Evaluaţi acest articol
(41 voturi)
7 comentarii

La finalul clasei a VIII-a, profesorii i-au sfătuit pe părinţii ei să o dea la profesionala de croitorie, pentru că era "prea visătoare" pentru a avea un viitor strălucit în viaţă. Dar ea ales să-şi croiască altfel destinul. Şi a reuşit. Acum nouă ani, i s-a propus un contract de şase luni ca designer pentru o centrală nucleară în Finlanda, contract care s-a tot prelungit, fiind valabil şi astăzi.

"Suntem foarte mulţi români aici, care lucrează pentru construcţia acestei centrale nucleare. Este un proiect unic, de care eu sunt foarte mândră. Se numeşte «reactorul european cu apă presurizată» EPR. Este primul de acest gen din lume, şi are pereţi atât de groşi încât, dacă un avion s-ar prăbuşi deasupra lui, n-ar păţi nimic. Toate componentele sunt proiectate să reziste unui cutremur de nouă grade sau unui impact cu un avion", ne-a declarat gălăţeanca pe care am descoperit-o în Finlanda. Din modestie, aceasta a preferat să nu-şi facă publică identitatea, dar a acceptat să ne spună povestea de viaţă care a purtat-o din Micro 13B în Ţara lui Moş Crăciun.

"Dacă e să pici, pici de sus!"

A crescut în Micro 13B, despre care, mai târziu, un amic din facultate avea să-i spună că e "marginea lumii. Că dacă ar mai fi făcut un pas, cădea!". "Nu e adevărat… dacă e să pici, pici de sus!", spune cu convingere gălăţeanca, amintindu-şi de copilărie.

Elevă mediocră, după cum singură afirmă, părinţilor ei li s-a recomandat la finele gimnaziului s-o îndrume spre şcoala profesională pentru croitorese, pentru că era, în opinia profesorilor, prea visătoare ca să poată face altceva în viaţă. "Atunci s-a petrecut ceva uimitor. Mi-am dorit să le dau o lecţie de viaţă tuturor şi să le arăt că nu există limite dacă vrei ceva cu adevărat. Aici am început eu să-mi trăiesc călătoria asta numită viaţă".

A intrat, peste aşteptările familiei, la Liceul "Emil Racoviţă", unde, după cum mărturiseşte, n-a fost o elevă sclipitoare, apoi a absolvit Facultatea de Nave: "Eram deja un adult în devenire care ştia foarte bine ce îşi doreşte: să-şi găsească o slujba suficient de bine plătită încât să nu aibă nevoie de un bărbat ori de ajutor de la familie pentru a-şi permite o viaţă decentă. Citisem despre ciclicitatea dezvoltării industriei navale şi, conform calculelor mele, după cei cinci ani de studiu industria navală ar fi trebuit să fie pe o pantă abrupt crescătoare… ceea ce s-a şi întâmplat. Am muncit pentru Daewoo Mangalia, unde m-am simţit foarte răsfăţată de soartă, după care am născut un băieţel pe care mi-am dorit mult să-l cresc în Galaţi, alături de familie, aşa că m-am angajat la ICEPRONAV", ne-a povestit inginera.

Cariera avea să i se schimbe când o firmă din Bucureşti a contactat-o pentru un contract de şase luni, ca designer pentru o centrală nucleară în Finlanda. "Pregătirea mea ca inginer navalist se poate asimila foarte uşor cu ingineria mecanică, aşa că e chiar mai uşor la centrală", a precizat specialista.

Finlanda cea rece şi albă

"Dacă a fost dificil să plec? Daa… mi-amintesc că am plâns tot drumul de la maxi-taxi până am ajuns la destinaţia finală, şi apoi în fiecare seară când intram pe Skype şi trebuia să-i explic puştiului meu, în vârstă de patru ani, că mami nu poate să vină acasă.

Finlanda am găsit-o rece şi albă, ca apoi să se descopere încet-încet ca fiind un loc în care puteam să merg pe lângă beţivanii care ieşeau din baruri fără să-mi fie teamă că voi fi agresată. Un loc în care mi-am pierdut de trei ori telefonul şi de fiecare dată mi-a fost înapoiat, un loc în care copilul meu merge la şcoală singur şi nu mi-e teamă! Un loc în care se poate să rezolvi absolut orice de pe net… asigurări, bănci, instituţii de stat, ambasade", ne-a mărturisit gălăţeanca.

