Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
4 comentarii

Daniel Negrea a ajuns în Canada în 2000, prin programul de emigrare şi, după o scurtă perioadă de acomodare, a intrat în sistem, lucrând la început ca tehnolog. A fost angajatul mai multor companii, iar maturitatea profesională a atins-o la F&P Manufacturing Inc. Canada, filiala a F-Tech Japan, lider mondial al producţiei de şasiuri, suspensii, sisteme de frânare şi acceleraţie pentru Honda. A ajuns aici ca inginer, în 2008, şi a fost avansat ca supervisor în Departamentul de Calitate în 2012, în prezent fiind assistant manager al departamentului de Metalforming. În ianuarie 2014 a obţinut acreditarea de “Professional Engineer of Ontario”, titlu care certifică existenţa în branşă a unui cod profesional etic şi de conduită. Negrea spune că educaţia primită în Facultatea de Mecanică, precum şi experienţa profesională dobândită în anii de muncă la Combinatul Siderurgic din Galaţi au contribuit la succesul său. “Am avut în facultate profesori foarte buni şi exigenţi, care m-au ajutat să aprofundez teoria şi să înţeleg ce înseamnă să fii inginer mecanic”, spune Daniel. Cu toate că şcoala românească de inginerie este recunoscută peste hotare, nu i-a fost uşor să răzbată într-un sistem concurenţial nemilos. Acum, că a reuşit, a dorit să se întoarcă, cu recunoştinţă, către profesorii săi şi să le mulţumească.

O rotiţă bine unsă în sistem

Daniel spune că diferenţele între cele două universuri, cel în care s-a format şi cel în care lucrează, sunt destul de mari. În Canada, fiecare angajat este o mică rotiţă din marele angrenaj care este compania. Fiecare rotiţă trebuie să funcţioneze perfect, să îşi facă treaba, să se mişte la timp, pentru ca următoarele etape să fie respectate întocmai, iar la final, compania să poată livra un produs construit după cerinţele beneficiarului. “Da, aici se munceşte serios şi toţi sunt stimulaţi să participe la creşterea competiţională a companiei şi, mai ales, să îşi îndeplinească obiectivele. Dacă îţi faci datoria, eşti recunoscut pentru aportul în societate şi e uşor să urci treptele ierarhice”, spune Daniel. În ceea ce priveşte sistemul de învăţământ canadian, fiecare facultate are o importantă componentă de practică, în care studenţii participă la programe de tip “Co-op”(cooperare) obligatorii. Astfel, încă de pe băncile facultăţii, ei sunt plasaţi şi lucrează pentru câteva luni în companii unde îşi pun în valoare cunoştinţele. La terminarea facultăţii, tinerii ingineri de aici au deja multe informaţii despre cum arată producţia şi se îndreaptă spre domeniul unde chiar se simt stăpâni.

Un inginer e bun oricând şi oriunde

Meseria de inginer este respectată şi destul de bine plătită peste tot în lume, spune Daniel. Facultăţile tehnice au rostul lor, însă trebuie să aibă acces la noile descoperiri tehnologice, modificându-şi curriculumul de studiu, pentru a putea rămâne atrăgătoare aplicanţilor. Absolventul nostru e un exemplu că, dacă oraşul nu oferă prea multe posibilităţi, la acest moment, şansele ca un tânăr bine pregătit să reuşească în străinătate sunt foarte mari.

Citit 2754 ori Ultima modificare Miercuri, 24 Februarie 2016 14:32

4 comentarii

 • postat de Stanciu S. Miercuri, 14 Ianuarie 2015 00:45 64.250.85.*** Link la comentariu
  1
  2

  In Canada nu-i mai intuneric sau frig ca in Romania ca-s pe aceeasi Paralela de 45. ...decat daca vrei sa lucrezi la Inuitscuk la Nord. Bineinteles ca nu i se spune Dl.Inginer ca-n Romania pentru ca titlul se ia greu in Asociatia Inginerilor din Nord-America si la urma iti pune-n deget si un inel cu sigiliu. Dar ca Tehnolog ia bani destui - peste $50.000 ceea ce e bun. La Pensie nici gand de intoarcere la tigania romaneasca...doar sa fi picat in freza ! ( ...prea mult dor de tigani....sau militieni sa-ti dea amenzi sau sa dai spaga peste tot.).

  Raportează
 • postat de Daniel Marți, 13 Ianuarie 2015 19:40 74.116.218.*** Link la comentariu
  0
  5

  Multumesc Vasile! As dori cu aceasta ocazie sa multumesc tuturor profesorilor mei care m-au modelat si m-au format in inginerul profesional care sunt astazi, precum si celor care m-au sustinut si incurajat pe drumul ce l-am apucat!

  Raportează
 • postat de marcu Marți, 13 Ianuarie 2015 19:31 89.136.2.*** Link la comentariu
  4
  3

  L-ai intrebat pe Daniel cat timp liber pentru el are sau cum se simte intr-o tara straina departe de romania, intr-o tare unde e frig si intuneric? L-ai intrebat daca e fericit in canada? L-ai intrebat daca e tot un sclav exploatat de catre Canada? Cu siguranta se va intoarce dar aici va da de o taa saraca si unde nu ai ce investii din cauza coruptiei si pilelor de partid. Cred ca daniel va veni in tara la pensie si isi va duce batranetea aici!

  Raportează
 • postat de vasile Marți, 13 Ianuarie 2015 07:56 86.127.208.*** Link la comentariu
  0
  14

  Felicitari Daniel !

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.