LUCRĂRILE PUBLICE aduc BANI. Firme care au câştigat milioane de euro din afacerile cu Primăria Galați (FOTO)

LUCRĂRILE PUBLICE aduc BANI. Firme care au câştigat milioane de euro din afacerile cu Primăria Galați (FOTO)

Foto ”Viața liberă”, Marius Negri
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)
8 comentarii


În prima jumătate a anului 2016, municipalitatea gălăţeană a atribuit 37 de contracte, în valoare de 19,2 milioane de lei, fără TVA * Citadina ’98 SRL şi Lemacons SRL au luat "crema", prin adjudecarea a peste 40 la sută din banii puşi în joc


Nu mai puţin de 19.269.231 de lei, fără TVA, adică peste 4,26 milioane de euro, este valoarea totală a celor 37 de contracte atribuite de Primăria municipiului Galaţi, prin licitaţie, selecţie de oferte ori negociere directă, în prima jumătate a acestui an. Cel puţin aşa reiese din datele pe care, la solicitarea noastră întemeiată pe liberul acces la informaţiile de interes public, ni le-a pus la dispoziţie Primăria Galaţi.
Interesant este că peste 40 la sută din banii puşi în joc au ajuns sau vor ajunge la două firme, care au câştigat cele mai mari contracte de investiţii. Vă prezentăm astăzi un "Top 5" al firmelor care câştigă cei mai mulţi bani din contracte licitate de Primărie.

Citadina ’98, de şase ori


Numele societăţii Citadina ’98 SRL apare de nu mai puţin de şase ori pe lista licitaţiilor adjudecate la Primăria Galaţi în primele şase luni ale acestui an, suma pe care o va încasa ridicându-se la 4.613.228 de lei fără TVA.

Firma a câştigat cel mai valoros dintre toate cele 37 de contracte atribuite în cele şase luni: „Modernizare strada Traian între Metro şi strada Brăilei - lărgire carosabil” - 3.096.170 de lei.

Citadina şi-a adjudecat şi alte cinci contracte, licitate pe loturi. Pentru „Readucere starea iniţială a zonelor aferente blocurilor din Cartier Dunărea - Lotul 1 - Micro 19, Strada Lăcătuşilor va fi plătită cu 237.307 de lei fără TVA. Pentru Lotul 2 - Micro 20, strada Furnaliştilor, tronson cuprins între blocul L2 şi această străduţă - suma este 239.436 de lei fără TVA. Pentru „Readucerea la starea iniţială a zonelor aferente blocurilor din cartierul Dunărea”, Lotul 1 - Micro 20 - strada Furnaliştilor (tronson cuprins între bulevardul Dunărea şi strada Oţelarilor), contractul este de 333.523 de lei fără TVA. Pentru Lotul 2 - Micro 20, aleea de cartier (tronson cuprins între strada Furnaliştilor - bloc H9 - bloc B5 - bloc B1), plata va fi de 326.162 de lei, iar pentru Lotul 3 - Mico 20, strada Furnaliştilor, tronson cuprins între blocul G5 şi această arteră, plata va fi de 380.630 de lei fără TVA.

Deşi aceste licitaţii au fost iniţiate şi adjudecate în mandatul predecesorului său, Marius Stan, actualul primar, Ionuţ Pucheanu, le va duce mai departe, mai ales că a promis asemenea intervenţii în cartiere: „Cum am spus în campania electorală, ne ţinem de cuvânt: am început cu Micro 20, 21 şi 19, lucrări de refacere a trotuarelor, de înfiinţare de noi locuri de parcare sau refacerea celor existente şi nu în ultimul rând a carosabilului. Contrar a ceea ce cred unii, mai cad şi garaje acolo unde este nevoie”, a declarat edilul.

Două contracte pentru Lemacons


SC Lemacons SRL calcă pe urmele celor de la Citadina. Din doar două contracte, firma va câştiga nu mai puţin de 3.693.749 de lei fără TVA. Cel mai bănos contract câştigat - al doilea în topul celor mai valoroase contracte atribuite în aceste şase luni ale anului - are o valoare totală de 2.823.366 de lei fără TVA şi vizează amenajarea arterei de legătură între bulevardul Dunărea şi bulevardul Marii Uniri, adică drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră.

