Uimitoarele poveşti ale gălăţenilor din Diaspora (FOTO)

Uimitoarele poveşti ale gălăţenilor din Diaspora (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În 2019, pentru al doilea an la rând, o gălăţeancă a fost desemnată cel mai bun student al anului în Europa, iar România a mai câştigat o medalie mondială de bronz datorită unei tecucence. O gălăţeancă este fondatoarea unui spital în Namibia, o membră fondatoare a Fundaţiei „Inimă de Copil” s-a dedicat copiilor sărmani din India, iar prin implicarea unui gălăţean a fost ridicat la Florenţa un monument în memoria domnitorului Cuza. O familie gălăţeană din SUA numără zeci de mii de fani pe YouTube, iar o artistă născută în Galaţi a devenit, în 2019, un simbol al noii Italii.

Acestea sunt doar câteva dintre uimitoarele poveşti de succes pe care le-aţi putut citi, de-a lungul anului 2019, în pagina dedicată Diasporei de ziarul "Viaţa liberă", şi pe care merită să vi le reamintim.

Excelenţă universitară

În 2019, pentru al doilea an la rând, câştigătoarea premiului “Studentul anului în Europa Universitar”, acordat în cadrul celei de-a zecea ediţii a Premiilor pentru Excelenţă Academică în Străinătate, este o gălăţeancă - Cristina Gherghişan-Filip.

Absolventă a Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi, licenţiată şi deţinătoarea unui master în Chimie şi a titlului de doctor în microbiologie şi biologie moleculară, Cristina studiază Medicina la University of East Anglia (UEA), Norwich, din Regatul Unit al Marii Britanii. Este verişoara gălăţencei Claudia-Gabriela Mitrofan, care a câştigat în 2018 acest titlu de excelenţă universitară, cu care a fost colegă de liceu, câştigând împreună bursele de studii în străinătate.

Medalii pentru România

Datorită patinatoarei pe role Daria Alexandra Matei, România a câştigat, în 2019, o medalie de bronz la Campionatul Mondial de la Barcelona. Daria este şi vicecampioana Italiei la patinaj artistic pe role, dar în competiţiile internaţionale a ales să reprezinte România, patria natală, nu Italia, ţară în care trăieşte de la vârsta de un an şi în care se antrenează.

În aprilie 2019, pe Daria, născută în Tecuci, judeţul Galaţi, aţi putut-o vedea la emisiunea „Românii au talent”, de la Pro Tv. Adolescenta a venit special din Italia, pentru a oferi o adevărată feerie pe role şi cea mai sinceră şi mai frumoasă declaraţie de dragoste pentru România. La acel moment, România îi datora tinerei sportive o medalie europeană de aur şi una mondială de argint la patinaj artistic pe role, cucerite în anul 2018, la categoria cadeţi. Intrată în categoria juniori, Daria a făcut din nou performanţă! Şi asta cu preţul unor luni de chin, de tratamente şi reabilitare, din cauza unei accidentări la gleznă suferite în luna decembrie 2018, nefiind pe deplin recuperată!

Caritate şi dăruire

O gălăţeancă este fondatoarea unui spital în Namibia. „St. Raphael Health Recovery Clinic” - Clinica de recuperare a sănătăţii „Sf. Raphael” a fost inaugurată de Excelenţa Sa, dr. Sam Nujoma, preşedintele fondator al Republicii Namibia. Clinica este organizaţia-soră a „St. Gabriel Community Services CC”, principalul furnizor de servicii de urgenţă pre-ambulatorie în Golful Walvis, ambele fiind înfiinţate de gălăţeanca Gabriela Teleman.

În Africa de foc, Gabriela Teleman l-a găsit pe Dumnezeu, şi-a găsit rădăcinile şi pe ea însăşi. Şi ştie că indiferent unde ar fi, va fi Gabriela, românca. Cea care, acum 29 de ani, era de profesie tehnician dentar, lucra la Spitalul Judeţean, Centrul Stomatologic Ţiglina I, la Policlinica cu Plată şi preda la Secţia dentară de la Şcoala Sanitară, mărturiseşte acum: „De multe ori am fost îngenuncheată, dar m-am ridicat mereu şi acesta este cel mai important lucru. Am continuat să merg şi SĂ AM ÎNCREDERE!”.

