Americanii au solicitat-o Universităţii Dunărea de Jos. O gălăţeancă este cercetător în IOWA

Americanii au solicitat-o Universităţii Dunărea de Jos. O gălăţeancă este cercetător în IOWA
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

Licenţiată cu master şi doctorat, conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi - prima facultate de profil din România, cu o tradiţie de peste 60 de ani - dr. Aura Darabă este un expert de care americanii au mare nevoie. Colaborarea gălăţencei cu Universitatea de Stat din Iowa a început încă din 2007, iar din 2012 americanii au solicitat-o Universităţii "Dunărea de Jos", pentru a desfăşura activităţi academice şi ştiinţifice, de predare şi mentorat, ca specialist recunoscut la nivel internaţional.

"Siguranţa alimentelor este un domeniu ştiinţific extrem de vast şi cu implicaţii majore asupra sănătăţii individului şi a sănătăţii publice. Diversitatea problemelor cu care un specialist în industrie alimentară se poate confrunta în acest domeniu m-a determinat să aleg acest drum profesional, atât în ţară cât şi la universităţile din Grecia şi SUA", ne-a mărturisit dr. Aura Darabă, profesor asociat la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi şi cercetător asociat la Universitatea de Stat din Iowa, SUA.

Carieră peste graniţe

Cariera sa internaţională a început în 2005, în Grecia, la Universitatea "Aristotel" din Salonic, unde a realizat cercetări postdoctorale. În 2006, a câştigat o bursă "Norman E. Borlaug", sponsorizată de către USDA (Departamentul de Agricultură al SUA) şi USAID (Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională), la Universitatea de Stat din Kentucky, SUA. "Ca urmare a colaborării bune cu această instituţie de învăţământ superior şi cu colegii de acolo, am organizat, în mai 2007, la Universitatea "Dunărea de Jos” din Galaţi conferinţa "Food Packaging and Food Safety. Food packaging up-to-date" ("Ambalarea produselor alimentare şi siguranţa alimentară. Ambalarea produselor alimentare la zi"), avându-l ca profesor invitat pe Dr. Clair Hicks, de la University of Kentucky. Tot în 2007, am început colaborarea cu Universitatea de Stat din Iowa, colaborare care continuă şi la ora actuală. Din 2012, am fost solicitată Universităţii "Dunărea de Jos" să lucrez ca fost cercetător asociat în cadrul Universităţii din Iowa. Voi continua colaborarea cu Universitatea din Iowa ca director al memorandumului de colaborare pe care l-am încheiat în 2014 între Universitatea de Stat din Iowa şi Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi", ne-a declarat dr. Aura Darabă.

CV impresionant

Nu e deloc de mirare că dr. Aura Darabă a intrat în atenţia americanilor. Domeniul său de expertiză este siguranţa şi calitatea alimentelor şi standarde de calitate în industria alimentară şi în unităţile de alimentaţie publică. În 2014, a fost instructor pentru siguranţa alimentelor pentru procesatorii de alimente haitieni, în cadrul proiectelor derulate de guvernul american.

Dr. Aura Darabă este autoarea şi coautoarea unor cărţi, articole, studii de specialitate în publicaţii ştiinţifice şi prezentări ştiinţifice în domeniul siguranţei şi calităţii alimentelor, al controlului agenţilor patogeni alimentari folosind tehnologii non-termice şi antimicrobiene naturale, ambalare în vid. A participat la proiecte de interes internaţional şi a organizat numeroase ateliere şi seminarii internaţionale în domeniul siguranţei alimentare şi standardelor alimentare.

Ce face peste Ocean

Activităţile desfăşurate de dr. Aura Darabă la Universitatea din Iowa sunt multiple şi complexe. De pildă, a realizat cercetare aplicată, a fost director de proiecte de cercetare, expert evaluator al proiectelor naţionale (SUA) şi internaţionale (Grecia) şi recenzor al revistei de specialitate "Meat Science" (SUA). De asemenea, desfăşoară activităţi de mentorat pentru studenţii de la master şi de la doctorat, transfer de cunoştinţe prin organizarea şi/sau participarea la conferinţe ştiinţifice, consultanţă pentru industria alimentară în domeniile de siguranţă/ procesarea alimentelor etc.

Întrebată care au fost cele mai interesante şi mai dragi proiecte în care s-a implicat, Aura Darabă ne-a răspuns: "Practic, în această profesie, toate proiectele sunt importante şi cu semnificaţie pentru siguranţa alimentului şi pentru ştiinţa alimentului, în general, fie că este vorba de cercetare aplicată, fie că este vorba de transfer de cunoştinţe prin participare la conferinţe recunoscute internaţional".

Agenda plină în 2018

În 2017, dr. Aura Darabă a susţinut trei prezentări ştiinţifice la conferinţa anuală a Asociaţiei Internaţionale a Procesatorilor de Alimente, care a avut loc în Tampa, Florida. De asemenea, a fost membră a comitetelor de organizare a conferinţelor internaţionale "20th Global Summit on Food Processing, Safety & Technology", în noiembrie 2017, în Las Vegas, şi "2nd International Conference on Food Microbiology", în noiembrie 2017, la Madrid, cu tema "Accelerating Research and Innovation in Food Microbiology".

Dr. Aura Darabă are deja agenda internaţională stabilită pentru 2018. Este membră a comitetului de organizare a celei de-a 12-a conferinţe internaţionale privind agricultura şi horticultura - "12th International Conference on Agriculture and Horticulture" cu tema "Emerging trends in Agriculture and Horticulture" ("Tendinţe emergente în agricultură şi horticultură"), care va avea loc în iulie la Sydney, Australia. Şi tot în 2018, va susţine o prezentare intitulată "A "Train-the-Trainer" Approach to HACCP Training for Food Processors in Developing Countries based on a Haitian Experience", în cadrul cursului de Siguranţă Alimentară oferit de către Universitatea de Stat din Iowa studenţilor săi.

Cum a fost pentru dr. Aura Darabă experienţa de instructor pentru siguranţa alimentelor pentru procesatorii de alimente haitieni în cadrul proiectelor derulate de guvernul american şi cât de sănătos mănâncă americanii, în comparaţie cu românii, veţi afla într-o pagină viitoare de Diaspora.

Citit 8155 ori Ultima modificare Joi, 25 Ianuarie 2018 20:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.