Debbie Weekes-Bernard, viceprimar al Londrei: Londonezii români sunt membri ai familiei noastre

Debbie Weekes-Bernard, viceprimar al Londrei: Londonezii români sunt membri ai familiei noastre
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Anual, în Marea Britanie, se nasc peste 10.000 de copii români. Aproximativ 30 la sută dintre muncitorii din industria construcţiilor din Londra sunt români. Sunt realităţi discutate în cadrul unui eveniment de referinţă organizat, la începutul acestei luni: prima masă rotundă între autorităţile londoneze şi reprezentanţi ai mediului asociativ românesc.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Romanian Women in UK (RWinUK), organizaţia a fost invitată oficial, alături de alţi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din capitala Marii Britanii, să participe, pe 4 aprilie 2019, la Primăria Londrei, la prima masă rotundă dintre administraţia locală şi reprezentanţi ai comunităţii româneşti. Discuţia a fost organizată la iniţiativa lui Debbie Weekes-Bernard, viceprimarul londonez pentru integrare socială, şi a fost condusă de Oana Elisabeta Pop, Citizenship and Integration Officer, Social Integration Team.

Pe agenda întâlnirii au figurat problemele cu care românii se confruntă în contextul Brexit: statutul de rezident (Settled Status) şi noile norme ale Legii Migraţiei (Immigration Bill), participanţii la discuţie sesizând multiple aspecte care ar putea fi adresate şi îmbunătăţite. "S-a abordat şi subiectul integrării sociale pe termen lung, sustenabile a românilor şi importanţa faptului de a motiva consiliile locale să conştientizeze aportul adus de românii care au ca reşedinţă metropola britanică. Acest subiect are o importanţă deosebită, având în vedere că în jur de 30% din muncitorii din industria construcţiilor din Londra sunt români şi comunitatea creşte natural în ritm alert: anual se nasc în Marea Britanie peste 10.000 de copii români. S-a subliniat că aceştia îşi exercită drepturile legale, aduc o contribuţie însemnată la economia locală şi naţională şi, prin urmare, nu aşteaptă decât un statut echitabil şi nediscriminatoriu, similar celui aplicat celorlalţi cetăţeni europeni şi britanici", se arată în comunicat.

"Vocea românilor să fie auzită"

"Am fost încântată să pot găzdui reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Londra la Primăria Londrei. Londonezii români sunt membri ai familiei noastre, prietenii şi colegii noştri şi trebuie să ştie că #London'sOpen şi că noi ne dorim ca ei să rămână o parte a ţesăturii minunatei noastre capitale. În rolul meu de viceprimar pentru integrare socială, mobilitate socială şi implicare comunitară, vreau ca vocea comunităţii româneşti de la Londra să fie auzită în toate programele pe care primarul le desfăşoară. De asemenea, vreau să mă asigur că românii se pot folosi de Londoners Hub pentru a-şi facilita procedura de aplicare pentru Settled Status. Dar totodată doresc să mă asigur că legăturile dintre comunitatea românească şi primărie se întăresc pentru a susţine integrarea socială pe termen lung", a declarat Debbie Weekes-Bernard, viceprimar al Londrei pentru integrare socială, mobilitate socială şi implicare comunitară.

Afirmarea identităţii naţionale

"Mai mult ca niciodată, este momentul să ne afirmăm cu mândrie identitatea naţională şi să nu vedem apartenenţa la statul român ca o stigmă. Această atmosfera de anxietate dictată de Brexit nu trebuie să încurajeze situaţii în care discriminarea poate să apară cu uşurinţă, este datoria noastră să arătăm tuturor că românii sunt parte integrantă şi vitală a comunităţii londoneze. Sunt mândră de fiecare dată când întâlnesc un român: în birouri, în cafenele, luând o pauză lângă un şantier sau în drum spre a preda la o şcoală. Suntem aici, muncim şi plătim taxe, facem voluntariat şi nu vrem decât egalitate şi reprezentativitate", a spus Alina Balatchi, co-fondatoare RWinUK.

Cine este RWinUK

Romanian Women in UK a fost înfiinţată acum trei ani, de către femei românce din Londra, cu scopul de a inspira, informa şi asista comunitatea românească din Marea Britanie. Prin intermediul proiectelor inovative şi speciale derulate, organizaţia reprezintă un pilon important al comunităţii româneşti, fiind, în aceeaşi măsură, un promotor al imaginii României în lume şi o punte de legătura culturală între România şi Marea Britanie.

Citit 2909 ori Ultima modificare Joi, 18 Aprilie 2019 08:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.