TINERII ŞI ORAŞUL/ Bilanţ la cea mai veche facultate de la Universitatea "Dunărea de Jos": Legătură strânsă între piaţa muncii şi Facultatea de Inginerie

TINERII ŞI ORAŞUL/ Bilanţ la cea mai veche facultate de la Universitatea "Dunărea de Jos": Legătură strânsă între piaţa muncii şi Facultatea de Inginerie
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Este principalul formator al specialiştilor în inginerie din regiunea de Sud-Est şi cea mai mare, dar şi cea mai veche facultate din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” din Galaţi. Despre planuri de viitor şi strategii de atragere a studenţilor stăm de vorbă cu decanul Facultăţii de Inginerie, prof. univ. dr. Cătălin Fetecău.

- Care sunt proiectele pe 2015? 

- Ne dorim ca studenţii noştri să fie tot mai competitivi pe piaţa muncii. Avem o legătură foarte strânsă cu mediul economic din zonă, dar şi cu firme de prestigiu din ţară, angajatori ai absolvenţilor noştri: Dacia Piteşti, Şantierul Naval DMHI din Mangalia, Şantierul Naval STX din Tulcea. Anul acesta va fi finalizat proiectul "Proiectează-ţi cariera", prin care studenţii au făcut şi urmează să mai facă practică în firme din Galaţi. Tinerii primesc o bursă de 1.000 de lei pentru trei săptămâni de practică, iar o parte dintre ei au fost deja angajaţi. Apoi, avem în plan ca la Parada Absolvenţilor de anul acesta  - iniţiativă unică pe Universitate - să ne prezentăm cu un automobil creat de studenţii de la Autovehicule, pentru finalizarea căruia avem promisiuni de sponsorizare din partea Arcelor.  

- Ce specializări puneţi la bătaie la admiterea din vară? 

- Anul acesta, la admiterea la licenţă, vor fi locuri bugetate la specializările: Tehnologia construcţiilor de maşini, Inginerie economică industrială, Inginerie mecanică, Sisteme şi echipamente termice, Ingineria securităţii în industrie, Ingineria şi protecţia mediului în industrie, Informatică aplicată în ingineria materialelor, Autovehicule rutiere. Suntem pe punctul de a finaliza structura unui program de licenţă pe Inginerie mecanică, cu predare în limbă engleză, program care, după ce va fi acreditat, va putea fi propus studenţilor străini în anul universitar 2016-2017. Mulţi studenţi turci, găzduiţi de facultatea noastră prin programul ERASMUS, şi-au manifestat interesul pentru un astfel de program de licenţă. În plus, Facultatea de Inginerie are programe de masterat pentru toate cele şase domenii de licenţă, dar şi programe de doctorat în Inginerie mecanică, Inginerie industrială şi Ingineria materialelor.

- Cum staţi la capitolul cercetare?

- Aici, cred că avem cele mai bune rezultate din UDJG. Numărul mare de lucrări ştiinţifice în reviste cu impact la nivel mondial, numărul mare de brevete de invenţii, dar şi contractele de cercetare câştigate prin competiţie ne recomandă ca fiind o facultate de top nu numai în cadrul Centrului nostru universitar, ci şi printre facultăţile de inginerie din ţara. În cifre, vorbim de 370 de lucrări publicate în reviste internaţionale, 42 de brevete de invenţie, 34 de contracte de cercetare câştigate prin competiţie. În plus, în cadrul Facultăţii de Inginerie funcţionează câteva centre de cercetare şi excelenţă printre care amintim Laboratorul de prelucrare a materialelor polimerice, în care a făcut practică, acum câţiva ani, doi studenţi de la Harvard!

- Cum se completează la Galaţi teoria cu practică? 

- Parteneriatele pe care le avem cu firmele din Galaţi, dar şi cu alţi importanţi agenţi economici din ţară, ne permit ca studenţii interesaţi să poată face practică adevărată, adică să îşi dezvolte în mod real competenţe şi abilităţi. Anul acesta vom încheia acorduri cu firmele interesate să accepte studenţi de-ai noştri care şi-au manifestat intenţia să facă voluntariat. Am fost plăcut surprins că propunerea a venit din partea studenţilor.

- Câţi dintre absolvenţi Facultăţii de Inginerie pleacă în străinătate? 

- Vă mărturisesc că răspunzând la acesta întrebare mă încearcă două sentimente contradictorii. Un sentiment de mândrie, pentru că sunt destui care lucrează că ingineri în Europa, SUA, Canada, America de Sud sau Australia. Voi lasă modestia la o parte şi voi spune răspicat că şcoală gălăţeană de inginerie este una de top la nivel naţional. Sentimentul de tristeţe se datorează faptului că cei care lucrează în străinătate nu se întorc pentru a încerca să facă afaceri sau mici întreprinderi în ţară, pentru a da comunităţii o parte din ce au primit. Cred că pot fi gândite şi aplicate măsuri pentru contracararea migraţiei creierelor în străinătate.


 

Citit 1427 ori Ultima modificare Luni, 23 Martie 2015 21:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.