Galtour-Dunărea organizează ZIUA JOBURILOR DESCHISE
Foto: Foto ”Viața liberă”, Marius Negri

Galtour-Dunărea organizează ZIUA JOBURILOR DESCHISE
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Pe 27 septembrie este sărbătorită Ziua Internaţională a Turismului, prilej cu care grupul de firme gălăţean Galtour-Dunărea organizează „Ziua joburilor deschise”, un eveniment unic de carieră dedicat celor care caută oportunităţi de angajare în domeniul ospitalităţii. Evenimentul se va derula marţi, 27 septembrie, între orele 10,00 - 17,00 la Hotel Danube Stars***, în centrul Galaţiului.

Iniţiativă a grupului de firme Galtour-Dunărea - companie de referinţă pe piaţa turistică regională şi una dintre primele firme apărute pe piaţa Galaţiului după 1989 - „Ziua joburilor deschise” este prima manifestare organizată în Galaţi ce va reuni, într-o abordare inedită, un târg de locuri de muncă în domeniul ospitalităţii, precum şi oferta de şcolarizare a unităţilor de învăţământ liceale şi universitare care formează specialişti în domeniul turismului şi serviciilor. Vor participa instituţii de învăţământ de prestigiu din Galaţi: Universităţile „Dunărea de Jos” şi Danubius, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Dumitru Moţoc” şi Colegiul Economic „Virgil Madgearu”. Sunt aşteptaţi să participe la eveniment toţi cei care doresc să facă primii paşi într-o carieră în domeniul turismului, indiferent de etapa din activitate în care se află, dar şi persoanele cu experienţă aflate în căutarea unui loc de muncă sau cele preocupate de dezvoltare profesională.

În paralel cu târgul propriu-zis de locuri de muncă, se va desfăşura o serie de workshop-uri, în Sala Viena a Centrului de Afaceri „Dunărea”, după următorul program: ora 11,00: „Firma de exerciţiu în domeniul turismului – Metoda interactivă de învăţare pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial” – Colegiul „Virgil Madgearu”; ora 12,00: „Oferta educaţională a FEAA în contextul actual” – Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Universitatea „Dunărea de Jos”; ora 14,00: „Firma de exerciţiu – Un pas spre un mediu economic real” – Colegiul „Dumitru Moţoc”; ora 15,00: „Cum să obţii un loc de muncă?” – AIESEC Galaţi; ora 16,00: „Oportunităţi în carieră în industria ospitalităţii în lumea globalizată” – Univ. Danubius; ora 17,00: „Galaţi, oraşul meu – brandul de oraş şi impactul asupra dezvoltării turismului” – FEAA, Univ. „Dunărea de Jos”.

Salarii de 1.500-2.000 de euro şi în Galaţi? „E posibil”

Înainte de „Ziua joburilor deschise”, „Viaţa liberă” i-a solicitat un scurt interviu preşedintelui grupului Galtour-Dunărea, Traian Sandu:

- Ce ne puteţi spune despre evenimentul inedit pe care îl organizaţi la Galaţi?

- Am căutat să marcăm Ziua Internaţională a Turismului printr-un târg de joburi pentru industria turismului, a ospitalităţii, dar care se va desfăşura puţin diferit faţă de manifestările standard. Am încercat să angrenăm mai multe instituţii care interacţionează cu activitatea noastră, în principal cele din învăţământ. Încercăm să ne conectăm altfel la cerinţele noii pieţe a muncii, pentru că e limpede că trebuie să vorbim despre o altă configuraţie a acesteia. Oamenii au alte aşteptări, se raportează la alte repere, iar noi ne poziţionăm în zona angajatorilor care trebuie să se adapteze la aceste cerinţe.

- Ce trebuie să facă cineva care vrea să participe la bursă, respectiv, cineva care vrea să ia parte doar la workshop-uri?

- Cine vrea să participe la bursa propriu-zisă trebuie să aibă un CV şi, în acelaşi timp, să aibă curajul şi să fie pregătit ca, instantaneu, imediat după depunerea CV-ului, să participe la o probă practică. Avem echipe pregătite care vor interacţiona cu doritorii şi, după un schimb relativ simplu de idei, ne vom da seama în ce măsură persoana respectivă este determinată să intre pe piaţa de turism. Pe partea cealaltă, ne adresăm celor care vor să înţeleagă mai bine fenomenul acesta al creării forţei de muncă, al formării sale, al circulaţiei şi specificului său, al modului în care această problematică ne afectează pe toţi: de ce în Galaţi, spre exemplu, sunt atâtea voci care spun că un specialist nu poate să câştige 1.500 sau 2.000 de euro. Noi vrem să demonstrăm că lucrul acesta e posibil, numai că trebuie îndeplinite nişte condiţii, din care prima este legată de competenţă, iar a doua, de motivaţia pe care cel care doreşte să se angajeze o are în raport cu proiectele puse de noi în practică. Trebuie să anulăm tentaţia asta negativistă, conform căreia un salariu foarte bun poate fi obţinut numai în Bucureşti sau numai într-o ţară din vestul Europei. Problema este să avem sinceritatea să discutăm, să ajungem împreună la soluţia care să genereze acest salariu.

- Printre locurile de muncă cel mai des oferite prin AJOFM se situează şi cele din acest domeniu, al ospitalităţii. Cum apreciaţi nivelul acestei pieţe de muncă din Galaţi?

- Este un paradox, din punctul meu de vedere. Eu cred că instituţiile şcolare îşi fac treaba, nu sunt adeptul ideii că învăţământul românesc este total ineficient şi că nu reuşeşte să producă o forţă de muncă bună calitativ. Dacă plecăm de la premisa că aceste instituţii livrează forţă de muncă, se pune apoi problema că piaţa le oferă acestor oameni oportunităţi. De aici începe această dezbatere contradictorie, despre ce aşteaptă tinerii promiţători angajaţi şi ce aşteaptă angajatorii. Un clişeu este că patronii vor cât mai multă muncă, cu bani cât mai puţini. Sigur, nu negăm că încă mai există astfel de cazuri. În compania noastră nu este aşa. Noi încercăm să determinăm oamenii să înţeleagă mecanismul în care intră, care, în câteva cuvinte, e foarte simplu: dacă omul are un aport la plusvaloarea care se creează în cadrul societăţii, el îşi primeşte beneficiile în raport cu contribuţia. Aici intervine aspectul pregătirii pe care o au oamenii care, de exemplu, vor să ocupe un post de ospătar sau de bucătar. Eu vă asigur că un bucătar competent şi bine pregătit profesional de la SC Dunărea SA poate pleca liniştit acasă cu 1.000 de euro pe lună, pragul acesta despre care românii tot vorbesc că s-ar întoarce acasă, din străinătate, dacă ar avea oportunităţi să-l atingă în ţara asta.

Citit 7841 ori Ultima modificare Marți, 03 Ianuarie 2023 12:32