Cum l-au sărbătorit gălăţenii din Diaspora pe Eminescu (FOTO)
Foto: Oana Cernat

Cum l-au sărbătorit gălăţenii din Diaspora pe Eminescu (FOTO)
Vlăstar din Teiul lui Eminescu, plantat în Viena
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

"În aceste vremuri în care mulţi uită de cultură, de rădăcini, de istorie şi de ceea ce înseamnă a fi român... noi, cei de la Trieste, vrem să ne aducem aminte de Eminescu organizând o serată literară și un concurs de desene. Un gând frumos către Galați, oraşul care mi-a dat dragostea de limba română!", este mesajul pe care l-am primit din Italia, de la gălăţeanca Adriana Ingrid Patriche, implicată în activitatea Asociaţiei italo-române "Danubio". Iată cum l-au sărbătorit gălăţenii din diaspora pe Mihai Eminescu.

Plecaţi din oraşul care a ridicat prima statuie din România dedicată Poetului Naţional Mihai Eminescu, gălăţenii stabiliţi pe alte meleaguri nu au nevoie să li se amintească de ziua de 15 ianuarie ori de semnificaţia ei. Iar inima, sufletul, dar mai ales educaţia primită nu-i lasă câtuşi de puţin să ignore această zi. Din contră! Devine un motiv de promovare a României şi a culturii româneşti.

Giornata della Cultura Romena/Concorso Eminescu di disegno

Aşa sună, în limba italiană, serata literară dedicată Zilei Culturii Naţionale, căreia i s-a adăugat un concurs de desene şi grafică "In memoriam Mihai Eminescu", organizate în seara de 15 ianuarie, la Trieste şi Mestre, de Asociația italo-română "Danubio" (Trieste), Asociația "Romeni & Moldavi In Veneto" şi Associazione Culturale Romena "George Enescu".

"Cu prilejul împlinirii a 169 de ani de la nașterea poetului nostru național Mihai Eminescu, românii din Trieste și Veneţia marchează Ziua Culturii Naționale cu o seară de literatură, unde vom discuta despre actualitatea poetului, vom redescoperi citind lumea eminesciană, vom savura frumusețea literaturii românești în general", se arată în prezentarea evenimentului. Condiţia de participare impusă doritorilor? Rugămintea de a aduce o carte românească preferată sau un text al poetului, din care să citească. Şi asta au şi făcut, aşa cum o dovedesc clipurile video realizate în direct, pe Facebook, în seara de 15 ianuarie, participanţii amintindu-şi cu drag fie de cărţile copilăriei, precum "Toate pânzele sus" sau "Colţ alb" sau aventurile lui Nică povestite de Ion Creangă, fie de cele pe care le citesc în prezent, ca adulţi.

În ceea ce priveşte desenele, inspirate din creațiile poetului Mihai Eminescu, acest concurs a fost dedicat în special copiilor. Organizatorii au precizat că lucrările micilor artişti vor fi prezentate în cadrul unei expoziţii la Consulatul General al României la Trieste, acolo unde va avea loc și premierea câștigătorilor.

Vlăstar din teiul lui Eminescu la Viena

Despre puietul desprins din Teiul lui Eminescu din Iaşi, plantat în capitala Austriei, am aflat de la jurnalista gălăţeancă Oana Cernat din Viena. Vlăstarul se află în Stadtpark, şi aşa cum atestă placa de marmură amplasată în apropierea lui, "a fost plantat de comunitatea românească din Viena pentru a marca perioada vieneză de studiu a poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu". Ceremonia de plantare a avut loc pe 21 octombrie 2017, iar acţiunea a fost posibilă datorită sprijinului acordat de Asociaţia "Mihai Eminescu" - Viena şi Primăria municipiului Iaşi. Puietului de tei îi mai poartă de grijă şi gălăţeanca noastră, Oana, ori de câte ori are ocazia.

"În caracter popular românesc"

"A Romanian genius in Vienna and Paris" - "Geniu românesc în Viena şi Paris", aşa s-a intitulat concertul susţinut de violonistul Remus Azoiței, unul dintre gălăţenii care au uimit lumea, și pianistul Eduard Stan, la sala Kasteliotissa din Nicosia. Evenimentul, organizat de Ambasada României în Republica Cipru, a fost dedicat preluării de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, dar a avut loc într-o seară cu semnificaţie aparte - 15 ianuarie, Ziua Culturii Naţionale şi, deopotrivă, ziua de naştere a poetului naţional Mihai Eminescu. Intrarea a fost liberă, iar concertul a fost urmat de un cocktail. Programul serii a fost alcătuit din Sonata pentru vioară şi pian de Claude Debussy, Sonata op. 100 în la major pentru vioară și pian de Johannes Brahms și Sonata a III-a în la minor "în caracter popular românesc" de George Enescu.

Citit 2546 ori Ultima modificare Joi, 17 Ianuarie 2019 14:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.