„Liniuțele” le fac viața de coșmar gălățenilor din port. VIDEO
Foto: Marian Calestru

„Liniuțele” le fac viața de coșmar gălățenilor din port. VIDEO
Segmentul de stradă pe care noaptea se forjează caii-putere
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

În aproape fiecare seară, gălățenii care locuiesc pe strada Portului au parte de un spectacol nedorit, reprezentat de șoferii care își încearcă puterea mașinilor la drum drept. După ce pe Faleza Superioară, până la Elice, s-au mai montat limitatoare de viteză sub diverse forme, băieții cu mașini puternice au găsit o nouă pistă: între Palatul Navigației și sediul Vămii. Exasperarea oamenilor a ajuns la maximum, ei cerând imperios autorităților să ia măsuri pentru a-i scuti de poluarea fonică și de pericolele la care sunt expuși din cauza acestui trafic. 

Au rămas puține străzile care permit forjarea cailor-putere în condiții de drum drept și fără denivelări, iar Portului este una dintre ele. Delimitată pe o parte de blocuri, iar pe alta de instituții și, respectiv, de un parc, artera, aflată în prelungirea bulevardului Marii Uniri, a devenit perfectă pentru ”liniuțe”! Cursele, efectiv înnebunitoare pentru oamenii care locuiesc la blocurile dintre Palatul Navigației și Liceul de Marină, sunt aproape zilnice, deși de la primele demersuri pe care le-au făcut unii dintre ei pentru a atrage atenția autorităților au trecut și ani de zile. 

”Pe segmentul de drum drept de aproximativ 600-800 metri, cuprins intre BCR - Palatul Navigației și capătul falezei se organizează curse de viteză cu mașini și motociclete tunate ale doritorilor de adrenalină. Vitezele sunt de peste 150 de km/oră, deși viteza legală permisă este de 60 km/oră! În fiecare seară și noapte și în zilele de weekend, se măsoară caii-putere între două, trei sau chiar patru mașini, care rulează una după alta făcând întreceri, depășind pe dubla linie continuă și făcând slalom pe lângă alte autoturisme sau autobuze ce respectă viteza legală. Doar în ultima lună, din cauza acestor viteze mari, o mașină a zburat 300 de metri dărâmând un stâlp electric din beton, iar alta a distrus amenajările din beton din fața Palatului Navigației”, ne-a adus la cunoștință Z.V., un gălățean care locuiește într-unul din blocurile de pe strada Portului.

Determinați atât de deranjul fonic, dar mai ales de pericolul la care se expun în momentul în care ies pe stradă la orele serii, fie ca pietoni, fie ca șoferi, oamenii din Port au cerut, nu o dată, ajutor. Ei le-au solicitat autorităților să intervină cu toate mijloacele posibile pentru a-i determina pe șoferii vitezomani să nu mai facă curse pe strada lor: cu radare, controale RAR sau limitatoare de viteză. Toate acestea le-au fost promise, nu de ieri, de azi, prin răspunsuri oficiale, ambele venite din partea Poliției Municipiului care, în vara lui 2019, promitea, prin Biroul Rutier, intensificarea acțiunilor cu aparatele radar în zonă, iar în iulie anul trecut, că vor fi montate limitatoare de viteză. Lucru care nu s-a întâmplat nici acum, iar cursele continuă. ”Sunt doar două treceri de pietoni pe stradă și ți-e frică să treci pe ele. Nu mai zic că sunt și mașini parcate pe o parte și pe cealaltă”, completează Z.V..

”Cocoașele” sunt în plan

Situația de pe strada Portului nu le este străină autorităților care administrează drumul, respectiv Primăriei Galați. Siguranța circulației pe această arteră, la fel ca și pe altele unde se petrec astfel de situații, nu poate fi menținută decât prin soluții permanente, iar asta înseamnă montarea de dispozitive de limitare a vitezei și eventual a camerelor video care să monitorizeze abaterile și să ajute la identificarea celor care le comit. 

”Primăria Municipiului Galați a demarat procedurile în vederea suplimentării de indicatoare și de limitatoare de viteză. Se are în vedere inclusiv zona străzii Portului, dar și alte străzi unde au fost semnalate situații precum cele expuse de dumneavoastră”, ne-a răspuns Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Galați la solicitarea noastră privind situația de pe strada Portului. În ceea ce privește motivul pentru care s-a tergiversat atât de mult implementarea soluției salvatoare, reprezentanții Primăriei invocă duratele lungi de timp necesare achizițiilor de indicatoare și dispozitive, iar în ceea ce privește data până la care acestea ar putea fi efectiv montate nu au putut face nicio precizare.

Citit 6764 ori Ultima modificare Duminică, 07 Martie 2021 23:47

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.