Întreaga lume într-un singur loc

"La un moment dat, s-au vorbit în centrală nu mai puţin de 54 de limbi. Am avut oportunitatea să cunosc aproape întreaga lume într-un singur loc… şi să concluzionez că suntem la fel de frumoşi, urâţi, buni şi răi, sinceri şi vicleni, indiferent de naţie. Că, spre dezamăgirea unora… să ştiţi că noi, românii, nu am inventat nimic, fie că e de bine, fie că e de rău. Am colegi din Germania, Franţa, SUA care muncesc de zeci de ani prin toată lumea, câte cinci - şase ani în câte un loc, şi nu se plâng că ar avea statut de emigrant! Asta le e viaţa, unii nici nu şi-o imaginează altfel. Copiii îi însoţesc, învaţă la şcoli internaţionale în limba engleză şi astfel toată familia creşte în experienţă", ne-a povestit gălăţeanca din Finlanda.

În cei nouă ani de când trăieşte în Finlanda, gălăţeanca spune că a învăţat enorm de multe în plan profesional. Şi, după cum mărturiseşte, are un sentiment aparte când merge în centrală şi ştie aproape fiece colţ: "«Asta eu am decis să fac aici», îmi spun cu emoţie uneori… Desigur sunt şi momente când recunosc că aş fi putut să o fac mai bine!", afirmă inginera navalistă ajunsă designer de centrală nucleară.

Ce înseamnă succesul

"Motivele care te îndeamnă să pleci nu sunt aceleaşi cu motivele care te conving să rămâi!", spune privind retrospectiv şi adaugă cu convingere: "Succesul, pentru mine, înseamnă să-mi permit oricând o pizza şi o porţie zdravănă de râs cu prietenii, de preferat undeva, în mijlocul naturii. Pizza mi-o permit oricând, dar porţia de râs NU!".

Întrebată ce-o mai leagă de Galaţi şi de România, profesionista poveştii noastre ne-a răspuns: "De la Galaţi mi-am luat la revedere pe vremea când munceam în Mangalia, de România mă leagă întreaga mea fiinţă de moldoveancă, titlu de care nu mi-a fost şi nici nu-mi va fi vreodată ruşine".

Citit 10677 ori Ultima modificare Vineri, 22 Februarie 2019 16:02

7 comentarii

 • postat de Amintiri cu si despre ing. navalisti Marți, 12 Martie 2019 08:04 84.227.242.*** Link la comentariu
  0
  3

  Povestea doamnei mi-a adus zambetul pe buze...nu ironic! Absolut deloc! Ci...nostalgic!
  Galateanca din Micro 19, tot absolventa de Nave, fosta eleva a Liceului Emul Racovita (ce coincidente!), imi amintesc cum la facultate unul din profesori ne spunea sa punem mana pe carte sa invatam, ca viitorii navalisti vor avea o viata roz si un salariu de cel putin 3000 dolari! Zambesc.
  Nu stiu de ce, dar era vorba de dolari si nu de euro. E o facultate foarte frumoasa si foarte grea si sunt mandra ca am absolvit si facultatea si un master in arhitectura navala. Numai ca nevoia/viata/soarta au facut sa nu imi gasesc de munca in domeniu si ca multi altii sa aleg sa plec din tara. Intr-adevar, castig mult mai mult decat 3000 dolari, insa duc in sufletul meu frustrarea ca nu am avut sansa sa muncesc ca inginer navalist in Romania. Respect si tot binele tuturor navalistilor si cadrelor didactice de la Facultatea de Nave! Mi-e dor de acei ani...Salutari tuturor din Elvetia! Gianina Boscencu

  Raportează
 • postat de -35 Joi, 28 Februarie 2019 16:16 134.37.0.*** Link la comentariu
  0
  9

  Imi amintesc ca in primul an la aceeasi facultate, profesori mi-au spus sa ma las de facultatea asta ca e mult prea grea si luand in considerare ca veneam de la un liceu slab cotata in Galati, nu o sa am nici o sansa sa devin navaliast.
  Pentru un tanar de 18 ani, la acea vrema a fost o lovitura greu de digerat. Acum ma bufneste rasul cand imi aduc aminte.
  Ambitia sa le dovedesc ca gresesc a fost motorul (unul dintre ele) care m-a motivat sa termin acea facultate si sa o termin ca sef de promotie si cu invitatia de a urma o cariera in invatamantul universitar la aceeasi facultate.

