Tratamentul Anei în Elveția, între agonie şi extaz

Tratamentul Anei în Elveția, între agonie şi extaz
Ana, după prima operaţie în Elveţia
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ana Tudor, adolescenta din Galaţi cu grave probleme de sănătate, se află de o săptămână în Elveţia, dar a trecut prin experienţe care ar fi putut să o coste viaţa. Între lupta cu chichiţele birocratice legate de decontarea banilor de CAS şi aflarea veştii că diagnosticul cu care a plecat din ţară ar putea fi incorect, Ana a fost supusă unei prime intervenţii chirurgicale.

Problemele nu s-au terminat pentru Ana Tudor şi părinţii săi nici când au aflat că vor primi 135.000 de franci, bani de operaţii, de la statul român, nici când au primit acordul clinicii din Zurich cu privire la intervenţii, nici când au ajuns, după un drum lung şi greu, cu autocarul, în Elveţia, la începutul săptămânii trecute. Fata cu trupul şi viaţa cumplit deformate de o cocoaşă care îi ameninţă sănătatea şi dezvoltarea avea să afle, încă de la primele ore ale şederii în Ţara Cantoanelor, că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. După ce a fost bine primită de românii din Zurich, care s-au oferit să îi cazeze părinţii şi să îi ajute cum pot, adolescenta a recepţionat un prim „pumn”. Chiar de la clinica unde urma să se interneze şi ai cărei medici au încredinţat-o că vor face tot posibilul să o facă bine.

„Abia aici am aflat că această clinică este jumătate publică, jumătate privată, iar domnul dr. Jeszenszky este pe partea privată. Problema este că pe partea privată deconturile prin fomularul S2 nu sunt acceptate decât dacă plata se face înainte, din cauză că au mai fost cazuri când nu s-au plătit banii şi acum nu mai vor să rişte. Tuturor li s-a făcut milă de mine şi au promis că vor găsi o soluţie să fiu operată, chiar de acest medic”, ne-a spus Ana Tudor. Speranţele fetei şi rugăciunile părinţilor ei, speriaţi de perspectiva întoarcerii din drum pe care nici nu au apucat să pornească bine, au avut rezultate. Profesioniştii de la clinica elveţiană au căzut de acord ca pacienta din Galaţi, pe care o consideră un caz greu, rar şi complicat, să ajungă pe masa de operaţie. S-a întâmplat chiar joi, 28 iunie.

„Anei i-a fost montat un halou care să îi susţină capul şi să îi schimbe puţin poziţia coloanei vertebrale. Îi vor fi montate mai apoi nişte greutăţi care să îi detensioneze coloana vertebrală, care este mult prea curbată, pentru ca mai apoi să poată interveni, la următoarea operaţie”, ne-a relatat Doina, mama Anei.

Tragedie evitată la mustaţă

Emoţiile intervenţiei au fost însă rapid uitate la nici 24 de ore după operaţie, când medicii au vrut să îi monteze fetei greutăţile care să îi tracţioneze coloana vertebrală.

„A trebuit să aflăm acum că diagnosticul pus în ţară a fost unul greşit. Ai noştri medici nu au văzut că malformaţia de pe omoplatul drept este de fapt o buclă prin care trece măduva şi apoi se întoarce în coloană. Dacă îi puneau greutăţile, o omorau. A trebuit să îi facă din nou RMN şi urmează să se consulte cu echipa de neurologi să vadă ce e de făcut. Dacă nu vor reuşi să o „întindă”, singura soluţie este operaţia directă, dar cu riscuri foarte mari”, a adăugat mama adolescentei.

Are nevoie de bani în continuare!

Teoretic, indiferent de decizia medicilor privind conduita terapeutică, Ana ar trebui să intre din nou în sala de operaţie peste câteva săptămâni. Şederea ei în Elveţia ar urma să se întindă pe o perioadă de circa patru, dacă nu chiar cinci luni, timp în care trebuie să suporte toate intervenţiile şi terapiile intermediare. Costurile şederii la Zurich sunt însă enorme, şi fiecare zi este o provocare pentru fată şi mai ales pentru părinţii ei, găzduiţi deocamdată de români de bine din Elveţia. Oamenii speră să primească în continuare ajutor şi de la conaţionalii din ţară, mai ales că, din cauza unor probleme juridice care ţin de consimţământul privind actele medicale, tatăl nu poate reveni acasă ca să muncească şi să câştige ceva bănuţi. Pe partea privată deconturile prin fomularul S2 nu sunt acceptate decât dacă plata se face înainte, din cauză că au mai fost cazuri când nu s-au plătit banii şi acum nu mai vor să rişte.

Cei care vor să îi sprijine au la dispoziţie două conturi bancare, deschise pe numele Ana Maria Tudor, la Banca Transilvania: RO26BTRLRONCRT0313454301 (lei) şi RO73BTRLEURCRT0313454301 (euro) şi pagina de Facebook "Zâmbet pentru Ana", unde se pot face donaţii direct. Cei care vor să îi sprijine au la dispoziţie două conturi bancare, deschise pe numele Ana Maria Tudor, la Banca Transilvania: RO26BTRLRONCRT0313454301 (lei) şi RO73BTRLEURCRT0313454301 (euro) şi pagina de Facebook "Zâmbet pentru Ana", unde se pot face donaţii direct.

Citit 9464 ori Ultima modificare Marți, 03 Iulie 2018 20:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.