Care sunt riscurile asociate cu un nivel prea scăzut de ulei auto?

Care sunt riscurile asociate cu un nivel prea scăzut de ulei auto?
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Care sunt riscurile asociate cu un nivel prea scăzut de ulei auto?

Folosirea tipului potrivit de ulei auto, completarea și schimbarea periodică a acestuia sunt acțiuni esențiale pentru orice șofer responsabil. Astfel, este prelungită durata de viață a mașinii și se asigură o bună funcționare a acesteia.

Lubrifianții de calitate sunt formați, într-o proporție cuprinsă între 70 și 90%, din substanțe uleioase obținute din țiței și din gaze naturale. Restul de 10 până la 30% este reprezentat de diferiți aditivi cu un rol antioxidant. Rezultatul este o substanță complexă, cu un rol esențial în evitarea problemelor.

Ce riscuri apar din cauza unui nivel scăzut de ulei auto?

Pe măsură ce industria producătoare de mașini a evoluat, motoarele au devenit tot mai performante și, în același timp, mai complexe. Motorul are mai multe componente care funcționează împreună, cu scopul comun de a crea puterea necesară pentru deplasarea unui vehicul la viteza și în modul dorit.

Energia necesară este obținută prin arderea combustibilului, indiferent dacă este vorba despre benzină, motorină sau GPL (gaz petrolier lichefiat). Arderea produce temperaturi foarte ridicate, care în timp pot să ducă la uzarea unor componente. În plus, între unele piese apare, îndeosebi la viteze mari, procesul de frecare, ceea ce poate să conducă la eroziune și la apariția unor probleme mai serioase, ce afectează funcționarea întregului motor.

Așadar, principalul risc în cazul în care se circulă cu un nivel prea scăzut de ulei auto constă în defectarea unor piese și componente, din cauza absenței unei lubrifieri corespunzătoare. Înlocuirea lor presupune cheltuieli suplimentare dar, dacă nu este făcută la timp, vor avea de suferit și alte componente, ceea ce provoacă în final numeroase probleme și reduce drastic durata de viață a mașinii.

În afară de creșterea gradului de uzură a pieselor, alte probleme care apar din cauza unui nivel scăzut de ulei auto se referă la creșterea emisiilor de substanțe poluante. De asemenea, consumul de combustibil crește ușor, într-o proporție care poate părea nesemnificativă, dar care în timp presupune, de fapt, cheltuieli deloc neglijabile.

 

Indicii că a venit vremea să schimbi lubrifiantul

Autoturismul pe care îl conduci îți semnalizează apariția unor probleme, iar șoferii cu experiență știu să recunoască diferitele indicii. Totuși, ideal este să nu aștepți să vezi aceste semne, ci, preventiv, să faci un schimb de ulei auto la cel mult 30 000 de kilometri parcurși ori la fiecare 2 ani,  indiferent de distanța pe care ai străbătut-o în acest interval de timp.

Modelele noi de automobil au indicatoare de bord care atrag atenția asupra necesității de a completa sau de a schimba lubrifiantul. Culoarea galbenă indică necesitatea programării cât de curând la un service auto pentru efectuarea acestei operațiuni, în timp ce culoarea roșie indică faptul că problema este mai serioasă și schimbul trebuie să aibă loc imediat.

Motive de îngrijorare reprezintă și apariția unor zgomote nefirești la motor, mirosul de ulei în mașină sau fumul care iese pe țeava de eșapament, posibil indiciu al existenței unei arderi necorespunzătoare în motor.

Pentru a nu ajunge niciodată la astfel de probleme, realizează la timp schimbul de ulei auto, astfel încât să ai parte de drumuri line și confortabile, lipsite de emoții!

(P)

Citit 456 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Februarie 2023 11:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.