  Legat de articol, tot ce pot sa spun este: felicitari personajului.
  Acum 15-20-25 ani, aspiratiile si ambitiile tinerilor absolventi de studii superioare si in special navalistii, nu erau sustinute de economia Romaniei, ceea ce a dus la un exod al navalistilor spre alte colturi ale lumii unde au fost apreciati pentru valoarea lor si au avut posibilitatea sa se exprime si sa-si indeplineasca visurile.

  Pacat...

  Raportează
 • postat de lucian Vineri, 22 Februarie 2019 10:47 79.3.97.*** Link la comentariu
  2
  10

  Asa este, nu se poate trai in tara asta si mai ales in Moldova. Moldova a devenit o zona tampon, unde nu se intampla nimic, nici investitii, nici autostrazi, aeroporturi.... Politica se gandeste doar la fotoliile comode in parlament si alte institutii de conducere a tarii. Asa toti vor pleca fara sa se uite inapoi!

  Totusi articolul nu vorbeste tocmai de asta. Spune ca o fata care nu parea ca invata prea bine (recunoaste chiar ea ca nu era prea sclipitoare), a avut ambitia sa demonstreze ca poate sa devina cineva. Si a devenit. In ROMANIA. Toti astia cu ganduri de plecat, ar trebui mai intai sa se trezeasca la realitate, sa faca ceva, sa iasa din starea de ASTEPTARE, pentru ca nu va veni nimeni sa le dea ceva gratis. Trebuie sa te pui singur la treaba, sa transpiri, sa lupti!

  O fata care nu invata prea bine, a facut facultatea (cati din voi astia care vreti sa plecati, ati avea "curajul" asta?) si mai intai a plecat la Mangalia, s-a intors la Galati dupa care a plecat afara. Asta pentru ca s-a dovedit ca era buna, au cautat-o de la Bucuresti. Si tot ca lucra bine, i-au prelungit contractul.............s.a.m.d.

  Oricum e mai bine afara, Pentru ca mandrii nostri care ne conduc nu fac nimic sa opreasca aceasta tendinta! Si nici nu vor face!

  Raportează
 • postat de Curaj + Incredere= Succes Joi, 21 Februarie 2019 18:47 108.245.201.*** Link la comentariu
  13
  2

  Sunt multi galateni asemeni acestei doamne , cunosc cazuri destule , chiar cineva tot din Micro 13 : au pleacat si s-au realizat pe alte meleaguri - Bravo lor , Bravo celor care au si au avut curaj sa plece , s-a meritat din plin . In Romania nu e de stat .
  Sfaturi date aleatoriu de "cadrele didactice " . demne de mila si sila in acelesi timp ... Ne ziceau la scoala : O s-ajungeti niste nenorociti !!!! Astazi cine sunt vai de mama lor cu pensii de mizerie ???? Vezi pe strada pe unii sau unele " cadre didactice "( ca profesori nu-i poti numi ) arata de abia ii mai cunosti ...si ce sa zic te umpleau de baliverne la clasa ...
  Nici un tanar nu ar trebui sa le asculte prostiile , fiecare individ este si devine propria creatie in viata , in ziua de azi sunt multe oportunitati , in special in afara tarii , fiecare tanar ar trebui se profite din plin de asta si sa nu asculte sfaturile prostesti pe la scoala date de " cadre didactice " ...
  Plecati si-n urma nu va mai uitati .

  Raportează
 • postat de lucian Joi, 21 Februarie 2019 15:06 79.3.97.*** Link la comentariu
  2
  15

  Foarte frumos si felicitari pentru reusita acestei fete. Dovada ca daca vrei cu adevarat ceva, nu conteaza unde te afli, vei reusi. Nu ca altii care asteapta de la stat sa le dea munca si salarii mari, daca nu, vor migra spre altre tari unde au strazi asfaltate! Aceasta fata aratata ca se poate si in Romania, pentru ca aici si-a aratat adevarata ei valoare. Restul este o alegere de viata!
  Respect!!! Sper sa fie un exemplu pentru multi...

  Raportează
 • postat de Alexuz Joi, 21 Februarie 2019 13:49 5.2.205.*** Link la comentariu
  2
  23

  Respect!!! Unul din multele exemple de diasporeni pe care toti ii catalogheaza ca " sclavi " sau "tradatori".

  Raportează
 • postat de Probabil ca : Joi, 21 Februarie 2019 09:51 178.162.196.*** Link la comentariu
  5
  40

  ar fi dorit sa munceasca bucuroasa in Galati , in continuare, daca unele firme, companii , de aici , nu si-ar fi facut un obicei : azi te angajeaza si maine te da afara.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.