Ce trebuie să ai în mașină să nu fii amendat

Ce trebuie să ai în mașină să nu fii amendat

Evaluaţi acest articol
(9 voturi)
2 comentarii

În categoria documentelor pe care orice șofer trebuie să le aibă la el atunci când circulă cu mașina amintim actul de identitate, permisul de conducere și certificatul de înmatriculare al mașinii. Acesta, la rândul său, trebuie să menționeze Inspecția Tehnică Periodică aflată în perioada de valabilitate. Un alt document, devenit obligatoriu din 2014, este certificatul de inspecție tehnică periodică, care este primit odată cu efectuarea ITP-ului.

Atunci când nu respectă obligația de a avea asupra lui documentele de mai sus, șoferii riscă amenzi prevăzute în clasa a III-a de sancțiuni, adică de la șase la opt puncte-amendă. Ținând cont de faptul că punctul-amendă are acum valoarea de 145 de lei, vorbim aici despre amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei.

Pentru refuzul „înmânării actului de identitate, permisului de conducere, certificatului de înmatriculare sau de înregistrare, a celorlalte documente prevăzute de lege, la cererea polițistului rutier, precum și refuzul de a permite verificarea vehiculului”, șoferii riscă patru puncte de penalizare.

În cazul în care călătorești cu mașina în afara țării, la toate acestea se adaugă Cartea Verde, care este primită odată cu asigurarea RCA. Trebuie spus că prezența fizică a asigurării RCA nu mai este obligatorie în România, dar absența Cărții Verzi în original se poate lăsa cu o amendă usturătoare când circuli în afara granițelor.

Citit 2808 ori Ultima modificare Sâmbătă, 26 Septembrie 2020 01:08

2 comentarii

 • postat de Tudor V Miercuri, 16 Septembrie 2020 09:19 89.136.0.*** Link la comentariu
  0
  6

  ”... și certificatul de înmatriculare al mașinii. Acesta, la rândul său, trebuie să menționeze Inspecția Tehnică Periodică aflată în perioada de valabilitate. Un alt document, devenit obligatoriu din 2014, este certificatul de inspecție tehnică periodică, care este primit odată cu efectuarea ITP-ului.”. Deci ”doua la primarie...”!? Pai doua documente? In Europa in baza permisului si a numarului de inmatriculare, politistii stiu tot despre autoturism si posesor. Ba autovehiculele fara ITP sunt ridicate automat de pe domeniul public. Tot ne laudam ca suntem in Europa si continuam sa plimbam zeci de hartii, inclusiv alergatura pentru o radiere sau inmatriculare, sau bani dati la ”biroul de acte auto”, niste atarnatori si samsari, fosti militieni sau rude ale acestora, care nu au nevoie de programarile online ”obligatorii” pentru muritorii de rand. Sau poate aici se recunoaste incompetenta unor structuri de a utiliza facilitatile pe care le au permanent la dispozitie (de unde pot afla si cand ai alimentat ultima data), si, care au costat bani grei pentru implementare. Sa nu mai spunem de legislatia stufoasa, care permite inmatricularile de auto pe numele bunicilor si parintilor, pentru a pacali statul roman, cu privire la taxe, impozite, asigurari, evaziune etc!

  Raportează
 • postat de preistorie Miercuri, 16 Septembrie 2020 00:45 80.4.114.*** Link la comentariu
  0
  8

  din pacate pastram aceste reminiscente ale trecutului intr-un prezent digitalizat! De ce sa nu unim toate bazele de date astfel incat niciunul din aceste documente sa nu mai fie necesar ci ele sa poata fi verificate si analizate de politist pe terminalul din masina lui?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.