Taxele auto se restituie în ordine cronologică. Precizările AJFP Galaţi, la solicitarea „Vieţii libere”, privind PLĂȚILE

Taxele auto se restituie în ordine cronologică. Precizările AJFP Galaţi, la solicitarea „Vieţii libere”, privind PLĂȚILE
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Galaţi aduce clarificări privind criteriile după care se fac plăţile pentru restituirea taxei auto.

Aşa cum „Viaţa liberă” v-a informat acum câteva zile, 26.006 de gălăţeni au depus cereri la Fisc pentru restituirea taxei auto, suma totală solicitată de ei fiind de 63,7 milioane lei, adică aproximativ 13,7 milioane de euro. AJFP Galaţi ne-a informat că, până pe 21 noiembrie, se făcuseră plăţi pentru 12.168 de cereri, totalizând 28 de milioane de lei, adică circa 6 milioane de euro.

„Doresc să vă spun că eu, pe data de 29.11.2018, împlinesc un an de când am depus cererile de recuperare a taxelor. Miercuri dimineaţă am mers la sediul Finanţelor, la camera 24, şi am întrebat când se mai restituie acei bani. Lângă mine mai erau opt persoane care doreau să adreseze aceeaşi întrebare. Doamna de la ghişeu, foarte contrariată de întrebarea mea, mi-a răspuns că din septembrie nu mai sunt bani şi că să am răbdare, că doar am de primit. Din cele trei cereri de recuperare, una este cu sentinţă finală de recuperare în care spune clar că trebuie să primesc acei bani în maximum 120 de zile de la depunerea cererii de recuperare. Din articolul scris de dvs în 22 noiembrie reiese că mai sunt multe persoane care au de primit bani şi nu cred că timpul până la sfârşitul anului le va mai ajunge să plătească. Poate în următorul dumneavoastră articol veţi întreba şi câte persoane mai trag speranţă să primească de la stat banii cuveniţi sau dacă îi vor mai primi”, este mesajul trimis pe adresa redacţiei de Viorel Vasileniuc, şi nu este singurul mesaj de acest gen primit de noi.

În consecinţă, „Viaţa liberă” a solicitat lămuriri de la AJFP Galaţi privind modalitatea în care se fac plăţile pentru restituirea taxei auto.

Cronologic, în ordinea cererilor depuse

„Vă comunicăm că restituirile au fost efectuate în ordinea cronologică a cererilor, pe tipuri de taxe, aşa cum este stipulat în O.U.G. nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxă pe poluare pentru autovehicule, taxă pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule.

La taxele auto cu termen de restituire 31.12.2018, cererile de restituire privind taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, restituirea a fost efectuată de la Bugetul de stat; pentru cererile de restituire a taxei pe poluare pentru autovehicule şi a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, a fost dispusă restituirea de la Bugetul Fondului de Mediu. Până la data prezentei au fost soluţionate cererile depuse până în luna mai 2018, cu menţiunea că au avut prioritate restituirile stabilite prin hotărâri judecătoreşti.

Cererile de restituire a Timbrului de mediu pentru autovehicule, care au ca perioadă de restituire 1.09.2018 – 31.03.2019, respectiv cererile rămase nesoluţionate, urmează a se soluţiona în funcţie de sumele alocate de către Administraţia Fondului de Mediu în scopul restituirii acestor taxe”, se afirmă în răspunsul primit de la AJFP Galaţi.

Reamintim că, până la data de 21 noiembrie, „având în vedere că cererile de restituire nu au fost înregistrate într-o secvenţă succesivă” (conform AJFP), situaţia plăţilor este următoarea: la nivelul AJFP municipiul Galaţi – numărul cererilor pentru care s-a efectuat restituirea până la data prezentei este de 9.074 (din 19.613); la nivelul SFM Tecuci –2.911 restituiri, din 5.484 de cereri; la nivelul SFO Tg. Bujor – 183 de plăţi, din 909 cereri.

Citit 8093 ori Ultima modificare Luni, 03 Decembrie 2018 00:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.