Un secol de cinema românesc. Vedeta Tecuciului, admirată la Madrid

Un secol de cinema românesc. Vedeta Tecuciului, admirată la Madrid
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Celebrul automobil de epocă Ego 4/14, unic în România, cel mai preţios exponat din patrimoniul Muzeului de Istorie "Teodor Cincu" din Tecuci, a putut fi admirat, duminica trecută, la cinematografului Cine Doré, din Madrid, Spania, în pelicula "Restul e tăcere", condus de inginerul Gabriel Jelea, care l-a salvat de la dispariţie. Proiecţia filmului lui Nae Caramfil a avut loc în cadrul retrospectivei "Un secol de cinema românesc", care se desfăşoară până pe 29 mai.

Potrivit unui comunicat de presă remis de Institutul Cultural Român (ICR) de la Madrid, ciclul "Un secol de cinema românesc" reuneşte filme care îşi propun să ofere spectatorului o retrospectivă reprezentativă a filmului românesc, a cărui istorie, în ciuda succesului său actual în diverse festivaluri, este încă puţin cunoscută.

Ciclul de filme a fost inaugurat pe 14 aprilie, cu scurtmetrajul de animaţie "Scurtă istorie" de Ion Popescu-Gopo, câştigător al Premiului Palme d´Or la Cannes în 1957, urmat de filmul "Hotel de lux".

Pelicula regizată de Nae Caranfil, care are ca punct de plecare primul lungmetraj românesc, realizat în 1912, "Independenţa României", a constituit şansa de restaurare a maşinii fabricate în 1924, la Berlin, care, după ce fusese dezmembrată de fosta Securitate, fiindcă s-au găsit cartuşe în ea, ajunsese un hârb în magazia muzeului din Tecuci.

"Restul e tăcere" a fost urmat de alte filme nu mai puţin celebre, "Răscoala", "Secvenţe" şi "A fost sau n-a fost?", difuzate în original, cu subtitrare în limba spaniolă.

Citit 3600 ori Ultima modificare Joi, 19 Aprilie 2018 20:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.