a operatorului de apă şi canalizare. Situația s-ar fi născut, susțineau reprezentanții societății, pentru că în locul CNP-ului profesoarei apăruse CNP-ul mamei sale, decedată în urmă cu zece ani. Dosarele X, ce să mai…

Colocatarul nevăzut

Gălăţeanca „ucisă” de Apă Canal nu a fost singurul caz demn de „Dosarele X”! Un gălăţean care a cerut loc de parcare rezidenţial a fost refuzat de Primărie pe un motiv halucinant: o altă persoană, pe care nu o cunoaşte, are domiciliul sau reşedinţa în apartamentul său şi nu şi-a plătit nişte amenzi. Paradoxal, când cetăţeanul a cerut să afle cine „locuieşte” în apartamentul al cărui proprietar este din aprilie 2011 a fost refuzat! Autorităţile au invocat protecţia datelor cu caracter personal. Iar Poliţia, pentru a face verificări, i-a cerut să afle numele persoanei respective…

Poliţist... secretizat

Că tot veni vorba de protecţia datelor cu caracter personal, iată un alt caz absurd de Galaţi: numele noului director general al Poliţiei Locale a fost ţinut secret de Primăria Galaţi, deşi respectivul trecuse cu brio probele scris şi oral, fiind singurul candidat admis. Mai mult, „bursa zvonurilor” anunţase că Marius Dobrea va fi noul director general al Poliţiei Locale încă de când era şef al Poliţiei Municipale - de unde avea să iasă la pensie! Iar postul de la Locală era pe atunci ocupat de Petrică Hahui, acesta din urmă luând decizia de a demisiona pentru a permite organizarea unui concurs.

Desecretizarea s-a produs abia în ziua în care noul director a fost „uns” în funcţie de primarul Galaţiului…

Performanţă în paragina plătită scump

Tot la începutul anului, cluburile sportive s-au revoltat din cauza taxelor foarte mari, percepute pentru baze sportive în paragină: 300 de lei ora de antrenament sau 500 de lei ora pentru un meci oficial la Stadionul "Siderurgistul", la Sala "Siderurgistul" sau la Stadionul "Dunărea". Tarifele impuse de Consiliul Local sufocau sportul de masă și îl îngrădeau pe cel de performanță, cei mai afectaţi fiind copiii practicanţi de sport din comunitatea gălățeană!

La finele lunii ianuarie, prin votul aleşilor, tarifele au fost modificate. De pildă, o oră de antrenament la Stadionul "Dunărea", a ajuns de la 300 la 250 de lei pentru seniori şi 150 de lei pentru juniori; iar pentru Sala "Siderurgistul" de la 300 lei la 150 lei și de la 250 lei la 100 lei costurile pentru câte o oră de antrenament. Surprinzătoare a fost mărirea prețului pentru o oră de antrenament pe terenul mic sintetic de la Baza "Siderurgistul", de la 90 la 100 lei, în condițiile în care starea terenului este deplorabilă!

În aceste condiţii potrivnice şi umilitoare, unul dintre cele mai afectate cluburi, „Siderurgistul”, avea să obţină, în 2022, rezultate remarcabile la badminton, prin Daria Irina Gherasim, care a devenit campioană europeană, alături de timişoreanca Cristina Maria Sîrbu, în proba de dublu feminin, categoria sub 15 ani.

Doi prefecţi pe-un loc

De la zero, Galaţiul a ajuns la doi prefecți, în doar o săptămână! Concret, pe 13 ianuarie, Claudiu-Sorin Gavril, fostul candidat al Uniunii Independente pentru Tecuci la primăria acestui oraş, a depus jurământul de prefect, având susținerea PSD. Pe 17 ianuarie, Galaţiul s-a pricopsit cu un al doilea prefect, Gabriel Panaitescu! Acesta a fost repus în funcție după ce magistrații i-au admis acțiunea în contencios, pe care o formulase împotriva demiterii sale din funcție. Situaţia uşor rocambolescă a fost tranşată pe 20 ianuarie: prin hotărâre de Guvern, Gavril a fost demis din funcţia de prefect, iar Panaitescu, reînvestit în funcţie...

Bătaie la Garda de Mediu

Că tot vorbim despre cadre de nădejde, merită reamintit conflictul cu violențe verbale și fizice care a izbucnit, la sediul Comisariatului Județean Galați al Gărzii Naționale de Mediu Galați. Protagonişti: comisarul-șef Sorin Dănăilă și comisarul Daniel Tudorache, fost subprefect de Galați și fost șef al instituției.

