Planurile urbanistice zonale pentru construcția unui hotel și a unor blocuri de zece etaje în Țiglina II au fost votate, pe repede înainte, în ședința extraordinară a Consiliului Local de marți, 9 iulie 2024, desfășurată în sistem online. Autoritățile nu au putut explica „urgența” aprobării acestor documentații - proiecte complexe, cu zeci de pagini de acte, planuri și descrieri - într-o ședință convocată pe repede înainte pentru investiții publice care nu sufereau amânare. Mai ales că planul urbanistic care vizează construcția unor blocuri cu zece etaje într-o zonă cu blocuri de doar patru etaje, într-un spațiu fără căi de acces, a stârnit nemulțumirea locuitorilor cartierului.
Așa cum ați putut afla din ziarul „Viața liberă”, aleșii locali au fost convocați marți, 9 iulie 2024, în ședință extraordinară, pentru a vota 12 proiecte de hotărâre privind instalarea de panouri fotovoltaice în mai multe piețe din municipiu. Aceste investiții vor beneficia de finanțări guvernamentale, prin urmare, au termene scurte pentru depunerea proiectelor și realizare efectivă. Nu același lucru se poate spune despre planurile urbanistice zonale cuprinse pe ordinea de zi a ședinței extraordinare.
Întrebare legitimă, fără răspuns
„De ce un proiect ca acesta, complex - e vorba despre construcția unui hotel, cu foarte multă documentație - intră într-o ședință de urgență? Nu ar fi fost mai potrivit să-l dezbatem și să-l votăm într-o ședință ordinară? Poate că există un motiv pentru urgență, dar eu nu-l văd și, dacă cineva poate explica, aș fi recunoscător. Mai ales că vorbim despre o intervenție într-o zonă în care există o clădire monument istoric - Colegiul Național «Costache Negri». În cazul în care nu există justificarea urgenței, eu o să mă abțin la vot, deși, principial, nu sunt împotriva construcției unui hotel. Dar felul în care este introdus proiectul acesta mie îmi ridică semne de întrebare”, a spus consilierul local PACT pentru Galați Doru Căstăian. Intervenția a avut loc la proiectul de hotărâre privind Planul Urbanistic Zonal pentru construcția unui hotel în Țiglina II.
Din păcate, doar tăcerea i-a răspuns la întrebarea cât se poate de legitimă. Proiectul a fost aprobat cu 20 de voturi favorabile și trei abțineri, ale consilierilor Doru Căstăian, Daniela Șarpe și Flavia Susnoschi (ambele USR).
Hotel în vecinătatea Colegiului "Costache Negri"
Realizarea unei construcții cu funcțiunea de hotel (St+P+4E) prevede Planul Urbanistic Zonal pentru terenul delimitat astfel: la nord - alee de acces domeniul public, la sud - strada Brăilei, la est - alee de acces domeniul public, la vest - Inspectoratul de Poliție al Județului Galați și domeniu public - spațiu verde, generat de imobilul din strada Brăilei nr. 134B. Conform documentelor, beneficiarul acestei investiției private este societatea Coop Galați Societate Cooperativă, care plănuiește să construiască hotelul pe o parcelă de teren din categoria de folosință curți-construcții, pe care este proprietară. Parcela este situată în Țiglina II, în zona Colegiului "Costache Negri". Hotelul ar urma să ofere 100 de locuri de cazare (50 de camere cu pat dublu), loc de servire a mesei, spații de recreere (SPA, masaj și saună) și săli de conferință.
Acest plan urbanistic a fost supus consultării publice, dar nu s-au înregistrat obiecțiuni sau sugestii, după cum se arată în documente.
Nemulțumiri, suspiciuni și dezacord al vecinilor
Nemulțumiri, suspiciuni, critici și dezacorduri din partea locuitorilor zonei a stârnit planul urbanistic privind construirea unor locuințe colective, cu dotări aferente, în Țiglina II, lângă Școala Gimnazială Nr. 7.
"Am observat că, în raportul de consultare a publicului, sunt obiecții ale unor vecini și de aceea grupul USR se va abține la acest proiect", a anunțat consiliera locală Flavia Susnoschi, la dezbaterea Planului Urbanistic Zonal privind realizarea unor locuințe colective, cu dotări aferente, în Țiglina II, pe terenul generat de imobilul din strada Siderurgiștilor nr. 6A. Acesta este delimitat astfel: la nord de alee pietonală, la sud de strada Brăilei, la est de limita vestică a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Galați, la vest de strada Siderurgiștilor.
Năpădită de bălării, suprafața de 6.281 mp și construcțiile în stare avansată de degradare aflate pe ea au aparținut Electrocentrale. Acum sunt proprietatea SC Neidan SRL, care este și beneficiarul planului urbanistic.
Conform documentelor, firma Neidan intenționează să construiască două imobile de locuințe colective, cu regim de înălțime variabil, P+8E şi P+10E. Este vorba de blocuri cu acoperișuri verzi, care la parter și la primele niveluri vor avea spații pentru comerț, alimentație publică şi birouri, iar la celelalte etaje - apartamente. Din ceea ce descriu arhitecții pare să fie un mini-complex rezidențial, cu spaţii pietonale amenajate cu dalaje decorative, oglinzi de apă, obiecte decorative, bănci, pergole, spații plantate etc. Parcajele vor fi amenajate exclusiv în interiorul incintei, atât la nivelul solului, cât și într-un parcaj subteran desfășurat sub toate tronsoanele de bloc.
Ce au reclamat gălățenii, ce au răspuns arhitecții
"Principalele obiecții formulate: construirea unor locuințe colective P+10E în condițiile în care regimul de înălțime din vecinătate este de P+4E, faptul că va fi afectată însorirea apartamentelor vecine, parcela nu are front stradal, lipsa circulațiilor carosabile, locurile de parcare insuficiente, eliminarea spațiului verde dintre blocurile D1 și D2, degradarea condițiilor de trai", au sintetizat autoritățile reclamațiile gălățenilor din timpul consultării publice. În plus, oamenii și-au exprimat temerea că lucrările vor afecta rezistența blocurilor în care trăiesc.
Documentația urbanistică a fost actualizată, iar două asociații de proprietari și-au transmis dezacordul cu privire la noua soluție tehnică propusă pentru edificarea unei căi de acces rutiere către noile blocuri și acuză folosirea banilor publici în interes privat.
Concret, cetățenii au citit în ziarul nostru despre studiul de fezabilitate contractat de administrația locală pentru o bretea de legătură între strada Constructorilor și bulevardul Siderurgiștilor și acuză că se fac "străzi private pe bani publici". Mai ales că au aflat care ar putea fi costurile estimative ale acesteia - 2.000.000 de lei! Și mai arată că proprietarul terenului și al viitoarelor blocuri este Dan Neicu, o figură proeminentă a PNL Galați, fost consilier județean.
"Noile căi de acces carosabile prevăzute nu sunt străzi private, ele sunt menite să fluidizeze circulația auto în interesul cetățenilor care se deplasează cu mijloace auto în zona respectivă și să asigure posibilitatea intervenției autospecialelor ISU în caz de necesitate", a fost răspunsul primit din partea arhitecților.
Planul urbanistic a fost aprobat cu 20 de voturi "pentru" și trei abțineri, din partea acelorași consilieri locali: Doru Căstăian, Daniela Șarpe și Flavia Susnoschi.