Tot Lemacons are ca misiune amenajarea parcului din Micro 18, care ar trebui să fie gata în această toamnă, contract în valoare de 870.383 de lei fără TVA.

Supliment pentru "unda verde"


Cel de-al treilea loc pe podiumul celor mai bănoase contracte atribuite de municipalitate se ridică la suma de 2.096.828 de lei fără TVA. Atenţie, însă, nu e vorba despre vreo investiţie nouă, pornită de la zero, ci despre lucrări suplimentare la un contract deja atribuit - unda verde. Aşa cum aţi mai putut citi în „Viaţa liberă”, Primăria a negociat direct cu asocierea UTI Grup SA & Swarco Traffic România & Mobilis SRL lucrările suplimentare la proiectul privind "Sisteme inteligente pentru managementul traficului în vederea creşterii fluenţei şi siguranţei circulaţiei şi a prevenirii criminalităţii".

Energie şi consultanţă


Penultimul loc în topul nostru este ocupat de Electrica Furnizare SA, cu un contract în valoare de 1.406.015 de lei fără TVA, pentru furnizare energie electrică pentru anumite puncte consum, pentru o perioadă de 12 luni.

A intrat în "Top 5" şi compania PricewaterhouseCoopers Tax Advisors & Accoutants SRL, având ca subcontractant firma de avocatură D&B David şi Baias SCA. PwC va oferi consultanţă de specialitate pentru recuperarea TVA aferentă unor obiective de investiţii derulate în perioada 2006-2013, în cadrul activităţii economice a municipiului Galaţi, până la emiterea unei decizii finale privind rambursarea. Trebuie spus că ideea recuperării TVA i-a fost sugerată Primăriei la începutul mandatului lui Marius Stan, în urma unui audit pentru care municipalitatea a plătit 150.000 de euro.

Conform datelor furnizate de Primărie, valoarea contractului este de 1.396.565 de lei, fără TVA. Numai că, în conferinţa de presă ocazionată se semnarea contractului, reprezentantul PwC, Daniel Anghel, a declarat că plata va fi un onorariu de succes: „Teoretic, contractul are valoare zero. În măsura în care putem să recuperăm, conform elementelor legale, suma respectivă, atunci şi onorariul de succes va funcţiona. Onorariul este un procent din suma recuperată. Dacă nu putem să recuperăm nimic, rămânem în continuare prieteni şi ne strângem mâna!”.

În foto 1 - 6, lucrările de reparare a trotuarelor, carosabilului şi de amenajare a locurilor de parcare realizate de Citadina ’98 în Cartierul Dunărea; în foto 7, demolările pentru lărgirea străzii Traian la patru benzi și în foto 8, amenajarea arterei de legătură prin curtea Poliţiei de Frontieră

Citit 10810 ori Ultima modificare Vineri, 09 Septembrie 2016 16:41

8 comentarii

 • postat de Iancu Jianul Joi, 08 Septembrie 2016 22:02 82.78.252.*** Link la comentariu
  1
  1

  Vorba cuiva doctorul "cum I-l cheama" asa si cu ASTIA... firma cutare a lu' cum I-l chema! Cine? La lucrari! Daca Ghestatul ar lucra cu regululie scavagismului de la privat ar intra in incapacitate de plata, demisie, inchisoare, confiscarea bunurilor, vizita ANAF-ului, retragerea multor drepturi pe 2-5 ani si MULTE ALTELE in cateva zile! Sistemul este acelasi... figurile se schimba la 5 ani! UNELE! MA desgusta culoarea politica rosie si porcocalie! Marul muscat verde si emanaiile TOATE ce tin de pleata-n vant disgratios personaj... vomitabil chiar...

  PS: pentru VL incercati sa modificati motorul de auto-corectie al cuvintelor este nepractic si adaptat mai mult limbajului de lemn google... ptr limba Romana!