"Inimă de Copil" în India

Era studentă în Galaţi când, într-o iarnă, a văzut nişte copii îngheţând pe stradă, drogându-se cu aurolac. Chiar dacă locuia cu chirie într-o cămăruţă, împreună cu o prietenă, i-a luat acolo, oferindu-le un loc în care să mănânce, să se spele şi să doarmă în siguranţă. La o zi de naştere, le-a spus invitaţilor că visul ei este să poată ajuta mai mulţi copii aflaţi în nevoie, precum cei din stradă. Ce-a urmat? Închiderea secţiei SIDA a Spitalului 3 în care erau atunci abandonaţi aproape 30 de copii cu această boală, găsirea de familii pentru mulţi copii părăsiţi în orfelinate, spitale, pe străzi, pionieratul unor servicii sociale pentru copii şi tineri cu handicap sau aflaţi în situaţie de risc. Membru fondator al „Inimă de Copil”, Dana K. trăieşte în India, unde s-a dedicat copiilor şi adulţilor cu HIV/SIDA care trăiesc în mizerie.

Într-o ţară în care peste 40 la sută din populaţia oraşelor trăieşte în mahalale mizere, cu mai multe suflete sau familii într-o cămăruţă, în spitalele de stat există un doctor la 300 - 500 de persoane, iar lepra, tifosul, malaria şi sărăcia cruntă constituie realităţile zilnice, Dana a ales să trăiască pentru a dărui sprijin şi bunătate copiilor vulnerabili.

Monument pentru Cuza

Toţi cei care trec pe Viale Machiavelli - Piazzale di Porta Romana, Florenţa, pot afla că în clădirea veche de la 1870 şi-a trăit în exil ultimii ani de viaţă, principele Alexandru Ioan Cuza, „părintele României moderne şi mare prieten al cauzei naţionale italiene”. Asta se poate citi pe placa de bronz fixată pe un bloc de piatră gri, de tip serena, specific arhitecturii toscane, monument care, fără implicarea Asociaţiei Culturale Alter.NATIVA, ar fi rămas doar un deziderat. O asociaţie al cărei membru fondator şi reprezentant este Dorin Mihai, un gălăţean stabilit de 20 de ani în Italia. Timp de doi ani, membrii Alter.NATIVA s-au luptat să obţină fondurile şi autorizaţiile necesare amplasării monumentului, în condiţiile în care Florenţa face parte din Patrimoniul UNESCO. Şi au reuşit!

Celebri pe YouTube

Peste 32.500 de abonaţi numără astăzi canalul de YouTube "Români la New York"! Aici îi găsiţi pe Oana, Adrian şi AJ (Alexander James), o familie de gălăţeni mutată în New York, care a decis să-şi împărtăşească experienţele, poveştile şi aventurile din viaţa de zi cu zi pe canalul lor de YouTube. Şi o fac cu succes, dovadă "scorurile" atinse de cele mai populare vloguri!

În 2013, după ce au câştigat Loteria vizelor, au ales să locuiască în New York, pentru că au considerat că oraşul acesta se potriveşte personalităţilor lor. Iar acum îşi trăiesc şi construiesc "visul american".

„Un bel simbolo della nuova Italia”

"Nome nuovo sulla scena musicale italiana, un bel simbolo della nuova Italia. Iulia Mădălina Greco classe 1993, è infatti nata a Galati in Romania ma vive da sempre in Italia” - "Un nume nou pe scena muzicală italiană, un simbol al Italiei noi. Iulia Mădălina Greco s-a născut în 1993, la Galaţi, în România, dar a trăit de mică în Italia". Aşa este prezentată în presa italiană gălăţeanca Iulia Mădălina Greco.

