LECȚIA de IMPLICARE a unei românce din Elveţia: ”Dacă doreşti o schimbare în bine într-o comunitate, începe cu copiii” (FOTO)

LECȚIA de IMPLICARE a unei românce din Elveţia: ”Dacă doreşti o schimbare în bine într-o comunitate, începe cu copiii” (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Ziua Internaţională a Copilului n-ar trebui să fie doar o zi pe an, ci în fiecare zi. Mai ales pentru copiii cu care soarta nu a fost deloc generoasă - cei din familii sărmane, defavorizate, care-şi duc cu greu traiul în zone ce par condamnate la sărăcie şi nevoi. Aceştia au nevoie de mai mult de o zi în care să primească atenţie, dulciuri, surprize vesele ori cadouri. Au nevoie să înveţe ce înseamnă o copilărie şi viaţă normală, să lupte pentru asta şi să aibă curaj şi încredere în puterile lor. Aceasta este, pe scurt, esenţa proiectelor sociale demarate de o româncă stabilită în Elveţia, Raluca Ciulei.

Implicare activă

„La începutul anului am simţit un imbold în interiorul meu de a porni un proiect de implicare activă la nivel de copii în România. Cred că, dacă doreşti să aduci o schimbare în bine într-o comunitate, trebuie să începi cu copiii. Pe ei îi poţi forma şi educa cel mai uşor. Mai cred că în România se poate încă dezvolta mult cultura de implicare activă în societate”, ne-a mărturisit Raluca.

Universuri paralele

Primul ei proiect a fost pus pe picioare la finalul lunii aprilie 2016. „Am petrecut cinci zile cu 24 de copii cu vârste cuprinse între şapte şi 11 ani, din satul Sânmihaiu de Câmpie, judeţul Bistriţa-Năsăud, în campusul unui ONG din România, Tăşuleasa Social. Acolo am desfăşurat împreună activităţi menite să îi bucure, să îi aducă împreună, să le trezească entuziasmul, încrederea şi curajul, respectul faţă de ei înşişi şi faţă de ce îi înconjoară. Aceste activităţi au luat fie formă de jocuri, fie au fost create liber de copii. Am avut ideea de a le oferi «universuri paralele» (universul scriitorului, al sportivului, al şahistului, al povestitorului, al pictorului, al naturii), ei alegându-şi liber activitatea dorită. Fiecare univers a fost condus de un voluntar în domeniu. M-am bucurat enorm să îi vad pe copii atât de captivaţi de tot ce trăiau şi cu zâmbetul pe buze de dimineaţa până seara”, ne-a povestit Raluca Ciulei.

O zi cât pentru toată viaţa

„Tot în această perioadă am mai desfăşurat o acţiune de o zi în satul Pietrari, judeţul Vâlcea, unde copii în vârstă de 10-12 ani, din echipa de handbal antrenată de mama mea, profesoara Maria Ciulei, au interacţionat cu copii de vârste similare de la şcoala din Pietrari. Prin jocuri, aceştia s-au cunoscut, şi s-au bucurat împreună. Astfel de acţiuni sunt un mare câştig atât pentru copiii care dau, cât şi pentru copiii care primesc”, spune românca.

Ce urmează

Raluca îşi doreşte să organizeze încă o tabără după modelul celei din aprilie: un grup de 24-30 de copii dintr-o zonă defavorizată a României vor petrece o săptămână de activităţi cu voluntarii. Cel mai probabil se va întâmpla în luna septembrie.

„Pe lângă această tabără, doresc să pornesc, în cât mai multe locuri din România, acţiuni de o zi ca aceea din exemplul de mai sus, acţiuni ce vor fi repetate periodic pentru a avea efect sustenabil. Acest proiect minunat, pe care l-am numit Turneul Naţional «Copii pentru Copii» îl voi demara în luna iulie, când voi fi din nou în România. El urmăreşte să înveţe copii din întreaga Românie să se ajute între ei, să se înveţe unul pe celălalt, să descopere că împreună sunt mai puternici. Ideea este ca un grup de copii împreună cu un îndrumător, să meargă într-o zonă defavorizată şi să desfăşoare acolo activităţi cu copiii locului. Activităţile respective urmăresc să trezească entuziasmul şi bucuria participanţilor. Mai mult, după o perioadă de astfel de acţiuni, şi copiii care au «primit» vor «da» mai departe, iniţiind acelaşi tip de acţiune cu copiii unui sat învecinat. Caut aşadar cât mai multe grupuri de copii împreună cu instructorul lor care să dorească să se implice. Îi încurajez pe cei interesaţi să mă contacteze la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.”, ne-a spus Raluca Ciulei.

Românca speră ca exemplul ei să îi motiveze şi pe alţii să pornească acţiuni similare cu ale sale, să se implice activ: „Îi încurajez pe cei care doresc să se implice într-un fel sau altul, în primul rând să iniţieze proiecte şi acţiuni în comunitatea lor sau dacă vor să mi se alăture, să mă contacteze la http://www.ralucaciulei.com/contact.html”, ne-a transmis Raluca Ciulei. Mai multe informaţii despre proiecte se găsesc aici http://www.ralucaciulei.com/projects.html.

Cine este Raluca Ciulei

Raluca Ciulei lucrează la o companie energetică din Berna, Elveţia, unde face modelare matematică. Românca şi-a început periplul prin lume la vârsta de 16 ani, în Germania, unde a continuat tenisul de performanţă început în România, apoi în SUA unde a avut şansa de a studia la la o universitate Ivy League, susţinută de bursă de merit. A făcut vreme de doi ani înconjurul lumii pentru tenis profesionist, iar într-un final a ajuns în Elveţia, unde a studiat matematica şi unde s-a stabilit.

Povestea ei de succes o veţi putea citi într-o viitoare pagină de Diaspora.

Citit 5809 ori Ultima modificare Joi, 02 Iunie 2016 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.