APEL UMANITAR | Un adolescent, supravieţuitor al unui carnagiu, are nevoie de ajutor
Foto: Silviu Teodoru

APEL UMANITAR | Un adolescent, supravieţuitor al unui carnagiu, are nevoie de ajutor
Dănuţ, ajutat permanent de mama lui
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Un adolescent tetraplegic vrea să redevină normal. Cumplitul accident de circulaţie de la Şendreni, provocat de un preot în a doua zi a Paştelui din 2018, a zdruncinat din temelii soarta unei familii. Aflaţi în autoturismul lovit pe contrasens de preotul Florin Şerbu de la Independenţa, membrii familiei Tenea din Galaţi au resimţit din plin efectele momentului de teribilism: bunicul a murit, mama, tatăl şi cei doi copii au fost răniţi. Cel mai grav, băiatul de 15 ani, Daniel, care este ţintuit la pat de un an şi care nu are şanse de recuperare viabile decât în străinătate.

Pe 9 mai 2018, un accident teribil, soldat cu trei morţi şi şapte răniţi şoca opinia publică, atât prin gravitatea lui, cât mai ales din cauză că cel considerat responsabil, potrivit concluziilor preliminare, era un slujitor al bisericii. Maşina condusă pe contrasens, la Şendreni, de părintele Florin Şerbu de la Independenţa a băgat în mormânt trei oameni: socrii clericului şi un alt bărbat în vârstă, aflat pe locul din dreapta faţă al unui Golf 6, care venea de la Braniştea către Galaţi şi în care se afla o întreagă familie. Şoferul, Florin Tenea, cu tatăl, soţia şi cei doi copii se îndreptau spre casă, dar drumul şi mai apoi destinul le-a fost schimbat brusc de izbitura cu autoturismul preotului. Cel mai crunt a avut de suferit Dănuţ, băiatul de 15 ani, aflat pe bancheta din spate a maşinii. Adolescentul a suferit traumatisme toracice foarte grave, rupturi musculare şi o fisură de cap femural, leziuni care l-au ţinut iniţial timp de o săptămână pe un pat de spital la Galaţi. A fost mai apoi transferat la Spitalul "Bagdasar Arseni", din Bucureşti, unde din cauza unei hemoragii intracraniene a fost supus la nu mai puţin de trei intervenţii chirurgicale, la ultima medicii fiind nevoiţi să îi extirpe o bucată din creier. Din iunie 2018, Dănuţ nu se mai mişcă şi stă în pat, fiind deplasat doar cu căruciorul cu rotile şi fiind total dependent, pentru cea mai mică activitate, de părinţi. Tatăl, Florin, şi el rănit la cap în accident, şi-a revenit şi este acum însoţitorul copilului său, încadrat în gradul I de handicap.

"Nu îşi poate mişca deloc partea dreaptă, a avut probleme mari de orientare, vorbirea este afectată grav, este total dependent. În urma sedinţelor de terapie pe care le facem câte două săptămâni la Centrul de Recuperare "Nicolae Robanescu de la Bucureşti, se văd ceva rezultate, mai ales că atât cât stă acasă, la Galaţi, face şi kinetoterapie. Un pic de mobilitate pe partea stângă, este orientat, recunoaşte, îşi aminteşte. Dar vrem să facem totul să fie cât mai apropiat de cum era înainte", ne-a spus, îndurerat, Florin Tenea.

O speranţă pentru Dănuţ ar fi o clinică din Germania, unde ar putea beneficia de terapii avansate, special aplicate persoanelor care au trecut prin accidente grave. Recuperarea neuropsihomotorie post-traumatică în străinătate costă bani mulţi însă, pe care familia Tenea nu îi are. Cel puţin 10.000 de euro le-ar fi necesari doar pentru tratamente, fără a mai pune la socoteală transportul, investigaţiile şi mâncarea tatălui, care îl va însoţi acolo pentru a avea grijă de el. "În mod normal, costurile ar fi mult mai mari, de 500 de euro pe zi, dacă ne-ar asigura ei asistent, dar pentru că merg eu să îl îngrijesc ne pot face reducere", ne-a explicat tatăl lui Dănuţ.

Noi îl putem ajuta

Visul cel mai mare al părinţilor lui Dănuţ este să îl vadă din nou sănătos, mai ales că drama prin care trece el nu este prima din familie. Mama lui s-a confruntat cu o boală nemiloasă, iar acum el trece prin lupta vieţii lui. De recuperarea eficientă pe care i-o poate asigura o clinică din străinătate, cu tehnici avansate, depinde viitorul adolescentului, elev la Colegiul "Al.I.Cuza" din Galaţi. Printre primii în clasă, Dănuţ nu a renunţat la şcoală, deşi starea lui actuală este una aproape vegetativă. La Bucureşti, la centrul de recuperare, face cursuri speciale cu profesori de la un colegiu din Capitală care vin să îi ajute pe copiii aflaţi în suferinţă, iar rezultatele sunt transmise la liceu, la Galaţi. Ca să îşi vadă însă visul cu ochii, de a termina liceiul şi de a ajunge arheolog, fiind pasionat de istoria Egiptului, Dănuţ are nevoie de sprijin. 10.000 de euro se pot strânge prin efortul nostru astfel ca adolescentul să poată merge cât mai repede în Gemania.

Cei care vor şi pot să ajute au la dispoziţie două conturi bancare deschise în acest scop la BCR, pe numele Pungan Florin.

RO20RNCB0141081165290002 (LEI)

RO63RNCB0141081165290004 (EURO).

Citit 20216 ori Ultima modificare Luni, 27 Mai 2019 00:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.