1.200 de kilometri în marş, pentru educaţie (FOTO)

1.200 de kilometri în marş, pentru educaţie (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

"Dacă doreşti o schimbare în bine într-o comunitate, începe cu copiii", ne mărturisea Raluca Ciulei, în urmă cu trei ani, în pagina de Diaspora a ziarului "Viaţa liberă". Raluca a trăit 21 de ani în SUA, Elveţia şi Germania, iar în vara lui 2017 s-a întors în România, unde desfăşoară proiecte educaţionale cu Asociaţia ei, "Love for Life". Vara trecută a mers 600 de kilometri, între Bistriţa şi Bucureşti, şi a lucrat cu copiii din 40 de şcoli de pe traseu, majoritatea din mediul rural. Sâmbătă, 11 mai, va porni într-o nouă misiune, tot pentru educaţie: va străbate ţara, 1.200 de kilometri, între Cluj-Napoca şi Vama Veche, periplu care o va aduce şi în Galaţi.

"Mă numesc Raluca Ciulei şi în perioada 11 mai - 9 iunie 2019 voi parcurge, la pas, 1200+ kilometri pentru educaţie, între Cluj-Napoca şi Vama Veche. Vara trecută am străbătut 600 de kilometri între Bistriţa şi Bucureşti şi am lucrat cu copiii din 40 de şcoli de pe traseu, majoritatea din mediul rural", îşi începe povestea Raluca Ciulei.

De ce merge din nou

"Merg pentru că nu mai pot să văd atâţia copii lăsaţi în urmă, atâţia copii lipsiţi de un minim de bunăstare şi îngrijire, atâţia copii privaţi de posibilitatea de a-şi valorifica potenţialul, de a ieşi din cercul vicios al sărăciei şi excluderii sociale, de a deveni adulţi care se adaptează cu succes la cerinţele vieţii. (…)

Pe Maria am cunoscut-o într-un sat din Ardeal. Este în clasa a doua şi trăieşte într-o sărăcie lucie, împreună cu încă patru fraţi. Mama ei este alcoolică, tatăl, plecat de-acasă. Petrec câteva zile cu aceşti copii, timp în care ne jucăm, facem matematică şi învăţăm să citim. În cea de-a patra zi, Maria desenează pe o foaie mare de hârtie visul ei. Se desenează într-o casă spaţioasă, aşezată la o masă cu multe cărţi în jur. Alături se desenează mare, îmbrăcată într-un halat alb. «Doresc să devin doctor când voi fi mare, să ajut mulţi oameni. Pentru asta este nevoie să muncesc mult», îmi spune fetiţa, cu un zâmbet adorabil.

Timpul să arătăm solidaritate este acum. Maria şi fraţii ei nu mai pot aştepta. Refuz să cred că ei sunt doar cifre în nişte statistici pe hârtie", spune Raluca Ciulei.

"Mergi cu mine pentru educaţie?"

Este întrebarea pe care românca o adresează celor care vor să i se alăture în demersul său. Şi mărturiseşte că, în drumul său, s-ar bucura să fie întâmpinată şi însoţită de cât mai mulţi oameni solidari acestei cauze: "Ne vom cunoaşte şi vom afla împreună cum să ne implicăm cu sens în comunităţile noastre şi cum putem colabora. În şcolile care mă vor, mă voi opri, ne vom juca şi voi povesti cu elevii, profesorii şi părinţii prezenţi. Voi lăsa apoi o serie de activităţi practice pentru preşcolari, şcolarii mici şi elevii de gimnaziu, pe care le-am pilotat cu succes în alte şcoli".

Când ajunge la Galaţi

Traseul pe care Raluca Ciulei îl va urma îl puteţi afla pe site-ul http://www.loveforlife.ch/1200kmPtEducatie.php. Mai exact, Raluca va pleca pe 11 mai, la 8,00, din faţa Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" din Cluj-Napoca şi, conform programului, ar urma să ajungă în Bălăbăneşti, judeţul Galaţi, pe 27 mai, în jurul orei 17,00. Va poposi la Şcoala Gimnazială "Gheorghe şi Maria Taşcă", iar a doua zi dimineaţă va pleca din faţa Parohiei "Sf. Nicolae", pentru a ajunge în jurul orei 10,30 în Adam, unde la Şcoala Gimnazială Nr. 1 va desfăşura activităţi cu copiii. Periplul său va continua la Vârlezi, la Şcoala Gimnazială Nr. 1, iar de acolo la Târgu Bujor, la Şcoala Gimnazială Nr. 2 "Grigore Hagiu". Miercuri, 29 mai, va ajunge la Viile, la Şcoala Gimnazială, iar de acolo la Folteşti, tot la Şcoala Gimnazială, şi, mai departe, la Şcoala Gimnazială "Petru Rareş" din Şiviţa. Joi, 30 mai, va fi la Vânători, unde se va întâlni cu copiii de la Şcoala Gimnazială "Sf. Nicolae", iar în jurul orei 14,00 va fi în oraşul Galaţi, la Şcoala Gimnazială "Grigore Moisil".

"Să ne trezim până nu este prea târziu"

"Fac apel insistent să ne trezim până nu e prea târziu. Avem nevoie de o reformă profundă în educație, întocmită documentat, gândită atât de oameni din domeniul ei, cât și din afara lui; avem nevoie de dascăli competenți, educați să facă față generațiilor atât de diferite de cele cu ce eram obișnuiți. Dar avem nevoie și de inițiative la firul ierbii, cu oameni care nu mai au timp să aștepte reforma și se implică de azi, oameni care activează resurse existente și dezvoltă comunități puternice".

Cine este Raluca Ciulei

"Poveştile de SUCCES ale diasporei: Tenisul a purtat-o prin lume, matematica i-a oferit o carieră", este titlul articolului publicat în pagina de Diaspora a ziarului "Viaţa liberă" din 22 iulie 2016, articol care o avea ca protagonistă pe Raluca Ciulei.

"Am trăit 21 de ani în SUA, Elveția și Germania. Am fost în clasamentul mondial la tenis de câmp. Am studiat informatică, logică și știinţe cognitive la facultatea lui Benjamin Franklin, University of Pennsylvania, din Philadelphia, SUA. Am studiat matematică la una dintre cele mai prestigioase universități din Elveția, ETH Zürich, care a dat peste 20 de laureați ai Premiului Nobel, cel mai cunoscut fiind Albert Einstein. În vara lui 2017, m-am întors în România, unde desfășor proiecte educaționale cu asociația mea, "Love for Life", în România rurală. Misiunea proiectelor este "Niciun copil lăsat pe dinafară. Nicio comunitate rămasă în urmă"", se prezintă Raluca Ciulei.

Citit 2695 ori Ultima modificare Joi, 09 Mai 2019 10:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.