Ce trebuie să ştiţi dacă vreţi să CUMPĂRAȚI o maşină din altă ţară

Ce trebuie să ştiţi dacă vreţi să CUMPĂRAȚI o maşină din altă ţară
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Dacă doriţi să vă cumpăraţi o maşină, trebuie să ştiţi că puteţi achiziţiona una din orice ţară a Uniunii Europene. InfoCons, asociaţie care se ocupă cu apărarea drepturilor consumatorilor, le-a oferit câteva sfaturi celor ce doresc să-şi caute o maşină în alte ţări.

În primul rând, trebuie să vă asiguraţi că modelul pe care-l doriţi are aceleaşi dotări şi echipamente, deoarece caracteristicile tehnice (aer condiţionat, încălzire etc) pot fi diferite de la o ţară la alta. De asemenea, nu uitaţi să comparaţi preţurile practicate în ţara de unde doriţi să va cumpăraţi automobilul cu acelea din România.

Informaţi-vă cu privire la regulile în materie de TVA, înainte de a cumpăra un automobil din altă ţară a Uniunii. Regulile în materie de TVA aplicabile automobilelor cumpărate în altă ţară din UE sunt diferite de cele valabile în cazul altor produse. Ele pot varia şi în funcţie de alţi factori: dacă maşina este nouă sau de ocazie, dacă vânzătorul este persoană fizică sau concesionar auto.

Dacă doriţi să cumpăraţi un automobil de la o persoană fizică trebuie să ştiţi că legislaţia privind protecţia consumatorilor nu se aplică vânzărilor între particulari, aşa că trebuie să fiţi precauţi în astfel de situaţii. Înainte de a semna orice document, asiguraţi-vă că ştiţi cât mai multe despre vânzător, inclusiv datele sale de contact.

Dacă vă cumpăraţi un automobil nou în altă ţară a UE, va trebui să vă gândiţi la modalitatea de a-l transporta, pentru că nu va fi încă înmatriculat în ţara în care locuiţi. Fie îl puteţi remorca, dacă folosiţi în acest scop un vehicul înmatriculat şi asigurat corespunzător, fie puteţi apela la serviciile unei companii specializate. Puteţi să-l conduceţi chiar dumneavoastră, însă pentru acest lucru veţi avea nevoie de o asigurare valabilă în toate ţările prin care tranzitaţi şi de un număr temporar de înmatriculare. Toate acestea pot fi obţinute în ţara din care cumpăraţi maşina, iar vânzătorul este în măsură să vă dea aceste informaţii.

Sursa foto: thejournal.ie

Citit 2856 ori Ultima modificare Marți, 09 Aprilie 2019 15:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.