România pe hârtie în 100 de chipuri. Istorie comună, ascunsă în detalii
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Istorie comună, ascunsă în detalii
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

Cel mai vechi monument istoric ce rezistă în Galați fără să fie transformat într-o ruină, Biserica Precista, este și cel mai bun exemplu de unitate între principatele istorice române. Structura arhitectonica a monumentului împletește elemente moldovenești (turla centrală, ocnițele de la nivelul superior și crenelurile, discurile de ceramică), muntenești (arcadele oarbe de pe nivelul inferior, brâul median) și ardelenești (turla principală, brâul în zig-zag).

Mai mult, construcția sa a fost posibilă cu sprijinul consistent primit din exteriorul orașului, de la frații Dia și Șerbu, negustori brăileni. Alături de ei a fost negustorul gălățean Constantin Teodor, fiul primului ctitor al acestei biserici.

Ridicată în timpul lui Vasile Lupu, între 1643 şi 1647, a avut de suferit în dese rânduri, fiind restaurată în 1831, când a căpătat bună parte din actuala înfățișare.

Avariată grav de cutremurele din 1940, 1977 și 1986, a fost de fiecare dată restaurată, ultima dată în perioada 1991-1994.

În imagine, Diana-Cătălina Popa citește, lângă Biserica Precista, din "Octoihul românesc" publicat în 1742, carte în care apar, împreună, stemele Valahiei și ale Moldovei.

Profesor de limba și literatura română la Colegiul Național "Vasile Alecsandri" din Galați, cu doctorat în științe umaniste, Diana-Cătălina a primit titlul de "Profesor pentru excelență" din partea Ministerului Educației (2013), premiul "Merito pentru excelență în educație" (2016) și "Ordinul pentru Învățământ" în grad de Cavaler, acordat de Președintele României (2016).

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2856 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Noiembrie 2018 16:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.