Evaluaţi acest articol
(24 voturi)
12 comentarii

Aproape 600 de străini, majoritatea proveniţi din state îndepărtate ale Asiei, s-au angajat în cursul acestui an la firmele gălăţene din domeniul construcţiilor sau care au ca obiect de activitate diferite servicii, pentru că pe plan local nu mai există forţă de muncă. Procedurile de încadrare pentru astfel de muncitori sunt greoaie, dar reprezintă soluţia cea mai viabilă pentru firmele care doresc să obţină contracte şi să îşi ducă la bun sfârşit sarcinile asumate.

Îi putem vedea peste tot în oraşul transformat în şantier, de-a lungul principalelor bulevarde unde se schimbă conducte, se toarnă asfalt, se remodelează parcuri sau trotuare ori unde se pun pavele. Vietnamezi, srilankezi sau pakistanezi, muncitorii micuţi şi taciturni, unii cu feţele acoperite pentru a nu atrage atenţia, robotesc cum se pricep mai bine să câştige o pâine în ţara noastră. Şi nu pentru că ar avea lefuri nemaipomenite sau nu ar putea fi plătiţi mai bine în altă parte, dar raportul între veniturile de aici şi nevoia acută de forţă de muncă cu care se confruntă companiile gălăţene, care nu mai au de unde alege muncitori, îi determină să aleagă Galaţiul ca opţiune pentru a ieşi din sărăcia pe care au lăsat-o în urmă.

Condiţii multe, proceduri anevoiase

Pornind de la ideea că una dintre condiţiile pentru ca un angajator român să încadreze în muncă un străin, cu toate formele legale, este ca postul respectiv să fie supus publicităţii prin mijloace de informare în masă şi declarate la forţele de muncă, astfel ca, fireşte, orice cetăţean român să poată teoretic aplica, deducem că ofertele companiilor locale ori nu sunt tentante pentru gălăţeni, ori chiar nu mai sunt muncitori dispuşi "să-şi rupă spinarea".

Pasul 1: avizul de muncă

Până ca un vietnamez sau pakistanez să poată pune mâna pe lopată sau târnăcop ca să muncească la schimbarea feţei oraşului, e cale lungă şi responsabilitatea cea mai grea cade pe umerii companiei care vrea să îl angajeze. Astfel, aceasta nu trebuie să aibă datorii la stat pe ultimele trei luni anterior depunerii cererii pentru avizul de muncă, să nu fi fost condamnat penal pentru infracţiuni cu intenţie, să nu fi avut abateri şi sancţiuni la legislaţia din domeniul muncii în ultimele şase luni şi să nu încerce să angajeze vreun străin care nu are permisiunea de a se afla pe teritoriul României. În hăţişul de documente ce trebuiesc depuse la Serviciul Imigrări pentru obţinerea avizului trebuie să se regăsească, printre altele, acte care să dovedească faptul că s-a încercat selecţia pentru ocuparea postului vacant, dar şi documente care să ateste calificarea profesională pentru postul respectiv a străinului care se doreşte a fi angajat. Foarte importantă este conduita cetăţeanului străin, care nu trebuie să aibă antecedente penale, sens în care va depune un certificat de cazier eliberat de autortăţile din ţara de origine, tradus şi legalizat.

Pasul 2: viza de lungă şedere

Avizul de angajare nu îi dă undă verde străinului să se apuce de treabă, el având nevoie de o viză de lungă şedere. Cererea de viză se depune la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din străinătate, în a căror circumscripţie solicitantul îşi are domiciliul ori reşedinţa, iar în cazuri deosebite, urgente, la misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României din statul pe al cărui teritoriu solicitantul se află legal.

Pasul 3: dreptul de şedere

Dreptul de ședere temporară, respectiv prelungirea dreptului de ședere temporară se acordă străinului în scop de muncă sau pentru activități profesionale, pe perioadă determinată. Documentul poate fi eliberat numai dacă străinul respectiv prezintă un contract individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că primeşte un salariu cel puţin la nivelul câştigului salarial minim brut pe economie.

Pasul 4: permisul de şedere

A avea drept de şedere nu e totuna cu a avea şi permis, astfel că un nou demers în acest scop trebuie făcut la Inspectoratul General pentru Imigrări. Permisul de şedere este un document care îi dă dreptul titularului străin să stea şi să muncească în România, acesta având obligaţia de a-l avea în permanenţă asupra sa, de a nu-l înstrăina şi de a-l prezenta autorităţilor competente ori de câte ori i se solicită.
La începutul acestui an, Guvernul a aprobat un contingent de 20.000 de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în România, cu 5.000 mai mult decât în 2018. Ca urmare a numărului mare de solicitări, contingentul a fost majorat, la începutul lunii iulie 2019, la 30.000.

Citit 7870 ori Ultima modificare Vineri, 25 Octombrie 2019 01:05

12 comentarii

 • postat de patron rau Duminică, 10 Noiembrie 2019 19:30 89.137.136.*** Link la comentariu
  0
  0

  Si ei cunos bine ''odihnitul in lopata''

  Raportează
 • postat de Ion Sâmbătă, 26 Octombrie 2019 08:35 109.166.131.*** Link la comentariu
  0
  13

  Voi vedeți cum sunt echipați muncitorii ăștia? Trening, blugi, șapcă? Voi v-ați duce să munciți la un "patron" care nu dă 2 bani pe siguranța lucrătorului? Unde este ITM-ul? Faceți ditamai articolul în care , cu lacrimi de crocodil, plângeți soarta unor patroni lacomi care nu găsesc sclavi români ci doar sclavi asiatici. Românii caută normalitatea dar se pare că mulți patroni români încă au rămas cu mentalitatea patronului din anii '90 : "Sunt patron deci sunt dumnezeu. Ăștia sunt sclavii mei. Dacă nu-ți convine poți să pleci, la poartă sunt o sută care îți vor locul". Am auzit asta de prea multe ori, sunt scârbit. ITM -ul doarme continuu.

