Eroul celor 10.000 de greviști gălățeni
Foto: Iulia Kelt

Eroul celor 10.000 de greviști gălățeni
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

Când ați văzut 10.000 de muncitori protestând pentru drepturile lor pe străzile Galațiului? Niciodată? Ei bine, s-a întâmplat, în urmă cu mai bine de o sută de ani, în 1916, când întreaga populație a orașului abia depășea 70.000 de locuitori. Pe 6 iunie, după ce fuseseră bine agitați de secția locală a Partidului Social Democrat Român (condus la nivel național de I. C. Frimu) și de sindicatele muncitorilor din transporturi, peste 10.000 de oameni înconjurau Primăria pentru a cere condiții mai bune de muncă și de trai. Câțiva demonstranți au fost arestați, iar comitetul care a discutat cu primarul s-a trezit dat în judecată pentru ultraj. Tensiunile au continuat, iar după o săptămână 6.000 de oameni erau din nou în stradă, organizați într-o coloană de demonstranți în fruntea căreia, printre alții, se afla și vatmanul Spiridon Vrânceanu. În ciocnirile cu forțele de ordine din zona Palatului Navigației, Vrânceanu a fost ucis, alături de alți câțiva demonstranți.

În memoria sa, autoritățile comuniste au dezvelit un bust în laterala clădirii Regionalei CFR din str. Domnească. Opera îi aparține lui Vasile Vedeș (1915-1998), care, pe lângă numărul consistent de sculpturi dedicate personalităților omagiate de comuniști, s-a remarcat prin lucrări bisericești, catedralele arhiepiscopale din Galați și Constanța sau bisericile "Trei ierarhi" și "Sf. Vasile" din Galați fiind câteva dintre beneficiare.

În imagine, jurnalistul și scriitorul Victor Cilincă analizează un număr din 1916 al publicației franceze "Le Miroir", dedicat intrării României în primul război mondial.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2692 ori Ultima modificare Marți, 04 Septembrie 2018 00:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.