Noi tarife pentru parcările publice cu plată aflate în exploatarea societății Gospodărire Urbană au fost aprobate de aleșii locali și urmează să intre în vigoare. Tarifele includ cota de cheltuială indirectă, cota de profit și TVA, practicate de societate, care speră să își crească în acest fel veniturile din parcări.
La recenta ședință a Consiliului Local, a fost aprobat un proiect de hotărâre privind noile tarife pentru parcările publice cu plată aflate în exploatarea societății Gospodărire Urbană. Iată ce prevăd documentele prezentate consilierilor locali.
Conform raportului de specialitate, se elimină tarifele actuale pentru abonament parcare pentru persoane juridice (lunar/semestrial/anual) și permisul de parcare pe locație pentru persoanele fizice și juridice și se propun altele noi.
Astfel, este prevăzut un tarif pentru abonamentul de parcare în parcările publice cu plată din municipiul Galați - document pentru utilizarea tuturor parcărilor publice cu plată aflate în exploatarea societății Gospodărire Urbană - în valoare de 125 de lei/lună, 712,50 de lei/semestru, 1.350 de lei/an, pe loc de parcare.
De asemenea, apare și tariful pentru un permis de parcare pe locație - un document pentru utilizarea unei anumite locații din parcările publice cu plată aflate în exploatarea societății Gospodărire Urbană - în valoare de 65,00 lei/loc parcare/lună, 370,50 de lei/loc parcare/semestru, 702 lei/loc parcare an.
O noutate constituie și reglementarea unui tarif de parcare pentru autocar de 32 de lei/zi, deoarece „ocupă o suprafață dublă față de un autoturism”, se precizează în documente.
Cum argumentează Gospodărire Urbană
„Societatea noastră deține un număr de 1.572 de locuri de parcare, din care 1.333 aduc venituri din plata staționării autovehiculului prin SMS-uri, tichete eliberate de parcometre, abonamente și permise. Programul de funcționare estre în intervalul orar 8,00 - 20,00 (12 ore pe zi), timp de șase zile pe săptămână, echivalentul a 300 de zile pe an. Din statistica existentă la nivelul societății, rezultă un grad de ocupare mediu al parcărilor publice cu plată de 35,51 la sută.
Dacă cele 1.333 de locuri de parcare ar fi utilizate sută la sută, veniturile pe an ar fi de 14.396.400 de lei/an fără TVA. Veniturile obținute din parcări pe anul 2024 au fost de 4.296.529 de lei.
Pentru realizarea obiectului de activitate în condiții de rentabilitate și eficientă economică, prin atragerea potențialilor operatori interesați, propunem modificarea tarifelor de parcare”, explică societatea în memoriul tehnico-economic.
Potrivit informațiilor noastre, hotărârea privind noile tarife așteaptă să fie validată de Instituția Prefectului, pentru a intra în vigoare. Noi așteptăm ca autoritățile să anunțe oficial punerea în aplicare a noilor tarife pentru abonamente și permise de parcare.