NOROCOSUL - la 6 din 49

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ăsta nu-i un oarecare câştigător la cea mai mare ademeneală internaţională din R.C.R. (Republica Capitalistă România, adică)! Ăsta-i chiar unul dintre cei mai delicaţi, dacă nu cumva singurul delicat dintre jucătorii încă împătimiţi/ înrăiţi în goana după pâraie de lapte, cu maluri de mămăligă! Se întrebuinţează zi de zi şi noapte de noapte numai în direcţia asta! Şi cu atâta sârguinţă şi sacrificare fizică şi sufletească, încât îi curg hainele de pe design! De atâta şi atâta efort muscular şi cerebral, cest vajnic jucător a slăbit direct proporţional cu câştigul! A câştigat mult? A slăbit mult! Seamănă cu-n cuier-pom, cu-n prepeleac! Dacă trebuie să se dezbrace, dispare! Zici că-i celebrul erou al lui H. G. Wells! Aşa-i de uscat, aşa-i de pipernicit! Zici că-i trotinetă, nu altceva! Da-i şade foarte bine în pielea asta! Decât mare şi gras şi necâştigător, mai bine tras prin inel, dar sigur stăpân pe situaţie! Nu?

De mult bănuiam că e ceva-n (ne)regulă cu cest norocos, cu cest om căruia i-a pus cel de Sus odăjdiile-n cap! Nu mai amintesc de preoţi! Fiindcă, mai ales în zi de Duminică, bibicul articulează isoane-n biserici! După fiecare utrenie, după fiecare denie ori vecernie, marele câştigător primeşte mirul binemeritat, însă şi îngenunchează sub poala popii, bate şi trei virgulă paisprezece mătănii/secundă, îşi face şi şapte virgulă şaizeci şi două de cruci/minut! Nu-i nici un ceas în care cest cuvios şi grav pământean să nu ţină cont de atracţia gravitaţională şi să nu-şi izbească fruntea de lutul parohiei, cu o viteză de nouă virgulă opt ori/clipită la pătrat! La pătrat, fiindcă numai aşa ne acceptă şi ne tolerează Rotundul! Nu?

Duminică, la aldămaşul prilejuit de ceasul cel bun al mustăciosului Costică din ziarul de ieri, vine şi Marele Câştigător! Vine agale, cu gravitate, şic, persuasiv! Zici că face levitaţie, zău! Se apropie cu eleganţă, cu gingăşie chiar! Salută şi se înclină ceremonios, că doar aldămaşu-i ceremonie, nu? Află despre ce-i vorba-n cest ritual, rosteşte „să fie într-un ceas bun”, dă mâna la fiecare, dar nu aşa, cum alţii, parc-ar da-o împrumut! Ce mai încolo-încoace! Un exemplu de model, un Titan lăsat printre mărunţi, nu jucărie! Printre multe glosări referitoare la tot ce-nsemnează tupeu, cultură, modestie, instrucţie, credinţă, milostenie şi noroc, eforul îl abordează pe Fericit: „Ia spune, baftosule, câte gagici ai avut în viaţa ta?”... Neculai Petrache, că despre el este vorba-n colţul de azi, zâmbeşte cu toată Candoarea din Olimp, cu aerul/superioritatea celui ales de Fortuna, lasă câteva clipe de suspans insuportabil... şi răspunde crucişător, în cifre şi litere: [„6 din 49 (şase din patruzeci şi nouă)”]!... Sigur că da! Aşa noroc... mai zic şi eu Nu?... (cacofonia din prima propoziţie este intenţionată)

Citit 2955 ori Ultima modificare Marți, 11 Iunie 2019 17:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.