Fostul sediu al Securităţii din Galaţi, o RUINĂ protejată. Când istoria face şi glume
Foto: Marius Negri

Fostul sediu al Securităţii din Galaţi, o RUINĂ protejată. Când istoria face şi glume
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Clădirea din str. Domnească 102, de lângă sediul Poliţiei Rutiere, stă să cadă la un cutremur mai măricel, dar nu poate fi demolată, aşa cum intenţionează actualul proprietar, Universitatea „Dunărea de Jos”, ca să ridice în loc altceva, pentru că a fost clasată ca monument istoric în 2014. Imobilul a găzduit, printre altele, Clubul Sportiv Universitatea şi Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, dar a fost, până în anii ’70, şi sediul Securităţii.

Corpul W este denumirea „universitară” a clădirii din Domnească 102, aflată în proprietatea instituţiei de învăţământ superior de stat din Galaţi. Încadrată la clasa I de risc seismic, clădirea este dezafectată de mai mulţi ani şi zace în paragină, la fel ca multe alte clădiri din centrul istoric al Galaţiului. Acum câţiva ani, Universitatea „Dunărea de Jos” a încercat să rezolve situaţia clădirii. A vrut să o demoleze, pentru a construi în loc o altă clădire, altfel structurată, care să corespundă nevoilor actuale ale studenţilor săi. Numai că, surpriză, clădirea a fost clasată ca monument istoric în grupa B de importanţă locală şi, în consecinţă, ea nu mai poate fi demolată, ci doar consolidată şi reabilitată. Soluţia este departe de a-i mulţumi pe reprezentanţii universităţii, pentru că preţul acestei operaţiuni impuse prin lege ar fi de trei ori mai mare, adică ar ajunge la aproximativ şase milioane de euro, bani pe care universitatea nu este dispusă să-i plătească.

„Am intenţionat acum câţiva ani să demolăm corpul W, pentru că el nu mai corespunde conform expertizelor tehnice, are clasa I de risc seismic. Când am depus toate documentele, ne-am trezit că acel corp a fost reclasat şi trecut în zona monumentelor istorice, astfel că nu mai aveam cum să-l demolăm. Cineva de la Cultură – există o comisie la Iaşi –, fără a se deplasa şi a vedea despre ce este vorba, a pus o semnătură şi a spus că acel corp nu poate fi demolat. Am făcut o evaluare: consolidarea acelui corp, care nu mai corespunde necesităţilor noastre pentru că el are o anumită compartimentare, ne costă cam de trei ori mai scump decât dacă l-am demola, i-am păstra faţada, că asta am intenţionat, şi l-am recompartimenta, să-l facem după necesităţile noastre. Intenţia de a-l demola nu s-a materializat, trebuie să-l păstrăm în picioare, aşa cum este el. Am solicitat în nenumărate rânduri bani de la bugetul de stat pentru a remedia această problemă, dar nu avem la momentul actual niciun răspuns favorabil. Deci acest corp rămâne şi anul acesta în conservare. Este vorba de şase milioane de euro, o sumă enormă. Noi am înţeles şi am fost de acord să păstrăm faţadele ca să nu stricăm arhitectura zonei, dar nu putem să dăm şase milioane de euro, în contextul în care o clădire nouă ar ajunge maximum două milioane. Nu se poate”, a declarat pentru „Viaţa liberă” şeful Direcţiei Generale Economice, Investiţii şi Relaţii Internaţionale din Universitatea „Dunărea de Jos”, Cezar Bichescu, care a menţionat că universitatea face demersuri pentru declasarea clădirii de pe lista monumentelor istorice.

„Clădirea nu mai poate fi pusă la pământ”

„În 2013, a fost înaintat la Direcţia Judeţeană pentru Cultură un proiect de desfiinţare a imobilului de către Universitatea «Dunărea de Jos» în vederea emiterii avizului. Documentaţia fiind analizată în cadrul Comisiei zonale a monumentelor istorice, a primit aviz nefavorabil, cu solicitarea comisiei ca imobilul să fie clasat ca monument istoric. Potrivit Legii privind protejarea monumentelor istorice, s-a declanşat, la solicitarea Comisiei zonale, procedura de clasare ca monument istoric, iar documentaţia din clasare s-a făcut din oficiu şi a fost înaintată Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice. În 2014, clădirea a fost clasată ca monument în grupa B de importanţă locală, fiind introdusă în lista monumentelor istorice din anul 2015. Orice lucrări făcute trebuie să menţină substanţa, arhitectura monumentului. Acum, clădirea nu mai poate fi pusă la pământ, ea poate fi reabilitată, consolidată, i se poate schimba funcţiunea, toate cu avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură”, ne-a spus Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi,

Construcţia, finalizată înainte de al doilea război mondial

Conform unei lucrări publicate în Revista Danubius 2016, clădirea din strada Domnească 102 a fost construită în etape diferite, începând din ultimele două decenii ale sec.XIX şi până în deceniul patru al sec. XX. Aparţinând unor proprietari care au contribuit într-o oarecare măsură la istoria oraşului, imobilul din Domnească 102 a ajuns, după 1950, să adăpostească una dintre cele mai de temut instituţii din acea perioadă, Securitatea statului.

