România pe hârtie în 100 de chipuri. Mobilizare civică în memoria înaintașilor
Foto: Iulia Kelt

România pe hârtie în 100 de chipuri. Mobilizare civică în memoria înaintașilor
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"Ars Rediviva" și "Danube Media Center" prezintă 100 comori pe hârtie, în 100 de locații importante ale Galațiului, timp de 100 de zile.

Spiritului civic și mărinimiei înaintașilor le datorăm multe din lucrurile de care ne bucurăm astăzi. La loc de frunte ar trebui trecută casa în care a copilărit și a trăit Alexandru Ioan Cuza.

Clădirea a fost cumpărată de tatăl domnitorului în 1827 și în ea și-a petrecut viitorul domn copilăria și tinerețea. În 1886, casa a fost vândută, adăpostind o perioadă Liceul de Fete "Mihail Kogălniceanu". Bombardată din zeppelin în primul război mondial, este refăcută și transformată în Hotel "Royal", de fapt un stabiliment de moravuri ușoare.

Este perioada în care ia ființă, în 1922, și Asociația "Casa Cuza Vodă", ce-și propunea răscumpărarea casei și transformarea ei în muzeu. Prin multiple subscripții publice, se reușește acest deziderat în 1938, casa este refăcută conform proiectului original și redeschisă ca muzeu, în 1939. Profesorul Paul Paşa, directorul Şcolii de Băieţi Nr. 6 din Galaţi, donează noului spațiu aproximativ 5.000 de obiecte cu valoare istorică și lucrări de artă.

În prezent, de aproape un an, clădirea a intrat într-un proces de reabilitare, finanțat în mare parte din fonduri europene.

În imagine, actorul și regizorul Vlad Ajder citește, în curtea casei domnitorului, lângă un bust al acestuia. Statuia din bronz, realizată de un sculptorul parizian Pierre Granet, a fost inițial amplasată în 1882 pe frontispiciul Școlii de băieți Nr. 5, de pe strada Portului. Este prima operă de acest fel din țară, iar inițiativa îi aparținea doamnei Elena Cuza (1825-1909), care a și finanțat lucrarea. Ulterior, bustul a fost mutat în curtea actualului muzeu.

"România pe hârtie în 100 de chipuri" este un proiect privat dedicat Centenarului, realizat de Institutul Cultural "Ars Rediviva" (ICAR) și Asociaţia "Danube Media Center", a jurnaliştilor de la "Viaţa liberă".Proiectul se va finaliza cu o expoziţie care va cuprinde toate cele 100 de comori prezentate.

Citit 8560 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Noiembrie 2018 23:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.