Pe fondul unor nemulțumiri profesionale ale acestuia din urmă, s-a ajuns la amenințări și violență verbală și fizică. Totul a culminat cu solicitarea intervenției Poliției, ambii comisari implicați ajungând la spital. Conflictul s-a soldat cu dosar penal. Mai mult, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu, gălățeanul Aurelian Păduraru, a aprobat trimiterea dosarului la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, pe baza concluziilor din raportul întocmit de Corpul de Control.

Dorel şi codurile de activare

Galaţiul a ajuns subiect de băşcălie la „Starea Naţiei de vacanţă”, pe Prima Tv. Motivul? Primarul Ionuţ Pucheanu a dezvăluit de ce stațiile de încărcare pentru mașini electrice zăceau nefolosite: constructorii aruncaseră ambalajele acestora, fără să știe că înăuntru erau și codurile de activare: „După ce au fost montate aparatele, cutiile în care au venit aceste dispozitive au fost aruncate. În aceste cutii erau însă şi codurile de activare, pentru fiecare în parte. Aceste coduri de activare au dispărut odată cu cutiile. Pentru că n-a ştiut nimeni, fiind primele, că, odată montat şi băgat cablul în el, ai nevoie de cod de activare...”. În cele din urmă, codurile au fost identificate şi trimise de producător, staţiile fiind activate. Doreii, însă, au avut multă treabă în 2022…

Puterea lucrului prost făcut

Gălăţenii au avut parte, în 2022, de încercări multiple: slalom printre canalizări supraînălţate, damf de canalizare spartă, captivitate în noroaie şi gropi, dar mai cu seamă li s-a urât de lucrări începute şi abandonate în cartierele Galaţiului! De copaci uscaţi care aşteaptă să fie tăiaţi, în vreme ce arbori sănătoşi sunt suprimaţi sau măcelăriţi. În context, merită reamintită strada 13 Decembrie cu trotuare late cât palma - încât până şi muncitorii care le amenajau se minunau spunând că n-au mai văzut aşa ceva! Ah, şi spaţiul verde, proaspăt amenajat pe strada Mărăşeşti, care s-a scufundat cu tot cu trei canalizări, de îndată ce s-au pornit aspersoarele. Nu că porţiunile asfaltate de lângă spaţiul verde s-ar fi simţit mai bine, peisajul fiind completat de un teren viran și de ruina unui beci în care se adună gunoaiele.

Despre calitatea lucrărilor de modernizare executate vorbeşte elocvent aleea „subacvatică” apărută în zona cuprinsă între Potcoava de Aur - Trei Star. Imaginea l-a determinat pe primar să reacţioneze pe pagina sa publică de Facebook: „Am cerut constructorului să remedieze pe cheltuiala proprie cât mai repede această problemă. Asemenea lucruri nu trebuie să se întâmple și voi rămâne ferm de fiecare dată în astfel de cazuri”.

Nu că pe fonduri europene s-ar lucra mai bine, după cum dezvăluia tot primarul: „O fi fost beat Dorelul care a pus pavelele pe trotuar pe partea dreaptă cum te duci spre intersecţia Traian Vuia cu Henri Coandă. Dacă mergeam şi le puneam eu, ar fi ieşit mai bine. Nu îmi place cum arată spaţiile verzi: sunt prea neîngrijite. La noi, spaţiile verzi sunt la «şi altele». «Dom’le, eu ţi-am făcut strada, că pe mine asta m-a interesat»/ «Bine, măi, dar spaţiile verzi?»… Nu cred că mai există nicăieri în lume spaţiu verde fără picurare sau fără o formă de aspersor, asta dacă vrei să ai un spaţiu verde-verde”...

Pe toboganul scuzelor

După un prim sezon estival care a durat doar 40 de zile în 2021, Plaja „Dunărea” a fost deschisă pe 4 iulie 2022, cu tarife majorate substanţial! O zi mai târziu, pe 5 iulie, toboganul galben (Turbo Lance) a intrat în reparaţie. Pe 18 iulie, au apărut probleme la piscina cu valuri. Iar când Plaja se pregătea pentru prima petrecere publică la piscină - şi singura, de altfel - toboganul Kamikaze a intrat în reparaţie, fiind temporar închis în 27 iulie…

La finalul sezonului estival, administratorul zonei de agrement, Gospodărire Urbană a explicat că nu a putut realiza veniturile prognozate la Plaja „Dunărea” „din cauza vremii nefavorabile în lunile august și septembrie”. Mda, gălăţenilor le-a fost prea cald ca să meargă la plajă şi bălăceală! Îi frigeau preţurile…

Pe culmile birocrației

Pentru o amărâtă de ştampilă de care fiul său avea nevoie pe un document, un gălățean și-a pierdut timpul câteva zile la rând, îndurând frigul la cozile centrelor Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale. A aflat de la agenţii de pază că trebuie să vină cu noaptea-n cap şi să aştepte la uşa instituţiei, dacă vrea să prindă unul dintre cele 20 de bonuri care se dau pe zi, pentru un întreg oraş. Alternativa ar fi să trimită actul prin poştă şi să aştepte răspunsul în 30 de zile!

