Ca acasă, departe de casă. Cum petrec Paştele gălăţenii din Diaspora

Ca acasă, departe de casă. Cum petrec Paştele gălăţenii din Diaspora
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Artista de muzică populară Irina Loghin şi actorul Dragoş Moştenescu sunt vedetele petrecerilor la care sunt invitaţi românii din Ravenna - Italia şi Londra - Marea Britanie, în seara primei zile de Paşte, pe 8 aprilie. Vor sărbători ca acasă, departe de casă, şi românii din Canada, şi cei din Austria.

Vă invităm alături de noi într-un scurt periplu în lumea largă, pentru a afla cum vor primi sărbătoarea Învierii românii şi, în special, gălăţenii din Diaspora.

Înviere la Câmpul Românesc

Cuplul Maria Dincov, gălăţeancă prin adopţie, şi Florin Borduşanu, gălăţean get-beget, vor petrece sfintele sărbători ale Paştelui alături de români, la Câmpul Românesc din Hamilton, Canada. Şi în acest an, mesele vor fi pline de bucate tradiţionale şi de ouă roşii, dar, mai presus de toată abundenţa gastronomică, românii din Canada îşi găsesc aici pacea neasemuită a sufletului şi o împăcare deplină cu ei înşişi şi cu cei din jur. "Aici, eşti "acasă", în poienile cu troiţe şi copaci înmuguriţi, lângă chipul lui Eminescu dăltuit în marmură albă, sub maiestuoasele sălcii de lângă râu, unde se oglindesc pădurile de pe deal, ascunzând în căuşul lor Capela Sfânta Maria. În acest loc de simboluri ale trecerii noastre prin istorie, binecuvântat de lumina şi seva înfloririi, sărbătorirea Învierii lui Hristos devine o sărbătoare a primăverii, înţelegerii între semeni şi bucuriei de a fi împreună!", mărturiseşte cel care dă semnalul reunirii în Câmpul Românesc, Mitică Răchitan.

Chef la restaurantul unui gălăţean

Despre gălăţeanul Răducu Nicodim, administratorul Danubiana Group SRL, aţi putut afla tot din pagina de Diaspora a ziarului "Viaţa liberă", când a primit titlul de întreprinzătorul anului 2015 în Italia, în cadrul Topului Naţional al Firmelor, la iniţiativa Camerei de Comerţ şi Industrie a României în Italia (CCIRO Italia), partenerul de la Roma al Camerei de Comerţ şi Industrie a României. Depozitului şi magazinelor proprii administrate de gălăţean li s-a adăugat Salonul "Danubiana", unde, în seara primei zile de Paşte, va fi organizat un eveniment de neuitat.

Potrivit afişelor postate pe reţelele de socializare, va fi un spectacol extraordinar oferit de interpreta de muzică populară Irina Loghin! Ospăţul va fi unul pe măsură, cu drob de miel, pastramă afumată, caş de oaie, sărmăluţe în foi de viţă şi de varză cu smântână şi mămăliguţă, friptură de miel, vin, cozonac, pască şi ouă roşii. Iar muzica, dansul şi voia bună pe tot parcursul serii vor fi asigurate de formaţia Realistic!

Umor a la Dragoş Moştenescu

"Se aude-n tot oraşul/ Azi apare iepuraşul/ să ne-aducă ouă roşii/ L-aşteaptă tinerii şi moşii!", aşa cântă, acompaniat vesel de pian, actorul Dragoş Moştenescu sau Costel din serialul "La Bloc", într-un filmuleţ în care îi invită pe românii din capitala Marii Britanii la un show de comedie muzicală şi foarte multe poveşti din "Ferma Vedetelor", emisiunea de succes a Pro Tv. "O să fie muzică, glume la ordinea zilei, iar meniul… te lingi pe degete! Vă promit!", spune actorul, care îşi aşteaptă publicul pe 8 aprilie şi la restaurantul Crystals of London.

Organizatorii adaugă în meniul petrecerii muzică live cu formaţia "No Comment" şi bucate tradiţionale gătite cu pasiune, plus cozonac şi pască. Mai mult, pentru cei care vor să se bucure de preparatele tradiţionale de Paşte şi pe masa de acasă, fără a fi nevoiţi să petreacă ore întregi în bucătărie, restaurantul primeşte comenzi pentru drob, sărmăluţe, pască, cozonaci sau prăjituri de casă.

Ouă încondeiate şi picturi pe sticlă la Viena

Până ieri, 5 aprilie, în Joia Mare, românii din Austria au putut vizita, la sediul Institutului Cultural Român de la Viena, expoziţia de ouă încondeiate a Ileanei Hotopilă şi picturile pe sticlă cu motive populare tradiţionale din Transilvania realizate de Ion Onuc Nemeş, fostul director al Bibliotecii Judeţene "Astra" Sibiu, jurnalist al cotidianului "Tribuna". Ileana Hotopilă, una dintre cele mai apreciate artiste de gen din ţară, lucrează cu migală ouă încondeiate, încorporând modele tradiţionale precum "Brâul Maicii Domnului", "Crucea Paştelui", "Fierul Plugului" şi "Coarnele Berbecului".

Citit 4062 ori Ultima modificare Marți, 10 Aprilie 2018 10:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.