  Raportează
 • postat de De Puchina Joi, 08 Septembrie 2016 19:51 82.163.79.*** Link la comentariu
  1
  11

  Da, da...au inceput cu micro 20 ca acolo au grangurii mizeriile de cosmelii demolate si trebuie sa le modernizeze urgent zona, dar de Complexul Ancora nici in dos nu-i doare. Au lasat zona ca de santier dar de lucrat la renovarea/modernizarea Complexului Ancora nici gand. Probabil ca zona Ancora nu prezinta interes pentru primaria lui Pucheanu. Trebuia sa le ia in ordinea deschiderii santierelor si cred ca dupa santierul din micro 19 ce s-a transformat in parcare si loc de joaca urma santierul din Complexul Ancora sa fie renovat. Ca apoi, la urma a inceput si demolarea din micro 20.

  In micro 20 a avut vreounul de pe acolo niste pile pe la Pucheanu de s-a inceput lucrul la acel santier inainte de cel din Complexul Ancora? Santierul din Complexul Ancora este deschis cu mult inaintea celui din micro 20.

  Raportează
 • postat de Laurentiu Joi, 08 Septembrie 2016 18:55 163.172.38.*** Link la comentariu
  1
  12

  Oare de lucrarile din Complexul Ancora se vor apuca anul acesta? Sau deja nu mai e timp ca bate iarna la geam?
  Sa se implementeze mai repede si planul de modernizare votat pentru Complexul Ancora. Acolo langa scoala respectiva au fost demolate dughenele acelea hidoase, mizerabile, dar terenul este inca neatins de modernizare. Si sa nu uite cei din primarie ca atunci cand se vor apuca si de modernizat Complexul Ancora mai sunt in imprejurimi astfel de dughene mizerabile inca nedemolate ce trebuiesc puse la pamant.

  Raportează
 • postat de ha, Joi, 08 Septembrie 2016 17:50 95.76.32.*** Link la comentariu
  12
  2

  nici nu-i interesant sau important unde sint pozele facute. important e ce se scrie in articol. da ce sa-i faci daca galateanul e invatat cu carti de colorat si altele cu cit mai multe poze ca de atita citit te ia durerea de cap.

  Raportează
 • postat de Iancu din Hunedoara Joi, 08 Septembrie 2016 15:04 91.208.234.*** Link la comentariu
  4
  10

  Pozele 1-6 sunt din M20, poza 7 de pe Traian si poza 8 de la Turn ( cum vii de la Faleza)

  Raportează
 • postat de Vali Joi, 08 Septembrie 2016 12:45 91.219.238.*** Link la comentariu
  3
  11

  @ Oana

  Cred ca unele poze sunt din Micro 18 (prima poza unde se construieste parcul acela), de langa Peny unde se construieste parcul si parcarea. Poza 3 si 4 din Micro 20 unde se construieste parcarea aceea cred ca asta:
  http://www.viata-libera.ro/societate/79750/lucrari-noi-de-infrastructura-inca-300-de-locuri-de-parcare-pentru-galateni
  Poza 5 nu stiu.
  Poza 6 cred ca din Micro 19 de langa parcarea noua
  Poza 7 Modernizare, largire strada Traian.


  Sa completeze Viata Libera informatiile din articol, ce reprezinta pozele.
  Poza 8 amenajarea parc de langa Turnul tv.

  Raportează
 • postat de Oana Joi, 08 Septembrie 2016 11:47 62.210.129.*** Link la comentariu
  3
  12

  Poate era mai bine doamna Melinte sa si prezentati imaginile ca nu stim chiar toti pe unde sunt acele santiere.

  Adica sub fiecare imagine sa fie si o legenda:

  Fig. 1 Cutare
  Fig. 2 Cutarica
  Fig. 3 Bostani
  Fig. 4 Pepeni
  Fig. 5 Lucrare ...
  Fig. 7 Demolare imobile, largire carosabil strada Traian
  etc.

  Raportează
 • postat de CERNEA Joi, 08 Septembrie 2016 08:23 193.230.156.*** Link la comentariu
  7
  7

  primaria avea deja firma de avocatura trebia sa ofere si Praiss sume colosale , adica noi ca sa ce? sa faca treaba juristilor din primarie

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.