Împăduriri pe 174 de hectare din judeţ, prin PNRR

Împăduriri pe 174 de hectare din judeţ, prin PNRR
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Pe 25 noiembrie 2022 s-a lansat schema de ajutor de stat "Sprijin pentru investiții în noi suprafețe ocupate de păduri" din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), informează Garda Forestieră Focșani, instituție aflată sub autoritatea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și care tutelează cele șase județe din Regiunea Sud-Est. Implementarea schemei cuprinde mai multe etape, iar pentru ușurarea aplicării a fost special concepută aplicația informatică "Program de gestionare împăduriri PNRR".

Conform bilanțului pe anul 2022 dat publicității de Garda Forestieră Focșani, pentru județul Galați au fost acceptate împăduriri pe amplasamente cu o suprafață totală de 174 de hectare. Este cea mai mare suprafață acceptată anul trecut, după Vaslui (187 ha) și înaintea celor din județele Brăila (6 ha), Buzău (2 ha), Tulcea (55 ha) și Vrancea (33 ha).

Se vor realiza și mai multe perdele forestiere de protecție, prin realizarea cărora suprafața fondului forestier, la nivelul Gărzii Forestiere Focșani, va crește cu 106 ha, din care 20 de hectare în județul Galați.

De asemenea, în județul Galați au fost avizate favorabil două proiecte tehnice pentru împădurirea unei suprafețe de teren agricol de 45,66 hectare, cu o valoare publică estimată de 623.794 de euro.

Mii de hectare de pădure nepăzite

Conform bilanțului citat, la sfârșitul anului 2022 nu era asigurată paza de către ocoalele silvice și de regim pentru 15.632 de hectare de fond forestier din patru județe. Pe județe, acestea erau amplasate 8.970 ha în Buzău, 6.359 ha în Vrancea, 231 ha în Galați și 72 ha în Vaslui. "Garda Forestieră Focșani a făcut demersurile necesare în vederea identificării suprafețelor pentru care proprietarii nu se cunosc sau au decedat și nu s-a făcut dezbaterea succesorală, precum și notificarea ocoalelor silvice și a primăriilor cu privire la intenția de a efectua controale de fond și asigurarea pazei pentru aceste suprafețe de fond forestier", informează instituția.

De asemenea, pe teritoriul celor șase județe au fost identificate 430 ha de terenuri degradate, proprietate atât a UAT-urilor, cât și a persoanelor fizice. Un sfert dintre acestea, 104 ha, sunt în județul Galați.

În primul semestru al anului trecut, proprietarii de fond forestier (persoane fizice și juridice) au înaintat documentații de acordare a compensațiilor, reprezentând contravaloarea produselor pe care proprietarii nu le recoltează din cauza funcțiilor de protecție stabilite prin amenajamentele silvice care determină restricții în recoltarea de masă lemnoasă. Pentru cele 84 de documentații considerate eligibile, s-au întocmit deconturi justificative totalizând circa 18 milioane de lei, din care aproximativ 500.000 de lei pentru Galați. La această dată, toate deconturile sunt achitate.

Diferența dintre Garda Forestieră și Direcția Silvică

Gărzile forestiere sunt instituții publice teritoriale, cu personalitate juridică, în subordinea autorității publice centrale care răspunde de silvicultură (Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor), finanțate integral de la bugetul de stat, cu atribuții în implementarea și controlul aplicării regimului silvic și cinegetic în fondul forestier național și în vegetația forestieră de pe terenurile din afara fondului forestier național. Garda Forestieră Focșani are rol de reprezentare în teritoriu a autorității publice centrale care răspunde de silvicultură și are în arondare județele Vrancea, Vaslui, Galați, Brăila, Buzău și Tulcea.

Direcția Silvică Galați, ca subunitate teritorială fără personalitate juridică a Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, are calitatea de administrator pentru fondul forestier proprietate publică a statului și, suplimentar, poate prelua pe bază de contract de administrare sau de asigurare a serviciilor silvice de pază și suprafețe de fond forestier ale altor deținători.

Din această cauză, majoritatea informațiilor transmise de Direcția Silvică Galați se referă strict la fondul forestier proprietate publică a statului pe care îl are în administrare și, parțial, pentru fondul forestier proprietate privată a persoanelor fizice și juridice sau proprietate publică a UAT pe care asigură servicii silvice de pază sau din categoria altor servicii silvice.

Vom reveni, în zilele următoare, cu bilanțul pe anul 2022 al Direcției Silvice Galați.

Citit 1935 ori Ultima modificare Vineri, 20 Ianuarie 2023 15:35

3 comentarii

  • postat de George
    Joi, 26 Ianuarie 2023 21:23
    82.176.202.***
    Pe vremea cand Florin Paslaru era un sefulet pe la Consiliul judetaean parca, intr-o emisiune la un post de TV local, a afirmat ca institutia pe care o conducea, a plantat 70 000 de puieti de salcam, pe terenul situat intre combinatul siderurgic si balta Catusa.
    Dupa cum stiu toti galatenii, in zon
    0
    0
  • postat de das
    Marți, 24 Ianuarie 2023 17:46
    89.137.224.***
    Prebuie urgent plantat pe toate dealurile si campurile din jurul orasului inclusiv plantari in zona Garboavele pentru extinderea padurii !
    0
    0
  • postat de Rapanasu
    Luni, 23 Ianuarie 2023 08:10
    37.251.220.***
    Bilantul ar trebui sa-l actualizat mergand si in Gradina Publica in valea dinspre cartodrom. Si acolo a fost o operatiune de succes. Nu stiu numarul copacilor plantati dar inafara de bete cu pet-uri la radacina, nici zare de copaci prinsi.
    Nu e deajuns sa infingi un bat in pamant pt a se prinde un
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.