Dar surpriza cea mare a trăit-o un gălățean care a trecut pragul Casei de Pensii cu o problemă și... i s-a cerut mai întâi cuponul de pensie.

Nu că instituțiile s-ar descurca mai bine în propriile hârtii. Dovadă bulibășeala cu garajele unor gălățeni, pe care, pe 28 martie 2022, Primăria i-a notificat să și le demoleze în termen de 15 zile, iar pe 6 mai le-a comunicat că dispozițiile transmise anterior nu li se aplică. Motivul? Municipalitatea descoperise între timp că, de fapt, garajele nu sunt pe terenul său! Iar contractele cu deținătorii respectivelor construcții provizorii erau reziliate din 2013...

Senzații tari în Cimitirul „Eternitatea”

Galațiul a aderat la Asociația Cimitirelor Semnificative din Europa și la Ruta Culturală a Cimitirelor Europene, cu plata unor cotizaţii anuale în euro, pentru a promova Cimitirul „Eternitatea” „ca parte fundamentală a patrimoniului umanităţii”. Și speră la proiecte care ar putea fi derulate cu finanţare europeană pentru restaurarea şi întreţinerea cimitirelor.

La fel de bine, cimitirul ar putea fi promovat și pentru senzațiile tari, ca să nu spunem șocul pe care îl trăiesc concesionarii atunci când găsesc mormintele celor dragi vandalizate sau, de-a dreptul, demolate! Și află că nu răspunde nimeni pentru monumentele funerare puse la pământ! Iar dacă îi mai apucă și vreo nevoie fiziologică urgentă, își pot testa rezistența stomacului la mirosuri grele, mizerie și degradare. Cam ca la „Sunt celebru, scoate-mă de aici”, dar fără insecte și reptile. Şi fără premii!

Dacă ceva merge bine… se suspendă

În condiţiile în care peste 18.000 de contribuabili apelaseră la plățile prin intermediul stațiilor SelfPay, acest serviciu care chiar se bucura de succes a fost suspendat temporar, de la jumătatea lunii mai. Motivul? Epuizarea plafonului valoric pentru plata comisioanelor. „În regim de urgență se derulează pașii legali pentru reluarea plăților prin stațiile SelfPay”, promitea Primăria. „Regimul de urgență” a durat până aproape de finele anului...

Artezienei „i-a rămas jetul mic”

Aceasta a devenit una dintre ironiile gălățenilor care, în vară, au trecut pe lângă fântâna arteziană din Parcul „Mihai Eminescu”. Jetul pitic de apă - cam un metru jumătate - putea stârni cel mult zâmbete, nu răcoare. Culmea, fântâna fusese repornită după ce a avut nevoie de reparaţii şi de înlocuirea unor piese, pentru că i s-a ars motorul. Dar în loc să funcţioneze în parametrii normali, ajunsese să semene mai degrabă cu o țâșnitoare...

O rază de speranţă

Ca să nu ni se reproşeze că vedem doar gogomăniile, încheiem cu o rază de speranţă. Una dintre gogomăniile care i-a scos pe gălăţeni în stradă la începutul anului 2021 a fost îndreptată în 2022. Majorarea cu 50 la sută a impozitului pe autoturisme a fost respinsă definitiv de magistrații Curții de Apel Galați. Aceștia au respins ca nefondat recursul declarat de Consiliul Local împotriva sentinței prin care Tribunalul Galați anulase, în parte, prevederea prin care au fost crescute obligaţiile fiscale ale gălăţenilor, procesul fiind intentat de fostul prefect Eugen Hristache.

Citit 26755 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Ianuarie 2023 09:25

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

  • postat de Cristi
    Marți, 03 Ianuarie 2023 13:56
    86.34.187.***
    Asta asteptam de la V.L. Ce sa spun, uite ca se poate, foarte greu dar se poate. Bun articolul.
    0
    0
  • postat de Zz
    Marți, 03 Ianuarie 2023 13:42
    78.96.84.***
    Ceea ce dovedește ca prostul de serviciu este tot cel care trebuia sa îndrume restul proștilor.
    0
    0
  • postat de Ion
    Marți, 03 Ianuarie 2023 13:31
    81.196.55.***
    Am pus link extern in comentariu. Promit sa nu mai fac asta.
    0
    0
  • postat de paloma
    Luni, 02 Ianuarie 2023 22:53
    5.13.144.***
    "Descriptio Moldaviae"...Ma bucur ca o purtatoare de fusta, este mai tare decat multi purtatori(ilegali) de "cohones" din redactie !!!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.