Artista şi-a lansat, anul trecut, primul său single, "Umanamente", un debut care se datorează câştigării unui concurs organizat de o cunoscută casă de discuri din Roma, Honiro Entertainment. “Umanamente” s-a născut ca un simbol de revoltă a tot ceea ce omul deţine lipsit de umanitate. Piesa este o declaraţie de dragoste pentru cea mai specială şi bună persoană din viaţa ei, mama sa, Gina.

Un gălăţean, între fotografii din Milano

Absolvent al Şcolii BBC de Jurnalism Radio şi Televiziune, una dintre puţinele şcoli de jurnalism liber de după ’89, gălăţeanul Sorin Budac este astăzi unul dintre fotografii din Milano. În Italia, a transformat pasiunea pentru arta fotografică în profesie, a învăţat de la maeştrii fotografiei mondiale, s-a specializat şi, cu muncă, perseverenţă şi seriozitate, a ajuns printre cei mai buni, evident, cu sprijinul soţiei lui, Lucia.

Ambasador al României în Vanuatu

Gălăţeancă prin naştere şi prin educaţie, Nineta Bărbulescu, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Australia, Noua Zeelandă, Insulele Solomon şi Kiribati a devenit, prin decretul preşedintelui Klaus Iohannis, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Vanuatu. Pe 24 ianuarie, Nineta Bărbulescu şi-a început misiunea în arhipelagul melanezian, format din 83 de insule, din sudul Oceanului Pacific.

În 2013 a fost desemnată ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Australia, în 2015 - în Noua Zeelandă, iar în 2018 a prezentat scrisorile de acreditate în Insulele Solomon şi Kiribati, devenind primul ambasador român numit în ţările din Insulele Pacificului. Preşedintele României, Klaus Iohannis, a considerat că este omul potrivit să reprezinte diplomaţia românească în alte trei ţări: Samoa, Tonga şi Vanuatu.

Recunoştinţa României, la Antipozi

Rămânem tot la capătul lumii ca să vă reamintim de gălăţeanca din Australia, premiată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Luminiţa Quraishi, gălăţeanca a cărei fotografie a fost cuprinsă în „100 Views of Canberra” - „100 de Ipostaze ale Canberrei" - proiect organizat de PhotoAccess la împlinirea a o sută de ani de existenţă a capitalei Australiei, se află printre românii ale căror merite au fost recunoscute de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Gălăţencei i-au fost decernate o diplomă şi o plachetă, „distincţii simbolice oferite câtorva dintre cei mai valoroşi români din capitala australiană”.

„Îmi face o deosebită onoare să vă mulţumesc, în numele instituţiei pe care o reprezint, precum şi al administraţiei guvernamentale, pentru toate demersurile pe care le-aţi întreprins în vederea păstrării şi promovării identităţii româneşti, aducând un plus de valoare imaginii României şi fiind un adevărat ambasador al ţării noastre în afara graniţelor”, este mesajul scris şi semnat de ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, pe diploma înmânată gălăţencei.

De la „Cuclin” la Poliţia Călare din Canada

Absolvent al celebrei RCMP Academy - singura academie de poliţie din Canada - gălăţeanul Victor Valentin Tudose a depus jurământul şi a primit de la comandantul academiei insigna de poliţist federal (RCMP - Royal Canadian Mounted Police). La aceste festivităţi a participat, cu emoţie şi bucurie, şi tatăl lui, Valentin Tudose, care ne-a împărtăşit povestea de succes a fiului.

Înainte de a îmbrăţişa această carieră, Victor a studiat la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galaţi, apoi la Universitatea Lethbridge, pe care a absolvit-o cu licenţă în arheologie-istorie.

”Nu există limite, dacă vrei ceva cu adevărat”

Este convingerea, dar şi lecţia de succes a unei gălăţence care, din modestie, a preferat să nu-şi facă publică identitatea, dar a acceptat să ne spună povestea de viaţă care a purtat-o din Micro 13B în Ţara lui Moş Crăciun.

