Alături de brăţările dacice de la Sarmizegetusa Regia. Inel de aur descoperit la Poiana, expus la Lisabona (FOTO)

Alături de brăţările dacice de la Sarmizegetusa Regia. Inel de aur descoperit la Poiana, expus la Lisabona (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

"Delicatul inel de aur cu camee de sardonix, găsit la Poiana Tecuci, o măsură a măiestriei meşterilor romani", aşa este descrisă preţioasa bijuterie pe care peste 50.000 de vizitatori, printre care şi preşedintele Portugaliei, au putut-o admira, până acum, la Muzeul Naţional de Arheologie din Lisabona, în cadrul expoziţiei "Aurul Antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic".

"Una dintre brăţările dacice de la Sarmizegetusa - parte a uneia dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice din ultimul secol din Europa, coiful princiar de la Coţofeneşti, patera din tezaurul de la Pietroasele, o aplică din cel de-al doilea mormânt princiar de la Apahida, rhytonul de la Poroina Mare şi delicatul inel de aur cu camee de sardonix găsit la Poiana Tecuci, o măsură a măiestriei meşterilor romani" se află la Lisabona, în cadrul expoziţiei "Aurul Antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic". Acestea sunt, potrivit unui comunicat de presă al Institutului Cultural Român din Lisabona, câteva dintre cele 21 de piese ce provin din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României, expuse în Sala Tezaurului a Muzeului Naţional de Arheologie din Lisabona. Comorile vor mai putea fi văzute de publicul lusitan până pe 29 aprilie, laolaltă cu piese contemporane lor, provenind din patrimoniul portughez.

Conform sursei citate, expoziţia "Aurul Antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic" a înregistrat deja peste 50.000 de vizitatori şi a fost declarată de către partenerul portughez drept cel mai de succes parteneriat internaţional în care a fost implicat în ultimii ani!

Centenar de două ori

Potrivit Institutului Cultural Român (ICR) Lisabona, expoziţia şi-a deschis porţile pe 28 noiembrie 2017, în preajma inaugurării Anului Centenar al Marii Uniri, ca un veritabil preambul al acestuia, şi a fost pusă sub semnul aniversării, în 2017, a 100 de ani de relaţii diplomatice între România şi Portugalia. Sub înaltul patronaj al preşedinţilor României, Klaus Werner Iohannis, şi Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, manifestarea este organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, în parteneriat cu Direcţia Generală a Patrimoniului Cultural portughez, Muzeul Naţional de Arheologie din Lisabona, Ambasada României în Republica Portugheză şi ICR Lisabona.

"Expoziţia propune vizionarea în paralel a pieselor celor mai de preţ ale arheologiei portugheze şi a unei selecţii de douăzeci şi una de piese iconice provenite din tezaurul Muzeului Naţional de Istorie a României, fiind fructul unei iniţiative culturale fără precedent, menite să ilustreze faptul că cele două ţări nu sunt unite doar prin moştenirea latină comună, ci şi prin circulaţia ideilor şi formelor artistice în Europa preromană şi în spaţiul cultural al Imperiului Roman", precizează ICR Lisabona.

Conferinţă

În acest context, directorul Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu, a susţinut astăzi, 13 aprilie, conferinţa intitulată "Brăţările regale dacice de la Sarmizegetusa Regia", pe parcursul căreia a făcut o incursiune în istoria Daciei preromane şi a prezentat cea mai spectaculoasă descoperire arheologică din Europa ultimului secol. Conferinţa a fost dedicată în special mediului academic şi universitar şi a fost precedată de o vizită ghidată a expoziţiei, condusă de directorul Muzeului român.

Evenimentul face parte din Sezonul Cultural Românesc, program iniţiat de Institutul Cultural Român de la Lisabona, împreună cu Ambasada României în Republica Portugheză şi Muzeul Naţional de Arheologie.

Citit 5353 ori Ultima modificare Vineri, 13 Aprilie 2018 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.