Poveştile de SUCCES ale diasporei: Tenisul a purtat-o prin lume, matematica i-a oferit o carieră (FOTO)

Poveştile de SUCCES ale diasporei: Tenisul a purtat-o prin lume, matematica i-a oferit o carieră (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ce legătură ar putea exista între tenisul de performanţă şi... modelarea matematică? La prima vedere, niciuna! Şi totuşi, liantul dintre cele două pasiuni, care de-a lungul anilor, s-au transformat în cariere, este Raluca Ciulei. Numele româncei vă este, cu siguranţă cunoscut tot din pagina de Diaspora a ziarului „Viaţa liberă”, unde aţi putut citi despre proiectele sociale educative pentru copii, pe care le-a demarat anul acesta, şi în care s-a implicat trup şi suflet. Merită să-i aflaţi povestea de succes.

Antrenamente în miez de noapte

"Am început tenisul la vârsta de şase ani, în Râmnicu Vâlcea. Mă antrenam cu mare drag în fiecare zi, inclusiv duminica. Între 10 şi 16 ani m-am antrenat cu tatăl meu, profesorul de fotbal Emil Ciulei, pe care îl învăţasem să fie un fel de tun de mingi pentru mine. Nu îi era deloc uşor, dar nu aveam de ales. Îmi amintesc cum iarna jucam de la 11 sau 12 noaptea, pentru că alte poziţii libere nu găseam. Eram, astfel, propriul meu antrenor. Am câştigat Naţionalele de două-trei ori la simplu şi la dublu, eram cam în primele cinci jucătoare ale României", ne-a povestit Raluca Ciulei.

Periplu în lume, la doar 16 ani

Dorindu-şi să continue tenisul de performanţă, românca a plecat de acasă la vârsta de 16 ani. „Am locuit cam opt luni în Braşov, apoi vreo doi ani în Germania, unde am avut pentru prima data un sponsor şi posibilitatea de a juca turnee internaţionale. Liceul l-am terminat în România. Rămânând fără sponsor, şi dorind să îmi continui atât studiile, cât şi tenisul, la 19 ani am ajuns în SUA cu bursă, unde am terminat o facultate de Ivy League, University of Pennsylvania, şi unde am studiat informatică, logică, filozofie şi ştiinţe cognitive. A fost o experienţă extrem de bogată, însă şi dificilă, din care am învăţat enorm”, ne-a povestit Raluca Ciulei.

În următorii doi ani a făcut, practic, înconjurul lumii cu tenisul profesionist: „După studii, am jucat din nou doi ani în circuitul profesionist de tenis, atingând clasamentul mondial de 347 WTA la dublu şi 817 WTA la simplu”, ne-a mărturisit sportiva.

Stabilită în Elveţia

"Dorindu-mi, mai apoi, să îmi continui studiile şi să mă întorc în Europa, m-am stabilit în Elveţia, unde am terminat matematica la ETH Zürich şi unde locuiesc în prezent. Matematica a fost o iubire de-a mea încă din copilărie şi am simţit atunci că era momentul să o urmez. Rămânând în Elveţia, iubitoare de diversitate, am ales să fac modelare matematică pentru o companie energetică din Berna, să dau câteva ore de tenis, ceea ce îmi place mult, şi să am proiecte de ajutorare activă a copiilor din România”, spune Raluca Ciulei.

Legătura cu România

Dacă unii compatrioţi, plecaţi de câteva luni din ţară, îşi uită şi limba şi legătura cu ţara, Raluca Ciulei, plecată de la 16 ani în lume, şi cu o carieră de succes, construită prin propriile forţe, în Elveţia, este legată puternic de România. Ba mai mult, încearcă să-i ajute activ copiii defavorizaţi, convinsă fiind că dacă doreşti să aduci o schimbare în bine într-o comunitate, trebuie să începi cu copiii. De ce? Pentru că pe ei îi poţi forma şi educa cel mai uşor: „Fiind tara în care m-am născut şi unde familia mea locuieşte încă în prezent, şi observând nevoile şi lipsurile, am simţit dorinţa de a folosi tot ceea ce viaţa m-a învăţat până acum, în scopul de a ajuta acolo unde este nevoie şi unde simt că are sens”, ne-a mărturisit Raluca.

Românca tocmai se pregăteşte să-şi încheie o „aventură” de două săptămâni în România, un proiect social-educativ în care a parcurs peste o mie de kilometri, a lucrat cu peste 220 de copii, a organizat totul singură, a plătit totul singură, a întâlnit oameni minunaţi care vor să facă bine în România necondiţionat. Despre acest proiect veţi citi într-o viitoare pagină de Diaspora.

Ce-ar mai fi de spus? Poate să aflaţi unde şi cum se vede Raluca peste 20 de ani: „20 de ani de acum înainte sunt mult prea departe în viitor. îmi place să îmi trăiesc ziua, să mă bucur de prezent, să las instinctul, sufletul şi mintea să mă ghideze spre ceea ce mă bucură şi are sens pentru mine”.

Citit 5926 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Iulie 2016 18:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.