La finalul clasei a VIII-a, profesorii i-au sfătuit pe părinţii ei să o dea la profesionala de croitorie, pentru că era "prea visătoare" pentru a avea un viitor strălucit în viaţă. Dar ea a ales să-şi croiască altfel destinul. Şi a reuşit. Acum nouă ani, i s-a propus un contract de şase luni ca designer pentru o centrală nucleară în Finlanda, contract care s-a tot prelungit, fiind valabil şi astăzi. Este un proiect unic - reactorul european cu apă presurizată - primul de acest gen din lume, ale cărui componente sunt proiectate să reziste unui cutremur de nouă grade sau unui impact cu un avion!

Şapte ore la coadă sau un bilet de avion pentru un vot

"Am stat la coadă la Prato (un mic şi cochet oraş de lângă Florenţa) peste şapte ore. Atât de mulţi oameni au vrut să voteze, încât nu a mai contat vremea ploioasă, timpul pierdut la o coadă nefirească. În micul nostru grup, am avut oameni din toate colţurile României: eu - gălăţean, soţia - sătmăreancă, două fete cunoscute acolo - Valentina din Suceava şi Bianca din Timişoara, plus multi alţii din toate zonele ţării. Care a fost atmosfera? De speranţă! România mai are o şansă, nu e totul pierdut!", ne-a mărturisit Daniel Nicolau, un gălăţean despre care aţi mai putut citi în pagina de Diaspora a ziarului "Viaţa liberă" şi care a ţinut să voteze la alegerile europarlamentare şi la referendumurile pentru Justiţie.

"Am stat trei ore la coadă în Milano, am renunţat, am plecat la aeroport. Nu cred că aş fi apucat să votez acolo”, ne-a povestit gălăţeanul Cristian Socianu care a ales să voteze în ţară. "Sunt convins că mulţi dintre cei care au stat la coada de la Milano, dacă ar fi anticipat în ce hal s-au organizat alegerile acolo, ar fi dat în jur de 100 de euro pe avion şi ar fi votat în ţară”, a adăugat Cristian Socianu.

Poveştile lor sunt dovezi că, oricât de departe s-ar afla, România contează pentru gălăţenii din diaspora.

1.200 de kilometri în marş, pentru educaţie

A trăit 21 de ani în SUA, Elveţia şi Germania. A fost în clasamentul mondial la tenis de câmp. A studiat informatică, logică şi ştiinţe cognitive la facultatea lui Benjamin Franklin, University of Pennsylvania, din Philadelphia, SUA. A studiat matematică la una dintre cele mai prestigioase universităţi din Elveţia, ETH Zürich, care a dat peste 20 de laureaţi ai Premiului Nobel, cel mai cunoscut fiind Albert Einstein. În vara lui 2017, s-a întors în România, unde desfăşoară proiecte educaţionale cu asociaţia ei, „Love for Life”, în România rurală. Misiunea proiectelor ei este „Niciun copil lăsat pe dinafară. Nicio comunitate rămasă în urmă”. Este povestea Ralucăi Ciulei, care a poposit în şcolile din judeţul şi oraşul Galaţi în cadrul unui marş de 1.200 de kilometri, pentru educaţie, de la Cluj-Napoca la Vama Veche. În şcolile care au primit-o, s-a oprit, a povestit cu elevii, profesorii şi părinţii prezenţi şi a lăsat o serie de activităţi practice pentru preşcolari, şcolarii mici şi elevii de gimnaziu, pe care le-a experimentat cu succes în alte şcoli.

"Avem nevoie de o reformă profundă în educaţie, gândită atât de oameni din domeniul ei, cât şi din afara lui. Dar avem nevoie şi de iniţiative la firul ierbii, cu oameni care nu mai au timp să aştepte reforma şi se implică de azi", spune Raluca.

Citit 8502 ori Ultima modificare Luni, 13 Ianuarie 2020 17:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.