România pe hârtie în 100 de chipuri. Eliberările care au transformat orașul în scrum
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Eliberările care au transformat orașul în scrum
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

"Cinste eroilor revoluției elene din 1821 care s-au jertfit pentru credință și patrie. În memoria celor 15 eroi ai revoluției elene, comandați de Vasile Karavia, căzuți la Galați pe data de 21 februarie 1821, în confruntarea cu garda turcă a orașului". Placa memorială cu această inscripție îi întâmpină pe toți cei care trec pragul Bisericii Grecești, fondate în 1866.

În februarie 1821, eteriștii conduși de Caravia reușeau să-i fugărească pe turci din oraș, incendiind apoi localitatea, fapt ce a determinat populația civilă să se refugieze prin satele din jur sau în biserici. Replica otomanilor nu s-a lăsat prea mult așteptată, pe 13 mai recucerind Galațiul și dând foc la tot ce mai era nears "de n-a rămas o colibă vie măcar", după cum nota o publicație a vremii.

Deși transformat în cenușă de ambele tabere "eliberatoare", orașul nu doar că a fost refăcut, dar s-a dezvoltat mai mult, astfel încât la recensământul din 1831 număra 8.605 locuitori, o cifră mare, în condițiile în care în secolul precedent populația era cam la jumătate.

În imagine, Mihaela Secobeanu citește, în fața bisericii, din "Viața Ecaterinei a Rusiei", ediție publicată la Amsterdam, în 1728, în care este prezentată detaliat bătălia de la Stănilești (1711) dintre turci și rușii sprijiniți de moldovenii lui Dimitrie Cantemir.

Absolventă a Liceului de Arta "Dimitrie Cuclin" și a Facultății de Arta și Design "George Enescu" din Iași, Mihaela s-a implicat în restaurarea picturii a patru biserici din Galați: Sf. Nicolae, Sf. Vasile, Sf. Împărați și Sf. Trei Ierarhi.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 2533 ori Ultima modificare Miercuri, 14 Noiembrie 2018 16:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.