Comorile muzicale ale României Mari. Fiica unui gălăţean care a uimit lumea, în concert la Londra

Comorile muzicale ale României Mari. Fiica unui gălăţean care a uimit lumea, în concert la Londra
În imagine, Simina Croitoru
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Violonistă de excepţie, Simina Croitoru, fiica unuia dintre gălăţenii care au uimit lumea, Gabriel Croitoru, va concerta la Londra, pe 5 aprilie, în cadrul programului special pe care Institutul Cultural Român din capitala Marii Britanii l-a dedicat centenarului României.

“Music in Greater Romania (1918-1945) in the Enescu Series”, aşa se intitulează evenimentul pentru care Institutul Cultural Român (ICR) din 1 Belgrave Square a trimis deja invitaţiile. „În cadrul programului special dedicat centenarului românesc (1918-2018), populara noastră serie de concerte Enescu priveşte în urmă, după o serată dedicată compoziţiilor din timpul Primului Război Mondial, la tradiţia muzicală uimitoare a României interbelice, o adevărată perioadă culturală de aur, în multe privinţe. Violonistul Simina Croitoru şi pianistul Alexandru Burcă, doi interpreţi de abilităţi uimitoare, vor prezenta un program de nestemate muzicale, unele dintre ele în premieră în Marea Britanie, compuse de Constantin C. Nottara, Mircea Chiriac, Paul Constantinescu, Mihail Jora, Bela Bartok şi, desigur, George Enescu”, anunţă Institutul Cultural din Londra.

Aşchia nu sare departe de trunchi...

şi nici fiica unul violonist, departe de arcuşul tatălui ei, aşa putem spune despre Simina Croitoru, fiica lui Gabriel Croitoru, una dintre personalităţile despre care aţi putut citi în rubrica „Gălăţeni care au uimit lumea”, din ziarul „Viaţa liberă”. Gabriel Croitoru a devenit cunoscut în România după ce a câştigat concursul prin care a intrat în posesia viorii Guarnieri ce i-a aparţinut lui George Enescu. Între tată şi fiică există asemănări uimitoare. Violonistul, născut în Galaţi, a urcat pentru prima dată pe scenă la vârsta de nouă ani, alături de orchestra simfonică a oraşului natal. Potrivit ICR Londra, Simina Croitoru a susţinut primul concert la vârsta de opt ani, sub bagheta dirijorului Mădălin Voicu, pe scena prestigioasei Săli Radio. De atunci, a urcat pe scenele lumii de peste 200 de ori, ajungând în Germania, Italia, Franţa, China şi America de Sud.

Despre Simina Croitoru aflăm, de pe portalul Filarmonicii de Stat din Sibiu, că este masterand al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, la clasa tatălui său, violonistul şi profesorul universitar Gabriel Croitoru. Încă de la vârsta de şapte ani a fost laureată a Concursurilor naţionale şi internaţionale de vioară. La fel ca tatăl ei, a câştigat "Lira de Aur", dar şi importante alte premii la concursuri naţionale şi internaţionale precum Trofeul "W. A. Mozart", Premiul I absolut - "Citta di Stresa" Italia, Premiul I - "Jeunesses Musicales" Bucureşti, Premiul I - Rovere d'Oro" San Bartolomeo.

Partener pe măsură

În cadrul evenimentului muzical organizat de Institutul Cultural Român, Simina Croitoru va avea un partener de excepţie – pe tânărul pianist Alexandru Burcă, absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Potrivit ICR Londra, a colaborat cu prestigioşi dirijori precum Cristian Brâncuşi, Daniel Jinga, Tamás Bolba, Ciprian Teodoraşcu sau Martin Bredin şi a cântat cu Orchestra Radio din România şi Filarmonica "George Enescu" din Bucureşti. Împreună cu tenorul Vlad Miriţă, Alexandru Burcă conduce un proiect foarte reuşit dedicat muzicii pop interbelice.

Reamintim că, În cadrul programului de celebrare internaţională a Anului Centenarului, Institutul Cultural Român şi Ambasada României în Regatul Unit au lansat, la Londra, un elaborat website în limba engleză, care spune extraordinara poveste a Marii Uniri, pentru publicul anglofon de pretutindeni: www.romaniancentenary.org. Site-ul poartă titlul The Making of United Romania şi are motto-ul The greatest Romanian story ever told / Cea mai frumoasa poveste românească spusă vreodată.

Citit 4035 ori Ultima modificare Joi, 29 Martie 2018 16:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.