Biserică ridicată pe terenul de sport al unei şcoli în paragină (FOTO)
Foto: Iulia Kelt

Biserică ridicată pe terenul de sport al unei şcoli în paragină (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

O clădire părăginită, cu un loc de joacă umil, îngropat în buruienile crescute în voie, care au pus stăpânire pe ceea ce a fost cândva spaţiu verde, aşa arată fosta Şcoală Gimnazială Nr. 30, în care mai funcţionează, astăzi, doar Grădiniţa nr. 47, cu trei grupe de copii.

În contrast cu imaginea dezolantă, o bisericuţă îngrijită, înconjurată de flori şi copăcei, se înalţă pe o parte din ceea ce a fost terenul de sport al şcolii. Restul spaţiului de sport, devenit loc viran, separă lăcaşul de cult de instituţia de educaţie.

Situaţia bisericuţei din Micro 40, ridicată fără autorizaţie de construire, a devenit subiect de dispută în recenta şedinţă a Consiliului Local. "Se aprobă schimbarea de destinaţie, pe perioadă nedeterminată, a terenului, proprietate publică a municipiului Galaţi, situat în strada Victor Papilian nr. 7, în suprafaţă de 1.591 mp, din spaţiu de învăţământ, în spaţiu la dispoziţia Consiliului Local Galaţi, pentru a fi transmis în folosinţă gratuită Bisericii "Sf. Arhidiacon Ştefan", în vederea desfăşurării activităţii specifice lăcaşului de cult", prevedea proiectul de hotărâre care a stârnit discuţii la recenta şedinţă a Consiliului Local.

În documente se arăta că "pe fondul scăderii populaţiei şcolare, imobilul în care şi-a desfăşurat activitatea fosta Şcoală Gimnazială Nr. 30 se găseşte în conservare din anul 2006", iar din 2008, la parterul construcţiei funcţionează Grădiniţa cu program prelungit nr. 47. "În anul 2004, demarează lucrările de construcţie a unei biserici, pe o porţiune din terenul fostei Şcoli Gimnaziale Nr. 30", scrie în raportul de specialitate. În Memoriul Justificativ privind schimbarea destinaţiei din teren de sport în teren destinat construirii unei biserici ortodoxe, se precizează că o suprafaţă de 800 mp din acest teren au fost puşi la dispoziţia Parohiei "Sf. Arhidiacon Ştefan" "cu acordul scris al inspectorului general Vasile Ciuchină, al directorului Şcolii 30 şi al primarului Dumitru Nicolae".

Construcţie fără autorizaţie

În prezent, biserica este finalizată, dar nu are autorizaţie de construire, fapt remarcat de consilierul local PNL Paul Găvănescu, care a deschis discuţia: "Este uimitor să observ că, la nivel de municipiu Galaţi, în anul 2019, noi hotărâm foarte uşor să dăm acest teren de sport, pe care am putea să-l folosim cu aceeaşi destinaţie, ca să facem un locaş de cult. Cum se poate să fim în situaţia de faţă, cu o construcţie a unei biserici deja realizată, atâta timp cât noi nu ne-am dat acordul pentru aşa ceva? Eu aşa ceva nu pot să votez şi cred că niciun om suficient de raţional nu ar putea să facă asta!".

Explicaţia a venit din partea viceprimarului PSD Sorin Enache: "Dacă mergeaţi la faţa locului şi dacă aţi fi purtat o discuţie cu cei implicaţi, cu preotul şi cu cei de la grădiniţă aţi fi văzut că, practic, este un teren viran. El face parte din terenul şcolii, o şcoală părăsită, care are doar o clasă sau două de grădiniţă. Acea biserică este o construcţie din lemn, vai de capul ei. Cetăţenii cartierului nu au unde să îşi depună morţii. Problema este mult mai amplă decât aţi perceput-o! Practic, le dăm o bucată de teren să construiască o capelă şi să intre şi în legalitate, asta e tot".

Intrare în legalitate prin demolare

Primarul Ionuţ Pucheanu a precizat că se încearcă repararea unor greşeli şi omisiuni din trecut şi că, pentru obţinerea autorizaţiilor de intrare în legalitate, lăcaşul de cult trebuie să deţină într-o formă legală terenul de sub construcţie.

