Evaluaţi acest articol
(6 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Scandalul votului diasporei române la alegerile europarlamentare 2019 și referendumul pe justiție nu avea cum să treacă neobservat în presa internațională, căreia nu i se întâmplă să vadă prea des în țări cu tradiție democratică sute de oameni stând la cozi imense și strigând „Vrem să votăm!”.

Românii care trăiesc în străinătate au stat la cozi enorme la secțiile de vot din Europa, scrie BBC, care notează că Poliția din West Midlands a fost chemată la secția de vot din Birmingham din cauza mulțimii mari de oameni care se strânsese. BBC aminteşte că cererea de a fi prelungit programul de vot a fost refuzată de autoritățile naționale.
La rândul său, Euronews relatează despre votul românilor din diaspora și remarcă furia românilor care nu au reușit să voteze la Ambasada României la Haga. Ei au escaladat gardul Ambasadei strigând „Vrem să votăm” și „Hoții” și ca urmare a fost chemată poliția. Proteste similare au fost și la Bruxelles sau la Londra, unde mulți oameni au așteptat ore în șir pentru a vota atât la alegerile europarlamentare, cât și la referendumul pentru legi anticorupție, notează Euronews.
„Românii din străinătate și-au exprimat furia pentru așteptarea de la alegerile europarlamentare. Cozile uriașe de la ambasade și consulate i-au împiedicat să voteze”, titrează politico.eu. Rețelele de socializare s-au umplut de înregistrări video cu românii care așteaptă la cozi imense în orașe precum Birmingham, Amsterdam, Roma. Alegătorii s-au plâns că au stat chiar și șapte ore la Consulatul României de la Bruxelles, iar relatări similare au venit și de la Dublin, Geneva și Girona, notează Politico. Site-ul a remarcat, de asemenea, scandările românilor de la Bruxelles și Londra: „Hoții”, respectiv „PSD, nu plecăm!”. În Olanda, poliția înarmată și însoțită de câini a fost chemată să-i disperseze pe românii care n-au putut vota la ambasadă. Ore în șir au așteptat ca să voteze și când nu a mai fost posibil, au escaladat gardul și au strigat „Hoții”. Confruntat cu un val de critici, ministrul de externe Teodor Meleșcanu a apărat guvernul și a spus că autoritățile nu se așteptau la o asemenea rată de participare.
Reuters scrie că românii au respins în masă măsurile ce ar fi putut face mai dificilă combaterea corupției, ceea ce, alături de rezultatul de la europarlamentare, constituie o dublă lovitură dată PSD.
Le Monde constată eșecul guvernului român în alegerile europarlamentare din 26 mai. PSD a pierdut peste 10 procente față de scrutinul anterior și pare să fie la egalitate cu rivalul său din opoziție, PNL. O altă publicație franceză, Liberation, menționează, remarcând aceleași eșec al PSD, că de la venirea la puterea, în 2016, acest partid nu a încetat să-și intensifice retorica naționalistă și eurosceptică.

Citit 2529 ori Ultima modificare Marți, 28 Mai 2019 14:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.