România pe hârtie în 100 de chipuri. Emblema orașului și sensul iubirii
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Emblema orașului și sensul iubirii
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locaţii importante ale Galaţiului, timp de 100 de zile.

Unul dintre simbolurile Galațiului, ”Elicea navală”, nu este opera unui sculptor profesionist, ci a unui tehnician de la Șantierul Naval Galați. Mircea Roibu (1935 – 2012) nu a fost însă un tehnician obișnuit, ci un adevărat maestru: a avut 21 de brevete de invenții, în diferite domenii, și peste 400 de inovații în industria navală și metalurgică. Tot el este autorul fântânilor arteziene ”Păpădia” și ”Valurile Dunării”.

”Ele nu sunt opere de artă, dar în peisajul urbanistic al Galațiului au devenit obiecte atractive, având o anumită semnificație și fiind trecute pe pagina de internet a Comitetului Județean pentru Cultură Galați în rândul monumentelor de for public”, susține criticul de artă Corneliu Stoica.

Înaltă de 5 metri, Elicea a fost ridicată în 1973, cu ocazia aniversării a 80 de ani de la înființarea Șantierului Naval, fapt consemnat și pe placa din stânga monumentului. Se sărbătorește astfel o veche tradiție gălățeană, a reparațiilor și construcțiilor navale, consemnate istoric încă din 1565.

În imagine, Diana – Cătălina Popa citește, lângă ”Elicea navală”, din ediția princeps de debut, cu autograf, ”Sensul iubirii” a lui Nichita Stănescu.

Profesor de limba și literatura română la Colegiul Național ”Vasile Alecsandri” din Galați, cu doctorat în științe umaniste, Diana – Cătălina a primit titlul de ”Profesor pentru excelență” din partea Ministerului Educației (2013), premiul ”Merito pentru excelență în educație” (2016) și ”Ordinul pentru Învățământ” în grad de Cavaler, acordat de Președintele României (2016).

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) şi Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă". Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2137 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Noiembrie 2018 16:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.