"Ar fi trebuit ca în toţi aceşti ani să dăm o mână de ajutor sub altă formă, nu să transformăm un teren de sport al unei şcoli în biserică. Ştiţi câte biserici avem pe raza Galaţiului? Un număr fabulos! Terenuri de sport nu avem", a insistat Găvănescu.

"Dl. Găvănescu, eu propun să iniţiaţi cu numele dvs şi, de ce nu, parafa organizaţiei PNL - să fie o emanaţie de la toate voturile pe care le-aţi acumulat în spate - o sesizare către Poliţia Locală, Disciplina în Construcţii, în vederea constatării situaţiei de fapt şi poate se dispune demolarea, de ce nu?", a replicat, acid, primarul.

"Acelaşi lucru ar trebui să-l faceţi şi dvs, dl primar", a răspuns Găvănescu, edilul asigurându-l, însă, că n-are de gând să o facă.

Cu doar 15 voturi favorabile, proiectul patrimonial nu a fost adoptat, el având nevoie de minimum 18.

Rezultatul votului a fost marcat de un nou schimb de replici: "Invit consilierii PNL să meargă la enoriaşii de acolo şi să justifice abţinerea sau votul împotrivă", a spus consiliera PSD Silviana Ciupercă. "O să o rog pe dna consilier să meargă la toţi sportivii din Galaţi care nu au unde să se antreneze!", a replicat Găvănescu. "Vă invit la Liceul Metalurgic: aveţi trei terenuri de sport în care puteţi investi!", a mai spus consiliera PSD.

Citit 24477 ori Ultima modificare Vineri, 07 Iunie 2019 13:29

12 comentarii

 • postat de unu
  Joi, 13 Iunie 2019 20:06
  50.200.20.***
  Mai usor cu pianul pe scari cu biserica implicata in viata copiilor, mai ales imbinata cu scoala. Se stie cat de mult le plac popilor baietii si - adevarat, mai rar - fetele sub 15 ani. Eu n-am incredere in smenarii astia cu cruicoaca de aur nici sa-mi duca gunoiul la ghena.
  11
  19
  Raportează
 • postat de IC
  Joi, 13 Iunie 2019 11:28
  5.13.156.***
  Ocazie rara ca biserica sa se implice mai mult in ajutorarea copiilor necajiti ,orfani ,parasiti etc . In loc sa demoleze biserica ,scoala se demoleaza singura , mai bine CL ar initia o calaborare cu biserica si enoriasii ,sa lese biserica iar in scoala sa se infiinteze un centru pentru copii ( ceva ca la Sf Spridon, mai extins ) patronat de biserica ,eventual si cu sprijinul CL. ,
  9
  11
  Raportează
 • postat de ceatean
  Miercuri, 05 Iunie 2019 12:55
  136.255.148.***
  Cata ipocrizie . Daca in satul respectiv nu mai sun tineri sa foloseasca terenul de sport sau sa foloseasca scoala, ptr. cine sa se faca un teren de sport???? la fel cu sumele colosale folosite de primarii care au folosit bani europeni pentru trenuri de sport in sate si comune unde nu sunt nici 10 tineri, doar asa ca sa fie??????? uitasem vrianta asta abordata de primar - cum sa mai risipim banii europeni????? parand ca vrem sa respectam legea.
  9
  9
  Raportează
 • postat de A-ti stricat Parcul Rizer, unde erau amenajate aparatele de sport, pentru un muzeu nefolositor!
  Marți, 04 Iunie 2019 19:25
  86.124.201.***
  A-ti stricat Parcul Rizer, unde erau amenajate aparatele de sport, pentru un muzeu nefolositor! Portu Rosu, este in paragina, de ce nu se renoveaza, sa faca oamenii sport? Terenul de langa cartodrom, de la Gradina Publica, este gol si in paragina, de ce nu se face complex sportiv, pentru a face galatenii sport?
  2
  21
  Raportează
 • postat de Catalin
  Marți, 04 Iunie 2019 18:30
  95.76.0.***
  Legea spune ca terenul trebuie adus la starea initiala. Executarea, hotilor!
  7
  19
  Raportează
 • postat de Mocanu elena
  Marți, 04 Iunie 2019 12:22
  109.166.134.***
  In martie am fost la respectiva grădinița din incinta scolii să îmi transfer copilul.....cum am intrat am schimbat 2vb la insistența mea...și am plecat ...ce pot spune?e o grădiniță de toată jena.....nu știu cum a putut da autorizație de funcționare....mobilier de când bunica,cadrele didactice sigur sunt la pensie ,fara chef de viață,iar imaginea in interior per ansamblu horror.....copilul na trăgea de mana să ieșim mai repede afara....decât să vă preocupe greșelile care tot voi le-ați făcut mai bine v ați preocupa de bunăstarea școlii și a grădiniței din zona că e jalnic
  3
  16
  Raportează
 • postat de Sandu
  Marți, 04 Iunie 2019 09:42
  5.13.192.***
  Arhiepiscopia Dunarii de Jos isi intinde ca o caracatita tentaculele oriunde gaseste un spatiu liber pentru a-l revendica. Mafia BOR este prea puternica in Romania. Ar trebui o noua secularizare, dar cu slugile care ne conduc nu avem nicio sansa!
  15
  44
  Raportează
 • postat de Alergatorul de pe Faleza
  Marți, 04 Iunie 2019 08:43
  94.177.47.***
  Dragi politicieni care conduceti Galatiul, daca tot sunteti atat de ingrijorati de faptul ca elevii nu au unde sa faca sport, de ce nu va intereseaza si ce viitor au ei in Galati?