În 1934, imobilul îi aparţinea lui Alexandru Doiciu. Familia Doiciu era o familie înstărită din Galaţi, deţinând mai multe proprietăţi în Galaţi, Brăila, Sinaia, Bucureşti, Constanţa, o fabrică de cherestea în portul Galaţi, păduri, moşii în judeţul Covurlui, Cuca fiind una dintre ele. De familia Doiciu este legat şi episodul sângeros din martie 1907 întâmplat la Galaţi, când locuitorii din mahalele Lozoveni şi Vadu Ungurului, care munceau în dijmă pe moşia lui Anton Doiciu, nemulţumiţi de contractele de arendare încheiate cu acesta, au pornit către Prefectura Covurlui. Lor li s-au adăugat şi locuitorii din Bădălan, iar finalul a fost unul cu numeroşi morţi, a căror memorie este păstrată de monumentul amplasat în parcul de lângă sediul „Vieţii libere”.

După anul 1970, când noul sediu al Securităţii din Ţiglina a fost finalizat, imobilul din strada Domnească 102 a devenit sediul Clubului Sportiv Universitatea. În anii ’90 a fost sediul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, iar după anul 2004 a găzduit Facultatea de Arte din Galaţi.

Ansamblul urban „Strada Domnească”

Aflată în prezent pe lista monumentelor istorice, clădirea din Domnească 102 face parte din ansamblul urban „Strada Domnească – monument istoric”. Acesta începe, pe partea stângă, de la Parcul Municipal „Mihai Eminescu” până la Palatul Episcopal, astăzi Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii la Dunărea de Jos, iar pe partea dreaptă începe de la nr.24 (Palatul Simion Gheorghiu), până la Grădina Publică.

Din ansamblul urban „Strada Domnească” face parte şi o altă clădire care a aparţinut unuia dintre membrii familiei Doiciu, cea care în 1934 figura ca proprietar al clădirii din Domnească 102. Clădirea respectivă, fostul sediu al Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport, se află în zona complexului „Parfumul Teilor” şi poate fi „povestită" astfel: „Stingheră, după o suită de blocuri, se remarcă o clădire albă, cu o intrare laterală monumentală, acoperită cu o impresionantă lucrare din metal forjat menită a feri de ploaie sau de razele de soare pe cei care urmau să păşească pe treptele din marmură. Imobilul a aparţinut familiei Sturdza-Doiciu, arhitectura cu vădite influenţe neoclasice marcând personalitatea familiei. Revendicată şi retrocedată, a fost vândută unei persoane private din oraş care ar fi dorit să o desfiinţeze şi să construiască o clădire modernă”.

Citit 15713 ori Ultima modificare Luni, 12 Februarie 2018 13:20

11 comentarii

 • postat de cineva
  Joi, 15 Februarie 2018 08:21
  193.231.148.***
  Va sugerez si fostul sediu al Politiei/Militiei din str. Carnabel
  1
  2
  Raportează
 • postat de Galatean
  Sâmbătă, 10 Februarie 2018 16:04
  95.76.2.***
  Voi nu stiti, dar cum merg treburile, cu Dragnea si trotinel Tariceanu, ca schimba legile dupa nevoile lor, cladirea respectiva poate fi folosita, la o adica, la audierea celor care sunt impotriva acestor mafioti vanzatori de tara!

