Ultimele ATRIBUIRI DIRECTE din mandatul lui MARIUS STAN: contracte de 7,74 milioane de lei FĂRĂ LICITAȚIE

Ultimele ATRIBUIRI DIRECTE din mandatul lui MARIUS STAN: contracte de 7,74 milioane de lei FĂRĂ LICITAȚIE
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Firma care, anul trecut, a primit 15 contracte fără licitaţie, a avut parte, în primele şase luni ale acestui an, de alte 13 contracte atribuite direct de Primăria Galaţi * Cea mai scumpă lucrare încredinţată direct de municipalitate este demolarea clădirilor pentru lărgirea străzii Traian


Nu mai puţin de 7,74 milioane de lei, adică peste 1,72 milioane de euro este valoarea totală a celor 172 de contracte pe care Primăria municipiului Galaţi le-a încredinţat, prin atribuire directă, în prima jumătate a acestui an.

Trebuie spus că legea permite municipalităţii să ofere contracte fără licitaţie. Astfel, până pe 26 mai 2016, când a intrat în vigoare Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 permitea primăriilor să atribuie contracte de produse sau servicii până în limita a 30.000 de euro şi lucrări în limita a 100.000 de euro, fără TVA. Prin noua lege, municipalitatea are dreptul de a cumpăra direct produse sau servicii dacă valoarea estimata a achiziţiei, fără TVA, este mai mică de 132.519 de lei, respectiv, lucrări a căror valoare estimată este mai mică de 441.730 de lei.

Iată deci, pe baza informaţiilor furnizate de Primăria municipiului Galaţi, la solicitarea noastră, cine a primit contracte fără licitaţie în ultimele şase luni din mandatul primarului Marius Stan.

Cele mai scumpe lucrări atribuite

Cea mai scumpă lucrare atribuită de Primăria municipiului Galaţi vizează demolarea imobilelor de pe strada Traian nr. 8, 10, 12, 14, 20, 24, 26, 28, 34, 52 şi a imobilului de pe strada Brăilei nr. 18, intervenţie necesară pentru lărgirea la patru benzi a arterei Traian. Contractul, care ar fi trebuit să dureze trei luni, în valoare de 440.023 de lei fără TVA, i-a fost atribuit direct firmei Dascon Global Construct SRL. După cum se poate observa cu ochiul liber, cele trei luni au cam fost depăşite şi nu vă putem spune dacă acest fapt va genera costuri suplimentare… Trebuie spus însă că primarul Marius Stan n-a ratat ocazia de a se fotografia electoral "călare" pe buldozerul firmei cu pricina, în timp ce era demolată clădirea din Traian nr. 52.

Pe locul al doilea în topul celor mai mari contracte atribuite direct se află nişte reparaţii la Patinoarul Artificial, în valoare de 406.529 de lei fără TVA. Contractul i-a fost încredinţat firmei Romvlay SRL.

Costisitoare a fost şi întreţinerea terasamentelor deteriorate local pe bulevardul Galaţi, contract de proiectare şi execuţie în valoare totală de 399.212 lei fără TVA, atribuit direct firmei Imagistic Romcons. Conform Primăriei, este vorba despre lucrări de consolidare pe trotuarul dinspre Parcul Selgros, unde s-au produs mai multe accidente de teren, iar o primă etapă a intervenţiei s-a executat anul trecut.

Substanţial a fost şi contractul pentru executarea de reparaţii pe suprafeţe izolate la sferturi de con la viaductul Sidex. Pentru proiectarea şi execuţia lor, Primăria a plătit firmei Servland 388.000 de lei fără TVA.

Cele mai câştigate firme

Conform datelor furnizate de municipalitate, nu mai puţin de 586.764 de lei fără TVA este valoarea cumulată a celor şase contracte atribuite de Primărie firmei gălăţene Romvlay SRL. Cel mai bănos, aşa cum precizam mai sus, valorează 406.529 de lei şi vizează reparaţii la Patinoar. Trebuie spus însă că tot Romvlay SRL a executat şi la începutul anului trecut reparaţii interioare la Patinoar, în valoare de 422.268 de lei fără TVA. Restul lucrărilor atribuite au vizat reparaţii la instituţii de învăţământ, dintre ele ieşind în evidenţă reparaţiile la grupurile sanitare de la Seminarul Teologic, în valoare de 112.640 de lei fără TVA.

