Ce taxe sunt la „depozitul de cărți de muncă” din Galați al firmei Montero

Ce taxe sunt la „depozitul de cărți de muncă” din Galați al firmei Montero
O parte din arhiva Montero Group
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Gălățeanul Dănuț Ene a lucrat 40 de ani la ITA Galați, ca șofer, a avut grupa II de muncă, a făcut nenumărate drumuri lungi prin țară, a fost detașat și la canal. Dar întrucât a lucrat în acord, că așa erau vremurile, a ieșit cu o pensie mică, sub 1.000 de lei. Astfel că s-a decis să-și scoată de la arhive vechimea și toate sporurile, în speranța că pensia i se va recalcula în plus. A aflat, însă, cu stupoare că trebuie să achite bani cât aproape două pensii pentru a primi toate documentele dorite. "Niciun calculator nu generează automat o adeverință. În spatele adeverinței stau orele de muncă a mai multor oameni", au declarat pentru "Viața liberă" reprezentanții Montero Group, firma care deține "depozitul de cărți de muncă" din Galați.

"Acum șase ani, am ieșit la pensie cu 996 de lei, pensie foarte mică. Între timp, a mai crescut puțin. La începutul acestui an, am făcut cerere la Montero Group, la arhive, ca să-mi scot acordul, că am avut vechime, am lucrat și la canal. Am făcut cererea online, pentru că numai așa lucrează cei de acolo. Am plătit și taxă de urgență, am dat în total aproape 1.000 de lei, pentru că, altfel, trebuia să aștept până la un an. Dar nu mi-au dat și sporurile, mi s-a dat doar cartea de muncă, adică numai cu salariul de bază. Asta nu mă ajută prea mult, pentru că am avut curse una după alta, luam mai mulți bani decât șeful de bază. Spusesem în cerere că vreau să primesc tot, dar Montero mi-a spus, la telefon, că am primit doar ce am scris în cerere. «Dacă vreți și sporurile, mai dați 700 de lei!», mi-au spus cei de la Montero. Deci statul și-a luat banii din toate veniturile mele, iar acum eu trebuie să dau 1.700 de lei, aproape două pensii ale mele, ca să-mi primesc drepturile? Am plătit, n-am avut ce să fac.

Cu hârtiile astea, vreau să mă duc la Oficiul de Pensii, să-mi recalculeze pensia. Dacă e nevoie, dau și statul în judecată, că mi-a luat banii și acum mă lasă muritor de foame. Am muncit peste 40 de ani și banii nu-mi ajung nici de mâncare! Suntem frustrați, mințiți, golăniți!", ne-a spus Dănuț Ene.

Montero Group: "Fiecare document are tariful lui"

"Dl Ene Dănuț a solicitat, pe 9 ianuarie 2023, eliberarea adeverinței de venituri și sporuri pentru perioada lucrată la societatea Intertrans SA. I s-au comunicat tarifele și faptul că sunt două taxe separate, una pentru veniturile salariale brute (salariu tarifar, ore/zile lucrate, venituri în acord după caz, prime, concedii, contribuții etc.), iar sporurile cu caracter permanent se taxează separat. A solicitat să-i eliberăm în regim de urgență doar adeverința de venituri salariale brute, renunțând la sporuri (acestea fiind oricum, ca sumă, incluse în veniturile brute) și astfel să achite doar o singură taxă. Adeverința de sporuri, care se achită separat, conține toate sporurile cu care figurează în mod desfășurat și detaliat pe fiecare lună în parte în toți anii lucrați.

În data de 26.01.2023 i s-a eliberat în regim de urgență adeverința de venituri salariale. Ulterior, în data de 14.02.2023, a revenit telefonic și ne-a comunicat că, totuși, dorește și adeverința de sporuri, aceasta fiind transmisă către dânsul în data 16.02.2023, prin curier, rezolvare cu prioritate, dar fără taxare suplimentară la urgență", ne-au spus reprezentanții Montero Group.

Taxele, în funcție de tipul adeverinței și de numărul de ani

Conform reprezentanților Montero Group, taxa pentru cercetarea în arhivă este stabilită în funcție de tipul de adeverință și numărul de ani cercetați în arhivă, astfel: pentru o adeverință de grupă - între 80 și 160 lei; pentru o adeverință de sporuri - între 125 și 225 lei; pentru o adeverință de venituri - între 40 și 300 de lei. La toate tarifele se adaugă și TVA.

Pentru fiecare adeverință se achită și taxa administrativă de 150 lei + TVA (pentru min. 5 ani), la care se adaugă câte 50 lei + TVA la fiecare 5 ani în plus lucrați/ adeverință. Pentru eliberarea adeverințelor în regim de urgență, se dublează taxa de cercetare, nu și cea administrativă.

La arhive nu există un buton magic

"O adeverință nu se întocmește «apăsând pe un buton», după cum ni se tot spune, această muncă necesită timp, atenție și o mare responsabilitate. Toate datele se extrag din documentele vechi. Se verifică filă cu filă toate dosarele până este identificată persoana căutată, lună de lună în toți anii solicitați. Pentru eliberarea unei singure adeverințe sunt implicați patru oameni, de la registratură, arhivarul care efectuează cercetarea și întocmește referatul cu datele extrase din documente, operatorul care se ocupă de tehnoredactarea acestor date, apoi supervizarea și verificarea datelor pentru semnătura finală. Oamenii aceștia trebuie plătiți, iar păstrarea acestor fonduri de arhivă minimum 50-70 de ani generează cheltuieli foarte mari. Taxele pentru cercetarea în arhivă au fost stabilite în anul 2014, de atunci nu au mai fost modificate. În timp, din cauza scumpirilor, am adăugat taxa administrativă, deoarece pentru o adeverință nu se efectuează doar cercetarea în arhivă, ci cuprinde multe alte operațiuni și costuri suplimentare pe care noi nu le putem acoperi altfel.