  Bine ca stam cu mainile in san, la cum ne aranjeaza viitorul!
  4
  6
  Raportează
 • postat de Ce știu ceilalți, și eu nu am aflat?
  Joi, 08 Februarie 2018 18:37
  84.117.40.***
  Eu sunt mai naiv și nu înțeleg. Dacă omul păstrează fațada, nivelul de înălțime și suprafața construită, nu poate reface compartimentarea clădirii?
  2
  2
  Raportează
 • postat de Patraulea
  Joi, 08 Februarie 2018 15:26
  81.12.149.***
  Voi cei de la UGAL, dacă nu aveţi bani de renovare şi întreţinere de ce nu cedaţi clădirea municipalităţii?
  Sau vorbiţi cu PSD-istul vostru, Lucian Georgescu, să pună o pilă la Shaideh să vă dea bani pentru renovare, în baza unui proiect. Bănuiesc că ştiţi să faceţi proiecte şi pentru instituţia voastră, nu doar pentru propriile buzunare!
  Iar dl Lucian Georgescu, dacă tot suge la 2 ţâţe, poate să facă şi el ceva pentru UGAL, că pentru Galaţi nu a mişcat mai nimic până acum!
  1
  16
  Raportează
 • postat de eu
  Joi, 08 Februarie 2018 15:16
  109.103.6.***
  Eu de exemplu Marele Zid Chinezesc nu am reușit să-l văd până acum. Potrivit raționamentului ăstuia de la udj, dacă m-ar întreba cineva, ar trebui să semnez petiția pentru dărâmarea lui, nu? Adică eu sunt aici, nu l-am văzut decât în poze, ce rost are. Toată lumea vrea să dărâme și să vândă terenul liber, rezolvarea este în lege dar nu se aplică. Amendarea proprietarului pentru starea clădirii. cezar a crezut că poate e la fel cu atunci când și-a făcut el debara în uscătorul de pe etaj. În altă ordine de idei, în afară de automatică, ce mai înseamnă acest udj care a furat patrimoniul notre dame de sion?
  2
  10
  Raportează
 • postat de de bun augur
  Joi, 08 Februarie 2018 12:43
  5.2.205.***
  Avand in vedere ca domnului director economic, Cezar Bichescu, i-au fost prezentate in nenumarate randuri (in perioada 2014-2016) posibilitati de finantare pentru reabilitarea corpului "W" , dar pe rand pe toate le-a refuzat, nu vad de ce acum se mira toata lume de ce se darama fostul sediu al securitatii/ sediul casei de cultura a studentilor.
  Domnul Bichescu ar trebui sa ia in considerare Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, care precizeaza ca detinatorii imobilelor de patrimoniu conf Art. 36. - (1) In scopul protejarii monumentelor istorice proprietarii si titularii dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra monumentelor istorice sunt obligati:
  a) sa intretina, sa foloseasca si sa exploateze imobilul numai cu respectarea prevederilor prezentei legi si a Obligatiei privind folosinta monumentului istoric, conform art. 17; ", fapt care de-a lungul timpului nu s-a intamplat.
  Demersurile pe care administratia Universitatii Dunarea de Jos le face pentru declasarea clădirii de pe lista monumentelor istorice, sunt de mare importanta in conservarea patrimoniului cultural al urbei. Nu-i asa?
  0
  11
  Raportează
 • postat de ovidiu
  Joi, 08 Februarie 2018 11:14
  213.233.85.***
  Nu v ati saturat de daramat?La renovat nu se mai baga nimeni?Mai sunt doar cateva clădiri ce amintesc de un Galati candva cosmopolit si nu unul gri ,plin de cocalari,marlani si pitipoance, cum este din pacate azi.Vai de noi.
  0
  38
  Raportează
 • postat de Amna
  Joi, 08 Februarie 2018 11:02
  163.172.171.***
  Pai sa fie restaurata cladirea. Consolidati-o si apoi restaurati-o si redati-o circuitului public. Accesati fonduri europene pana nu se prabuseste si aceasta cladire. Ce mai asteptati?
  0
  31
  Raportează
 • postat de rodax
  Joi, 08 Februarie 2018 08:49
  193.231.148.***
  aproape toata lumea vrea demolarea vechilor imobile si construirea de cazemate noi.noii imbogatiti nu tin deloc la istoria orasului,la parfumul lui de altadata.memoria inaintasilor nu conteaza.conteaza doar sa aiba ei burdihanul plin.cu asemenea mentalitate unde erau azi orase ca sibiu,brasov,oradea,tg. mures,ca sa amintesc doar orase din romania?
  0
  33
  Raportează
 • postat de Jon
  Joi, 08 Februarie 2018 07:32
  5.13.191.***
  Bine ca s-a gasit un întreprinzător, care sa fac o cafea in acea curte, dar ce sa vezi, cu intrare prin curtea politiei. Si uite asa se creează ideea ca in curtea politiei sunt cafenele. Evident ca si cineva de acolo a acceptat acest lucru....
  0
  21
  Raportează
 • postat de Stafia ..de serviciu .
  Joi, 08 Februarie 2018 07:07
  108.245.201.***
  La voi acolo in UE ..totul e in cadere libera ...ruina e nou "look" al Galatiului ...perfect pt filme cu holocaust/horror....
  5
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.