Doar 278 de locuri de muncă la aproximativ 17.500 de şomeri

Doar 278 de locuri de muncă la aproximativ 17.500 de şomeri
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ultimul raport al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) arată că Galaţiul este pe locul 22 la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, doar 278, la mare distanţă de Bucureşti, acolo unde sunt disponibile 1.771 de posturi.

Conform declaraţiilor reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi, în acest moment, rata şomajului în judeţ este între 8 şi 8,5 la sută, într-o uşoară scădere faţă de începutul anului. Cu toate astea, numărul şomerilor este în continuare mare, aproximativ 17.500 de gălăţeni fiind înregistraţi în evidenţele agenţiei.

Concret, în Galaţi, sunt vacante posturi de agent comercial, asistent manager, cofetar, brutar, electrician în construcţii, etc. Cele mai multe posturi, 34 la număr, se adresează muncitorilor necalificaţi în asamblarea produselor solide şi semisolide (14), respectiv, muncitorilor necalificaţi în asamblarea şi montarea pieselor (20). Şi tehnicienii CATV sunt căutaţi de către o firmă din Brăila, care pune la bătaie 20 de locuri de muncă pentru şomeri cu studii medii şi cu experienţă în telecomunicaţii.

Absolvenţii de studii superioare care nu au un loc de muncă, în jur de 500, conform ultimei raportări a AJOFM, nu au la dispoziţie decât 12 posturi pentru care pot aplica, în domenii diverse. Astfel, se caută un asistent manager, un consilier juridic, un consilier de calitate, un inginer căi ferate, drumuri şi poduri, doi ingineri mecanici, doi instalatori în construcţii, un inginer electronist proiectant, doi ingineri proiectanţi în construcţii, un proiectant inginer instalaţii şi un inginer proiectant în domeniul mecanicii.

Nici site-urile de recrutare nu mai sunt ce-au fost

În ceea ce priveşte căutarea locurilor de muncă prin intermediul internetului, soluţiile sunt mult reduse faţă de anii trecuţi, când firmele apelau la această formă de recrutare pentru a găsi potenţiali angajaţi. Acum, oferta virtuală cuprinde, în mare parte, posturi de agent de vânzări sau locuri de muncă în străinătate, pe salarii ceva mai decente decât în România, însă nici pe departe satisfăcătoare.

Cu toate astea, şomerii care au şi o diplomă de studii superioare îşi pot găsi mai uşor un loc de muncă prin intermediul internetului, dat fiind că multe dintre posturi li se adresează, mai ales celor care au absolvit o facultate în domeniul economic sau în domeniul IT.

Întorcându-ne la raportul ANOFM, cele mai puţine locuri de muncă la nivel naţional sunt oferite de judeţele Caraş Severin (83) şi Mehedinţi (65), în timp ce topul este condus de Dolj (1.591), Arad (1.162) şi, bineînţeles, Bucureşti (1.771).

Citit 2895 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 13:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.