  Raportează
 • postat de Alexuz Vineri, 25 Octombrie 2019 14:24 5.2.205.*** Link la comentariu
  1
  9

  Pentru Gurzache Fazarin......sa muncesti tu unde zici ca sunt locuri de munca pe salariul minim pe economie. Si cand vin facturile sa plangi pe ele.
  Cu alde matale o sa ramana orasul asta vai de capul lui. Lasa fraierii sa plece in afara unde au un trai decent si tu sa te uiti cu mandrie la vietnamezi asteptand pensia aia "marita".

  Raportează
 • postat de Daniel Son Vineri, 25 Octombrie 2019 10:39 5.13.159.*** Link la comentariu
  1
  10

  Bineînțeles, au găsit repede soluția patronașii lacomi (scuzați pleonasmul). Au realizat că românii s-au mai deșteptat și nu mai acceptă să fie sclavi pe un salariu de mizerie, din care abia își pot permite chiria. Dar de ce să mărească ei salariile românilor? Mai bine le dau aceiasi bani asiaticilor, ăia sunt dispuși să-și rupă cârca pe un salariu mic în România, pentru că in tara lor, acei bani au o valoare mai mare.

  Da, am auzit și eu că ar fi plătiți chiar mai bine decât românii, dar nu am văzut dovezi în acest sens.

  Raportează
 • postat de MIHAIL Joi, 24 Octombrie 2019 20:27 5.13.237.*** Link la comentariu
  12
  1

  STAU SI MA INTREB;CUM SE FACE CA AI NOSTRI NU AU CE FACE ,STAU PE AJUTORUL SOCIAL SI SE BAT DE MUSCA SI VIETNAMEZII MUNCESC CU NADEJDE PENTRU CEVA BANUTI???MENTALITATE NENOROCITA MICBURGHEZA ,PAGUBOASA SI FARA PERSPECTIVE BENEFICE SOCIALE!!!SANTATE LA TOTI!!

  Raportează
 • postat de Tio Ling Joi, 24 Octombrie 2019 11:24 5.13.193.*** Link la comentariu
  18
  19

  Psd , esti lumina noastra , votez , votez , votez .

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Joi, 24 Octombrie 2019 11:07 188.24.224.*** Link la comentariu
  15
  22

  Nu are treaba... pe ai nostril ii aganja doar cu pile... sute de E intrarea, si salariul sub 1500 ron, pe asiatici ii cinsteste cu 650E... prost sa fii ca stat, de la fraiei sa ii si sa dai! Vedem cnd o exploda buboiul... deja e supraincarcat cu 180.000.000.000 de E... datoria veche jumatate... restul doar in 2 ani! Stati in case ca stati bine... pana la tsunami!

  Raportează
 • postat de gynexx Joi, 24 Octombrie 2019 10:50 89.136.7.*** Link la comentariu
  11
  34

  Inca exista forta de munca in Galati, dar aceasta este ori ignorata, ori subapreciata. Aud tot timpul de galateni care vor sa plece in afara deoarece nu mai au ce face aici.

  Raportează
 • postat de Nick Joi, 24 Octombrie 2019 10:15 176.203.121.*** Link la comentariu
  5
  42

  Aceleasi nationalitati lucreaza pe mai toate santierele din lume. Dar nicaieri nu ai sa-i vezi lucrand fara echipamentul standard de protectie: casca, vesta reflectorizanta, ochelari protectie si bocanci. Doar in Romania ii poti vedea in trening, slapi si alte tinute "la moda". Iar asta este vina "marilor patroni romani" dar si a celor ce se prefac a veghea la siguranta muncii...
  Ca in orice domeniu, si acest lucru arata profesionalismul firmelor.
  Spor in continuare la "carpeli" in constructii.

  Raportează
 • postat de Sandu Joi, 24 Octombrie 2019 07:34 92.114.82.*** Link la comentariu
  19
  11

  Uite ca sunt solutii pentru depasirea deficitului de forta de munca.Asa au facut si alte tari care sau confruntat cu aceasta problema.Important este ca de pe urma muncii lor sa vedem realizari.Carcotasii de serviciu care gasesc la orice obiect de critica sa vina si cu solutii ,lamentarile lor nu imbunatatesc cu nimic lipsa si nu in ultimul rand interesul tot mai scazut al unor romani fata de munca .

  Raportează
 • postat de Gurzache Fazarin Joi, 24 Octombrie 2019 01:21 213.233.85.*** Link la comentariu
  26
  11

  Să nu mai auzim că ”vrem locuri de muncă” sau că ”nu s-au făcut” locuri de muncă sau că ”am plecat afară că nu aveam unde munci”.
  De muncă e, locuri de muncă sunt, numai să se vrea.

  Raportează
 • postat de Victor Charlie la Vega și Citadina Joi, 24 Octombrie 2019 00:18 95.76.32.*** Link la comentariu
  11
  76

  OK. Și echipament de lucru, căști, salopete, bocanci antistrivire, mănuși când li se dă? C-am văzut recent că suferă grav săracii, mai ales la firmele astea contractate de Primărie să facă diverse cârpeli pe banii noștri? Mai există inspectoratul de muncă în Galați, mai verifică cineva cum sunt echipați muncitorii ăștia?...

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.