Ordonanța austerității dată de Guvern, cunoscută și sub numele de „trenuleț”, a făcut ca acordarea primelor de Paște să devină mult mai complicată ca în alți ani pentru salariații firmelor care beneficiază de finanțări de la bugetul locale sau de la cel de stat.
Pentru a le putea da salariaţilor prime de Paște în acest an, multe firme au avut nevoie de... alinierea favorabilă a astrelor, reiese din discuțiile pe care le-am purtat cu mai mulți directori de firme locale. La privat, calculul este simplu: ai bani și vrei să dai prime salariaților (sau ești obligat prin contractul colectiv), atunci dai prime. Ori aștepți să-ți vireze statul banii din creditul aprobat și abia apoi dai prime.
La firmele de stat, însă, nu e deloc simplu. Unele societăți nu au bani de „iepuraș”. Altele au, dar ar depăși nivelul cheltuielilor din luna noiembrie 2024, prag impus de ordonanța „trenuleț”. La unele societăți, primele de Paște sunt prinse în contractul colectiv de muncă, dar nu sunt bani. La altele, primele sunt în CCM, există și bani, dar nu se pot numi prime. La unele societăți, consiliile de administrație s-au întrunit și au aprobat plata primelor. La altele, CA-urile se reunesc de-abia joi și le pot aproba sau nu!
În concluzie, unele dintre societățile cu care am vorbit au dat prime de Paște, altele au oferit „ajutoare sociale” în limita de 300 de lei net sau „cadouri în bani”, iar altele pur și simplu au zis „pas”, ca să nu se mai complice cu chițibușurile legale.
Salariații AFDJ Galați au primit o primă de 1.620 de lei brut, egală cu 40% din valoarea salariului de bază minim brut pe țară. La aceasta s-au adăugat câte 300 de lei pentru fiecare angajat și copil al acestuia.
La APDM Galați, „iepurașul” din acest an le-a adus angajaților câte 1.100 de lei brut, aproximativ 600 de lei bani în mână.
La Apă Canal, s-au dat câte 480 de lei net pentru fiecare salariat.
La Administrația Piețelor Agroalimentare, s-a acordat câte un cadou în bani în valoarea netă de 300 de lei, conform Contractului Colectiv de Muncă în vigoare la nivelul unității.
La Zona liberă, prima de Paște are o valoare de 550 de lei, bani în mână, iar la Transurb, 300 de lei net, botezată ajutor pentru masa de Paște, pe carduri-cadou.
NU se dau prime la Gospodărire Urbană, la Calorgal și nici la Parcul Industrial, iar la Poșta Română există o primă de 300 de lei... în așteptare. Adică sindicatele au cerut-o, iar conducerea se gândește.
La CFR, unii au primit, alții încă nu. Este vorba de un ajutor social de 300 de lei, acordat sub această formă din anul 2011 încoace. La CFR Marfă și CFR Călători s-a dat, iar la CFR SA, Consiliul de Administrație s-a întrunit joi.
Joi după-amiază, siderurgiștii din Liberty au primit prima de Paște de 500 de lei brut (290 de lei bani în mână) prevăzută în contractul colectiv de muncă. Plata salariilor restante din 11 aprilie a fost amânată din nou, pentru „săptămâna viitoare”.
Nu am aflat încă dacă la Șantierul Naval Damen s-a dat prima de Paște. În anii precedenți, prima de Paște a reprezentat un procent de 25% din salariul tarifar de încadrare și nu am auzit niciun motiv pentru care ea să nu fie acordată și în acest an.
Tuturor gălățenilor, salariați sau nu, premiați sau nepremiați, Sărbători fericite!