  Mergeti cu trenurile spre Iasi sau Bucuresti. Sute de tineri pleaca anual din orasul asta lasat sa moara spre zone unde au cat de cat o perspectiva. Cui pasa de terenuri de sport intr-un oras in care raman tot mai putine familii tinere care sa aiba copii si carora sa le foloseasca terenurile de sport??
  13
  15
  Raportează
 • postat de teren sport
  Marți, 04 Iunie 2019 08:17
  89.137.228.***
  Si la Liceul de Arte este o greșeală din trecut care trebuie rezolvată, domnule primar, si tot despre un teren de sport este vorba si tot datorită unei clădiri (amfiteatru) construita fara autorizație pe terenul unui privat, si, ce sa vezi, constructia a fost ridicata tot în timpul unei conduceri care agrea orice, oricand si oricum "pentru binele societatii". Gata cu libertățile neasumate, stimabilior!
  2
  19
  Raportează
 • postat de dragos
  Marți, 04 Iunie 2019 07:54
  5.2.209.***
  popii precum gandacii, invadeaza tot.
  12
  36
  Raportează
 • postat de prea-nemernicul cititor
  Marți, 04 Iunie 2019 07:14
  92.85.61.***
  Deci, liber la construit fara autorizatie, oriunde, oricum, orice! De remarcat si felul in care e descrisa situatia: "bisericuta" (diminutiv!!!) e ingrijita, scoala e parasita, intr-o parte sunt "copacei" (iar diminutiv!!!), la scoala e loc viran...
  6
  35
  Raportează
 • postat de Goe
  Marți, 04 Iunie 2019 05:56
  5.13.200.***
  In anul 2019 ,construim biserici fara autorizatie ,fara ca
  politia locala sa se sesizeze si sa ceara acestora sa o darame !La ce este nevoie de atatea lacase de cult bisericesc ? De ce nu s-a renovat scoala ? Cand stiinta a evoluat atat de mult noi inca pupam oase goale si bem aghiazma.Mai mult decat atat ,toti cei care stau la cozile interminabile pentru a pupa moastele si participa la procesiuni ce blocheaza strazile orasului ar trebui dupa mintea mea sa fie cei mai sanatosi si cei mai bogati oameni cu o viata lipsita de griji si fara a avea grija zilei de maine.Din pacate acesti oameni nu inteleg ca suntem in secolul XXI si ca lumea a evoluat atat de mult incat nimic nu se face pe lumea aceasta decat prin munca .
  14
  34
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.