Înțelegem nemulțumirea oamenilor, știm că este un efort financiar pentru a obține o adeverință, dar această activitate nu este subvenționată de la bugetul de stat sau din alte surse. Din taxele încasate pe aceste adeverințe noi achităm salarii, taxe, impozite, contribuții către bugetul de stat și celelalte cheltuieli administrative și de păstrare", au afirmat pentru "Viața liberă" reprezentanții Montero Group.

Exemplu de documente primite de la întreprinderi

De ce este o taxă suplimentară pentru sporuri

"Adeverința de venituri conține veniturile brute și se extrag din statele de plată începând cu salariul tarifar, ore/zile lucrate, salariu realizat, salariu în acord sau spor acord după caz, prime, concedii, sume decret, diminuări și compensări, total venituri, inclusiv contribuția cu care figurează solicitantul pe statul de plată ca reținere pentru pensia suplimentară. Venitul brut din aceste adeverințe conține și sumele câștigate din sporuri. Suplimentar, fiind un volum în plus de muncă, de aceea o taxă în plus, se extrag toate sporurile cu care oamenii figurează lună de lună în toți anii lucrați, scrise desfășurat și detaliat pe ore și sume câștigate sau procente, denumiri și temeiul legal în baza cărora aceste sporuri cu caracter permanent au fost acordate în perioada activității".

În concluzie, "pentru reconstituirea unui drept de muncă, de cele mai multe ori se consultă în paralel mai multe categorii de documente, state de plată, fișele de retribuții, fluturașii de salarii, fișele personale de activitate, dosarele de personal etc. Totul se efectuează manual, în documente vechi de foarte multe ori degradate, niciun calculator nu generează automat o adeverință. În spatele adeverinței stau orele de muncă a mai multor oameni, care de cele mai multe ori nu sunt respectați", spun cei de la Montero Group, îndemnând ca toate nelămuririle sau nemulțumirile să fie trimise la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau în scris, la adresa Depozitului de arhivă Galați, str. Dogăriei nr. 129, în atenția conducerii societății.

Citit 8609 ori Ultima modificare Joi, 02 Martie 2023 04:00

8 comentarii

  • postat de Tincuța
    Miercuri, 01 Martie 2023 00:15
    86.122.130.***
    Toate astea se întâmplă pentru că această firmă deține MONOPOLUL în Galați, iar patroana are relații sus-puse!
    De fapt toate aceste acte trebuiau asigurate prin grija statului, dar pentru că noi avem parlamentari care nu știu să dea legi bune am ajuns aici!
    Să vă fie rușine MONTERO!
    0
    1
  • postat de Trandafirul Galben
    Marți, 28 Februarie 2023 18:44
    109.166.134.***
    Reale comentariile...
    Noi,cetățenii de rând,alții decât angajații Statului,în marea lor majoritate,suntem COMPLET VINOVAȚI de absolut tot ce ni se întâmplă.
    Nu avem curaj să înfruntăm NUMELE și PRENUMELE celor care ne fac rău,ne scurtează viața,ne ignoră și ne privează de o societate mai bună,adic
    0
    2
  • postat de Galatean, din pacate
    Marți, 28 Februarie 2023 15:28
    81.12.150.***
    Jalnic.
    0
    2
  • postat de Maria
    Marți, 28 Februarie 2023 15:11
    5.14.145.***
    De ce aceste documente au ajuns pe mâna unor privați? Chiar se distruge totul în țara asta? Am muncit non stop, am plătit cu sănătatea noastră și alții ne mai cer bani și pun tarife!Cine răspunde dacă ne dau date false sau greșesc? Nimeni. Am ajuns de tot râsul
    0
    2
  • postat de Levis Tolstoi
    Marți, 28 Februarie 2023 06:49
    89.137.228.***
    Adeverința de venituri brute nu-i folosea la nimic. Aia cu sporurile îi era necesară.
    0
    1
  • postat de pro
    Marți, 28 Februarie 2023 06:28
    5.13.209.***
    Gabriel Liiceanu a aratat ca Romania e un stat aflat la limita intre democratie fragila si stat (de drept) esuat. Mai sunt trepte spre mai jos: stat autoritar (Iliescu 1), oligarhie(Iliescu reincarcat, Constantinescu) , dictatura birocratica soft si hard (Ceausescu, Dej), dictatura militara (Antone
    0
    0
  • postat de POP
    Marți, 28 Februarie 2023 04:21
    5.13.233.***
    Si arhiva celor de la ITA{ Resapare} care se zice ca a luat foc asa dintr-o data ca sa nu spun altceva , in care sau pierdut ore de noapte , sporuri de munci grele cine le mai da la oameni??? Legi proaste date de stat , trebuia ca orce arhiva inainte de a se privatiza acea intreprindere trebuia de
    0
    2
  • postat de das
    Luni, 27 Februarie 2023 22:06
    89.136.7.***
    Constantinescu a spus ca a fost invins de sistemul mafiot , Basescu a spus ca suntem un stat mafiot si Iohannis a spus ca suntem un stat esuat!
    0
    2

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.