România pe hârtie în 100 de chipuri. Biserică gălățeană în care a slujit un sfânt
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Biserică gălățeană în care a slujit un sfânt
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

De-a lungul timpului, Galațiul nu a fost doar "oraș cumplit de negustori" sau punct de tranzit pentru domnitorii care ocupau tronul Moldovei. E singura localitate din țară care se poate lăuda că într-o biserică de-a ei a slujit un patriarh al tuturor ortodocșilor, ulterior canonizat.

Dacă locația propriu-zisă încă mai stârnește dispute, unul dintre contestatari fiind chiar istoricul Paul Păltănea, pentru Episcopia "Dunării de Jos" datele istorice au fost suficiente cât să marcheze intrarea în biserica "Sf. Nicolae" cu o placă memorială pe care scrie că "în această biserică a slujit între anii 1642-1653 patriarhul ecumenic Atanasie III Patelarie".

Cert este faptul că Patelarie, canonizat în 1670 de Biserica Ortodocsă Rusă, s-a oprit pe meleagurile noastre la mijlocul sec. al XVI-lea, vreme de aproximativ zece ani. E consemnat și faptul că a fondat o mănăstire, fără a exista însă dovezi evidente pentru o strictă localizare a ei.

Ridicat probabil pe locul altei biserici, în 1776, din porunca domnitorului Mihail Racoviță, actualul lăcaș de cult "Sf. Nicolae" a fost martorul multor evenimente istorice. În el a fost înmormântat în 1809 mareșalul rus Alexandru Alexandrovici Prozorovsky, dar și primul consul al Austriei la Galați, Iosif Manzuoli de Corolari.

În imagine, actrița Oana Mogoș răsfoiește, pe treptele bisericii "Sf. Nicolae", ediția princeps a primei traduceri în limba română a lui "Othello" de William Shakespeare. Cartea a apărut în 1848, fiind rodul strădaniei lui Toma Bagdat.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2402 ori Ultima modificare Marți, 25 Septembrie 2018 11:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.