România pe hârtie în 100 de chipuri. Mobilizare civică în memoria înaintașilor

România pe hârtie în 100 de chipuri. Mobilizare civică în memoria înaintașilor

Iulia Kelt
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

Spiritului civic și mărinimiei înaintașilor le datorăm multe din lucrurile de care ne bucurăm astăzi. La loc de frunte ar trebui trecută casa în care a copilărit și a trăit Alexandru Ioan Cuza.

Clădirea a fost cumpărată de tatăl domnitorului în 1827 și în ea și-a petrecut viitorul domn copilăria și tinerețea. În 1886, casa a fost vândută, adăpostind o perioadă Liceul de Fete "Mihail Kogălniceanu". Bombardată din zeppelin în primul război mondial, este refăcută și transformată în Hotel "Royal", de fapt un stabiliment de moravuri ușoare.

Este perioada în care ia ființă, în 1922, și Asociația "Casa Cuza Vodă", ce-și propunea răscumpărarea casei și transformarea ei în muzeu. Prin multiple subscripții publice, se reușește acest deziderat în 1938, casa este refăcută conform proiectului original și redeschisă ca muzeu, în 1939. Profesorul Paul Paşa, directorul Şcolii de Băieţi Nr. 6 din Galaţi, donează noului spațiu aproximativ 5.000 de obiecte cu valoare istorică și lucrări de artă.

În prezent, de aproape un an, clădirea a intrat într-un proces de reabilitare, finanțat în mare parte din fonduri europene.

În imagine, actorul și regizorul Vlad Ajder citește, în curtea casei domnitorului, lângă un bust al acestuia. Statuia din bronz, realizată de un sculptorul parizian Pierre Granet, a fost inițial amplasată în 1882 pe frontispiciul Școlii de băieți Nr. 5, de pe strada Portului. Este prima operă de acest fel din țară, iar inițiativa îi aparținea doamnei Elena Cuza (1825-1909), care a și finanțat lucrarea. Ulterior, bustul a fost mutat în curtea actualului muzeu.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".
Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 1666 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Noiembrie 2018 23:57

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro