O caravană rutieră, mai bună decât o mie de amenzi. Tragediile pe șosele, combătute prin educație

O caravană rutieră, mai bună decât o mie de amenzi. Tragediile pe șosele, combătute prin educație
Tragediile pe șosele, combătute prin educație. Laboratorul mobil, înainte de a pleca spre Galați. Foto: IGPR
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cel puțin asta speră oficialii din poliție, odată cu introducerea în structurile rutiere a unor laboratoare destinate educației participanților la trafic. O autoutilitară dintr-un lot de 45 de mașini achiziționate de Poliția Română special pentru a face mai sigur traficul pe șoselele din România a ajuns și la Galați, județ în care, în ultimii trei ani, au avut loc peste 500 de evenimente rutiere soldate cu morți și răniți grav.

Educația este esențială pentru șoferii care trebuie să respecte regulile în trafic și să-și asume răspunderea în ceea ce privește viața lor și a celorlalți, în momentul în care se urcă la volan, dar și pentru pietonii care de multe ori se aruncă inconștient în calea pericolului. Este concluzia la care au ajuns polițiștii rutieri într-o țară aflată pe unul dintre locurile fruntașe din punct de vedere al siguranței traficului, așa cum reiese din statisticile europene.

Una dintre modalitățile de a aduce cât mai aproape educația rutieră de cei direct implicați este ca polițiștii să ajungă efectiv în mijlocul problemei, adică în stradă. O caravană special dotată a Poliției Rutiere va fi o permanență în traficul din județul Galați, dotare care a ajuns la noi ca urmare a unei achiziții la nivel național, care a vizat 45 de autospeciale cu această destinație. Laboratoarele mobile, așa cum sunt numite autospecialele ce vor putea fi văzute pe șoselele din toată țara, au drept scop creșterea gradului de siguranță rutieră, prin responsabilizarea cetățenilor, în calitate de participanți la trafic, fie că sunt pietoni sau conducători auto. Este necesar, consideră polițiștii, ca participanții la trafic să știe consecințele nefaste ale vitezei, neacordării de prioritate, ale folosirii telefonului mobil sau ale conducerii sub influența alcoolului ori a drogurilor, dar și ale traversatului neregulamentar, una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere grave.

Sute de accidente grave în Galați

Că traficul din Galați este unul periculos este certificat de numărul mare de evenimente rutiere grave. În ultimii trei ani, au fost înregistrate 549 de accidente rutiere soldate cu morți și răniți grav, tendința fiind totuși una descendentă de la un an la altul, în condițiile restricțiilor impuse de pandemie. Ce a rămas totuși constant și la un nivel destul de ridicat a fost gradul de încălcare a regulilor de către șoferi. Consumul de alcool, droguri și viteza excesivă sunt printre cele mai frecvente abateri constatate pe șoselele din Galați. Aceste motive, dar și alte nesocotiri ale legilor circulației, pentru care se impune o reeducare urgentă, au reprezentat, în perioada 2019-2021, 1.422 de infracțiuni și 113.222 de contravenții. 13.354 de șoferi au rămas fără permisele de conducere.

CITIȚI ȘI: Poliția își deschide porțile la aniversarea a 200 de ani. Invitaţie pentru gălăţeni

Citit 1041 ori Ultima modificare Duminică, 27 Martie 2022 20:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.