România pe hârtie în 100 de chipuri. Vorbe de duh
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Vorbe de duh
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

"Compoziția nu este complicată, dar prin modul în care este construită degajă un aer de mister, de fabulos. Sugerează, prin volumele și prin jocul formelor înscrise pe verticală, un spațiu acvatic, ce poate fi al bălților Dunării sau al altor medii lacustre". Cuvintele lui Corneliu Stoica descriu una dintre sculpturile în lemn din curtea Inspectoratului Școlar: "Duhul apelor", a lui Lucian Tudorache.

Născut în comuna gălățeană Independența în 1965, artistul s-a bucurat de recunoaștere de tânăr, primind la doar 23 de ani premiul Uniunii Artiștilor Plastici. În 2004, beneficia de o bursă UNESCO de studiu, la Centrul European din Veneția, pentru tehnicile de conservare a patrimoniului arhitectonic.

Lucrările sale monumentale pot fi admirate în Bacău, Iași, Brașov, Neamț sau în diferite muzee din țară, de la cel de Artă Contemporană din Galați la cele de artă din Piatra Neamț ori Vâlcea.

În imagine, poeta Simona Toma îi citește "Duhului apelor" din ediția princeps de debut "Parodii originale" (1916) a lui George Topârceanu.

În 2015, o poezie de-a Simonei ajungea să fie publicată în Ziarul financiar: "te iubesc/ ca şi cum aş cădea/ de la înălţime/ şi conturul de cretă/ ar continua să te caute/ pe bicicletă prin/ parcuri". Versurile ei sunt deja prezente peste hotare, prin texte traduse în ebraică și turcă, în antologia "Îngeri cu aripi de gheață" (ed. Eked, 2017, Israel) și revista "Șiirden" (Nr. 33, Istanbul, 2016). Cartea publicată anul acesta în Cluj-Napoca - "o simonă", a apărut la scurt timp și în ediție bilingvă româno-ebraică, în Israel."

România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2110 ori Ultima modificare Marți, 18 Septembrie 2018 01:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.