Amenzi pentru șoferii care au cruciulițe pe parbrize

Amenzi pentru șoferii care au cruciulițe pe parbrize
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Și anul acesta se iau măsuri împotriva şoferilor care îşi atârnă în parbriz iconiţe, cruciuliţe şi alte obiecte care reduc vizibilitatea. Toate accesoriile agățate de oglinda retrovizoare sau puse pe bordul mașinii sunt periculoase pentru șoferi, în condițiile în care obturează vederea și pot duce la producerea unor accidente rutiere.

Ordonanța de urgență nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, actualizată, prevede amenzi cuprinse între 1.305 lei si 2.900 lei pentru șoferii care au obiceiul de a-si lipi pe parbriz (chiar și în părțile laterale) tot felul de accesorii. Motivul principal invocat de autorități este ca printr-un astfel de gest șoferul își obstrucționează vizibilitatea.

Conform art. 112, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reține de către poliția rutieră când autovehiculul, tractorul agricol sau forestier ori tramvaiul au aplicate pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale următoarele: 

  • afișe sau reclame publicitare
  • folii neomologate și/sau nemarcate corespunzător 
  • accesorii care restrâng sau estompează vizibilitatea în timpul mersului, atât din interior, cât și din exterior.

Prin urmare, odorizantele, carnetele de notițe, diverse obiecte religioase (icoane și cruciulițe), suporturi pentru diverse dispozitive electronice, zaruri supradimensionate și altele, abțibilduri, pozele cu membri ai familiei sau cu prieteni trecuti în neființă pe care anumiți șoferi le lipesc pe parbriz pot face obiectul unei amenzi de până la 2.900 de lei, conform prevederilor Codului Rutier în vigoare.

În concluzie, persoanele care aplică diverse obiecte pe suprafața geamurilor sau în dreptul acestora riscă amendă cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei, ținându-se cont de faptul că pentru cea de-a patra clasa de sancțiuni sunt prevăzute între 9 și 20 de puncte-amendă.

Citit 16739 ori Ultima modificare Luni, 13 Ianuarie 2020 13:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.