Pe locul al doilea în topul firmelor care au câştigat de pe urma Primăriei se situează Dascon Global Construct SRL, cu patru contracte în valoare totală de 564.614 lei fără TVA. Potul cel mai mare îl reprezintă demolările pentru lărgirea străzii Traian, celelalte fiind contracte de reparaţii la imobile.

SC Moviland Met SRL a primit de la Primărie nu mai puţin de 13 contracte în cele şase luni, în valoare totală de 443.253 de lei, în condiţiile în care anul trecut a beneficiat de 15 contracte directe. Cele mai consistente valori le au reparaţiile la ţeava de încălzire pentru alimentarea corp D, a acoperişului în zona toaletelor şi laboratoarelor şi reparaţiile în două săli de clasă la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” - 94.266 de lei şi măsuri asiguratorii la imobilul de pe strada Cuza nr. 49, în valoare de 94.235 de lei fără TVA. Restul contractelor vizează diverse reparaţii la imobile, în special şcoli şi grădiniţe, dar şi demolarea corpului B al imobilului de pe strada Tecuci 112, contract de proiectare şi execuţie în valoare de 86.700 de lei, pe care l-a primit în asociere cu SC Proiect SA.

Penultimul loc în top cinci este ocupat de firma Imagistic Romcons, care, cu doar două contracte, a câştigat 430.502 lei fără TVA. Mai exact, în afară de întreţinerea terasamentelor de pe bulevardul Galaţi, a mai executat şi reparaţii la instalaţiile de pe stadionul "Dunărea".

Ultimul loc în topul firmelor câştigate este ocupat de SC Silviulos SRL, care, de pe urma celor nouă contracte atribuite direct a încasat 416.994 de lei. Cele mai bănoase au fost reparaţiile la imobilul de pe strada Gării nr. 28 - 106.299 de lei şi la imobilul de pe strada Universităţii nr. 24 - 75.951 de lei fără TVA. Tot Silviulos a primit şi misiunea de întreţinere a unor locuri de joacă pentru copii.

Vom vedea dacă noua conducere a Primăriei Galaţi, în frunte cu primarul Ionuţ Pucheanu, va agrea aceleaşi firme pe care le-a preferat municipalitatea în timpul mandatului lui Marius Stan sau va atribui contracte directe altora.

Ce contracte de lucrări a primit Ecosal

Nu se poate spune că Primaria condusă de Marius Stan a ignorat Serviciul Public Ecosal, condus de contracandidatul său în alegeri, Ionuţ Pucheanu, dar nici că a l-a bombardat cu lucrări. Astfel, conform informaţiilor furnizate de municipalitate, Serviciului Ecosal i-au fost atribuite, în ultimele şase luni de mandat ale primarului Marius Stan, şase contracte în valoare totală de 167.342 de lei fără TVA. Cel mai valoros contract a vizat instalarea secţiilor de votare la alegeri locale - 44.463 de lei fără TVA. Ecosal a primit şi misiunea de a asfalta curţile interioare, terenurile de sport şi aleile unor şcoli, iar până la finele anului va presta servicii de reparaţii, întreţinere şi intervenţii la sediile şi spaţiile aflate în administrarea Primăriei municipiului Galaţi, în limita sumei maxime de 20.000 de lei fără TVA.

Rămâne de văzut dacă primarul Ionuţ Pucheanu, care s-a suspendat din funcţia de director la Ecosal, pe durata mandatului de edil, numind o subordonată în funcţia de director interimar, va oferi mai mult front de lucru serviciului pe care l-a condus înainte de a ajunge la cârma administraţiei locale.

Servicii arheologice pentru Muzeul de Istorie

Serviciul Public Ecosal nu este singura instituţie publică aflată în contract cu Primăria municipiului Galaţi. Conform listei atribuirilor directe, Muzeul de Istorie din Galaţi a primit nu mai puţin de patru contracte, în valoare totală de 195.270 de lei fără TVA. Sarcina pe care muzeografii au primit-o este supravegherea arheologică a lucrărilor de lărgire a străzii Traian la patru benzi, modernizarea arterei Tecuci şi consolidarea versantului pe strada Cuza, zone care pot oferi "surprize" precum hrube sau intrări în vechea canalizare din vremea lui Moruzi.

Citit 14044 ori Ultima modificare Vineri, 09 Septembrie 2016 16:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.